Hva er et sunt inneklima og hvorfor er det så viktig?

Hva er et sunt inneklima og hvorfor er det så viktig?
Generell

Et sunt inneklima avhenger av ulike aspekter som påvirker om vi føler oss komfortable innendørs. Naturligvis er romtemperatur øverst på listen, men temperaturen på overflater som gulv, vegger og møbler er også viktig. En annen faktor for trivsel i interiøret er lysforholdene. Det inkluderer mengden dagslys og fargetemperaturen til kunstig belysning.

Det er altså mye som kan definere om du trives i et rom eller ikke, og vi skal derfor hjelpe deg litt på veien slik at det kan bli lettere for deg å få det ideelle inneklimaet. Når du først gjør disse endringene vil du raskt legge merke til at det har stor betydning for energinivå, søvn, eventuell hodepine og til og med pustevansker.

Hva definerer det ideelle inneklimaet?

Dette er delvis en subjektiv følelse, fordi noen trenger for eksempel at et rom er varmere enn andre. Likevel er det også objektive parametere som er med på å definere hva et godt inneklima er. Disse inkluderer for eksempel temperatur og fuktighet, som enkelt kan måles med et termometer eller et hygrometer. Ulike rom trenger forskjellige temperaturer.

De fleste føler seg vel ved temperaturer på 19 til 22°C i stuer og kjøkken og andre fellesarealer, mens de foretrekker helt opp til 25°C på bad. Ideelt på soverom er 16 til 18°C, for at man skal ha en optimal søvn, men igjen så er man alle forskjellige og noen liker ikke å sove i kalde rom. Lavere enn 14 til 16 grader kan forårsake kondens, som fører til mugg. Og det er dårlig for luftkvaliteten.

Den beste relative luftfuktigheten for rom er mellom 40 og 60 %. Dette er ikke alltid lett å oppnå, spesielt om vinteren når rommene er oppvarmet og vinduene holdes lukket. For noen kan det også være vanskelig om sommeren, dersom man for eksempel er svært allergisk mot pollen og ønsker å holde vinduer mest mulig lukket. Her har filterhuset.no noen supre filtre som kan gjøre det litt lettere, noe vi skal komme nærmere tilbake til i neste avsnitt.

Hva kan du gjøre for å forbedre inneklimaet?

Ofte kan små handlinger ha stor effekt. Å åpne vinduene flere ganger om dagen slipper for eksempel bedervet luft ut og frisk luft inn. Det hjelper til med å kvitte seg med ubehagelig lukt og forhindrer mugg. Dette er en fin måte å forbedre luftkvaliteten på, spesielt om vinteren. Det er selvfølgelig forståelig at man ikke ønsker å ha vinduer på vidt gap om vinteren, men her er det bare snakk om å lufte et par minutter slik at du får litt frisk luft inn i rommet. Dette er viktig for rommet i seg selv og for helsen og livskvaliteten din.

Planter kan også forbedre hvordan du har det inne i hjemme ditt, og dette er et triks mange med små rom benytter seg av. De lyser ikke bare opp stedet, de kan også bidra til god luftkvalitet. Grønne planter med planter med store blader som Kypros-gress, bregner eller en Monstera øker luftfuktigheten i rommet ditt, samtidig som de er pene å se på. Noen planter filtrerer til og med ut skadelige luftbårne stoffer. De inkluderer eføy, edderkopp-planter og gummiplanter.

Det andre alternativet er å installere filtre i hjemmet ditt. Som vi så vidt var inne på tidligere så finnes det pollenfiltre som kan være helt avgjørende for de som har pollenallergi. Dette er dog ikke det eneste filteret som er tilgjengelig hos Filterhuset. Du kan sjekke ut flexit filter som er filterløsninger som passer helt spesifikt for ditt behov. Dette gjør at det kommer mer ren luft inn i hjemmet ditt, du kan unngå mugg og du vil generelt få et bedre inneklima – noe du absolutt bør prioritere.

Til slutt kan du også vurdere om du vil kjøpe luftfrisker eller luftrenser. Dette er en løsning som har blitt mer populær de siste årene, og det passer perfekt for deg som sliter med å lufte om vinteren eller dersom du har et rom eller hus med dårlig ventilasjon om sommeren. Dette kan også være en super løsning mens du pusser opp hjemme, slik at du luftfuktigheten stabiliserer seg. Her er det viktig å påpeke at det kan være greit å investere litt penger i en ordentlig modell dersom du først skal benytte deg av det. Det finnes mange varianter der ute som egentlig ikke har så mye for seg.

Konklusjon

Det er altså mange forskjellige måter du kan jobbe for å få et bedre inneklima. Uansett hvilke tiltak du ønsker å benytte deg av, så er det viktig at du prioriterer et godt inneklima. Du kan for eksempel installere et filter eller du kan gå til innkjøp av en luftfrisker. Husk at det kan ha både langvarige og kortvarige konsekvenser for helsen din dersom du ikke prioriterer godt inneklima. Husk at du tilbringer mye tid hjemme, så dette er en prioritering du vil få mye tilbake for.

Mer Generell