Oppvarming og kjøling av drivhus for helårsbruk

Oppvarming og kjøling av drivhus for helårsbruk
Energi

Det er avgjørende å kontrollere temperaturen i drivhuset ditt hvis du vil bruke det gjennom hele året. Uten oppvarming og kjøling av drivhuset kan plantene dine få frostskader på vinteren, og bli for varme om sommeren. For lave eller høye temperaturer kan redusere veksten av plantene, eller i verste fall føre til at de dør. Gjennom smarte løsninger for oppvarming og kjøling får plantene dine stabile vekstforhold uansett sesong, slik at plantene dine trives året rundt.

Vi tar en nærmere titt på de beste måtene du kan regulere temperaturen i drivhuset ditt, inkludert ulike løsninger for oppvarming og kjøling. I tillegg gir vi noen tips til lufting, for å unngå fuktproblemer og sykdommer.

Effektive oppvarmingsløsninger

Når det blir kaldt er det særdeles viktig å sørge for at du har nok oppvarming slik at plantene dine kan vokse optimalt. Dette er spesielt viktig i Norge, der temperaturen på vinteren faller langt under frysepunktet.

Elektriske varmeovner

Elektriske varmeovner er en svært effektiv måte å opprettholde en stabil temperatur i drivhuset. De gir varme raskt og jevnt, og flere modeller har innebygde termostater slik at varmeeffekten blir justert automatisk for jevn temperatur.

Fordeler:

  • Enkel og presis temperaturkontroll
  • Kan bruke tidsur eller termostat for effektiv drift
  • Ingen behov for påfylling av drivstoff

Ulemper:

  • Kan bli dyrt, spesielt på vinteren med høye strømpriser
  • Krever innlagt strøm i drivhuset, eller skjøteledning

Gassvarmere

For større drivhus er gassvarmere et lurt alternativ. Disse gir mye varmeeffekt raskt, og kan varme opp et større areal enn elektriske varmeovner. Ulempen er at de krever god ventilasjon og noen forholdsregler, for å sikre trygg drift.

Fordeler:

  • Mye varme på kort tid
  • Trenger ikke innlagt strøm
  • Perfekt for større arealer

Ulemper:

  • Må fylles på med gass
  • Krever riktig bruk for å ivareta sikkerheten

Parafinovner

Parafinovner er en kostnadseffektiv og enkel måte å varme opp små drivhus. Selv om disse ikke er lovlige å bruke til oppvarming av boliger og næringsbygg, kan de brukes til oppvarming av drivhus. Parafinovner gir jevn oppvarming, men krever at du fyller på drivstoff og tar noen forholdsregler med tanke på sikkerhet.

Fordeler:

  • Billig i innkjøp
  • Kan brukes uten strømtilkobling
  • Gir stabil varme over tid

Ulemper:

  • Krever jevnlig vedlikehold og påfylling

Termisk masse

En naturlig og energibesparende måte å holde drivhuset varmt på er ved å bruke termisk masse. Dette innebærer å lagre varme i materialer som absorberer solvarme om dagen og avgir den om natten.

Eksempler på termisk masse:

  • Vannfat eller tønner – Vann lagrer varme godt og kan plasseres strategisk i drivhuset for å bidra til jevn temperatur.
  • Stein, murstein eller betong – Disse materialene absorberer varme på dagtid og avgir den sakte når temperaturen faller.

Isolasjon

For å begrense varmetap i drivhuset kan isolasjon være et effektivt virkemiddel. Noen eksempler er isolasjonsbobleplast og isolasjonsplater. Isolasjon er spesielt viktig om vinteren, når kalde vinder og lave temperaturer kan føre til at drivhuset taper mye varme.

Gode isolasjonsmetoder:

  • Bobleplast – Enkel og rimelig løsning.
  • Isolasjonsplater – Bedre isolasjonsevne enn bobleplast, men dyrere.
  • Under bakkenivå – Å plassere drivhuset delvis under bakkenivå kan bidra til naturlig temperaturregulering.

Sirkulasjonsvifter

For å sikre jevn fordeling av varme bør du plassere varmekilder strategisk og vurdere bruk av en sirkulasjonsvifte. Dette forhindrer at enkelte områder blir varmere enn andre, og sørger for at temperaturen er jevn over hele drivhuset.

Effektive kjøleløsninger

For høye temperaturer i drivhuset om sommeren kan føre til at plantene tørker ut eller blir skadet. I tillegg kan overoppheting øke risikoen for skadedyr og soppsykdommer. Vi har satt sammen en oversikt over noen metoder for å kjøle ned drivhuset.

Naturlig ventilasjon

Dette er en av de enkleste og mest effektive måtene å kjøle ned drivhuset på. Åpne dører og vinduer for å la luften sirkulere eller for å skape gjennomtrekk.

Tips for bedre ventilasjon:

  • Åpne takluker tidlig om morgenen for å slippe ut varm luft.
  • Installer automatiske lukeåpnere.
  • Ha dører eller sidevinduer åpne på varme dager.
  • Plasser åpninger lavt og høyt, for å slippe inn kald luft og slippe ut varm luft.

Tak- og veggvifter

Vifter forbedrer luftsirkulasjonen og vil bidra til et friskere drivhus. De bidrar også til jevn temperaturfordeling i drivhuset.

Fordeler med vifter:

  • Hindrer varm luft i å samle seg.
  • Gir mer stabil temperatur og luftfuktighet i drivhuset.

Skyggelegging

For å redusere soleksponering og senke temperaturen kan du bruke skyggelegging. Dette er enklest å gjøre med et skyggenett, men kan også oppnås ved å bruke hvit maling. Skyggelegging forhindrer ikke bare at temperaturen blir for høy, men beskytter også planter som er følsomme for sterk sol.

Metoder for å skyggelegge:

  • Skyggenett – Kan festes på innsiden eller utsiden av drivhuset.
  • Hvitmaling – Absorberer mindre varme fra sola.

Automatiske ventilasjonsluker

Automatiske ventilasjonsluker åpner og lukker seg basert på temperaturen i drivhuset, eller basert på en timer. Dette bidrar til god lufting og temperaturregulering, uten at du trenger å åpne luftelukene daglig. Dette sikrer en stabil temperatur i drivhuset og minimerer risikoen for overoppheting eller stillestående luft – med minimal innsats.

Vannspray

Å spraye vann på gulvet eller veggene i drivhuset kan bidra til å kjøle ned luften gjennom fordampning. Dette er en enkel og naturlig måte å senke temperaturen på, spesielt i svært varme perioder. En ekstra fordel med vannspray er at den også kan bidra til å øke luftfuktigheten, noe som er gunstig for planter som trives i et fuktigere klima. For best effekt kan du bruke en finforstøver eller et automatisk tåkesystem som sprer små vanndråper jevnt utover drivhuset.

Helårsdrift av drivhus

For optimal drift hele året bør du kombinere passive og aktive løsninger. Automatiserte systemer for temperatur- og fuktighetskontroll kan bidra til å opprettholde et stabilt klima uten kontinuerlig overvåking.

Nyttige tips for helårsdrift:

  • Bruk et klimastyringssystem for å automatisk regulere temperatur og luftfuktighet.
  • Kombiner isolasjon med termisk masse for å redusere energikostnader.
  • Planlegg hvilke planter du vil dyrke i ulike sesonger for å optimalisere utnyttelsen av drivhuset.

For å sikre jevn varmefordeling bør du plassere varmekilder strategisk og vurdere bruk av en sirkulasjonsvifte. Har du et større drivhus kan det hende du trenger flere varmekilder. Har du for eksempel et orangeri, eller et drivhus med sitteplasser, kan du også bruke varmelamper til å varme opp sitteområdet for litt ekstra hygge.

Ved å investere i energieffektive løsninger og planlegge temperaturreguleringen nøye, kan du sikre gode vekstforhold og redusere driftskostnadene. Et godt temperert drivhus gir deg muligheten til å dyrke friske grønnsaker, urter og blomster året rundt – uansett værforhold!

Med riktig temperaturregulering kan du nyte en produktiv dyrkingssesong uansett værforhold. Hvis du ser etter drivhusutstyr og løsninger som kan støtte arbeidet ditt, tilbyr Drivhussenter.no et utvalg av produkter som kan være godt egnet for dine behov.

Mer Energi