Energi

Vurderer du å bytte strømleverandør? Ønsker du å finne den billigste strømmen, eller er fornybar energi en viktig prioritering for deg? Hva er fordelene og ulempene med grønn energi og hva annet bør man tenke på når man skal velge energileverandør? Hva er egentlig energi og hva brukes det til? Hos oss kan du sammenligne leverandører for å finne den beste energikilden for deg. Vi har laget en oversikt over selskap som tilbyr hovedtypene av energi, som blant annet grønn energi, fornybar energi, solenergi og vindkraft, som kan hjelpe deg med å finne billig strøm fra pålitelige leverandører.

Når du inngår en ny strømavtale er det viktig å gjøre deg kjent med ulike energileverandører for at du ikke bare skal kunne finne den billigste strømmen, men også den strømmen som passer best for deg og dine behov. Selvfølgelig vil du også at en strømleverandør skal være pålitelig og tilgjengelig for hjelp når det trengs, da bytte av strømavtale noen ganger kan være en komplisert prosess. Av og til innebærer et bytte lange forsinkelser og unødvendig stress, og for å unngå dette kan det være lurt å sammenligne leverandører før du inngår en ny strømavtale. Sammenlign strømleverandører ved å lese kundeanmeldelser her hos oss. Har du noen egne erfaringer? Legg igjen din egen vurdering og hjelp andre med å velge rett!


Energi

For å bruke apparater og annet tilbehør i husholdningen, for å varme opp eller kjøle ned hjemmet ditt, som for eksempel en varmepumpe, eller helt enkelt bare slå på lyset, trenger du energi. Energi er samlebetegnelsen for strøm og gass, og brukes for å drive enheter og varmekilder; for en behagelig hverdag trenger du derfor alltid energi. På denne siden kan du lese om hvordan du skaffer energi og hvilke typer energi du kan velge mellom når du velger energileverandør.

Skaffe energi til hjemmet ditt

For å skaffe energi til husholdningen din må du forsynes med energi fra en offisiell energileverandør, selv om du bruker ditt eget strømaggregat må du likevel forsyne dette aggregatet med en energikilde som for eksempel gass eller diesel. Et energiselskap eller en energileverandør er en part som fører energi fra en nettoperatør, og som sørger for at du kan bruke energien i din region. Du trenger to avtaler for å få strømmen levert til din husholdning: En strømnettavtale og en strømhandelsavtale. En strømnettavtale handler om selve energien som du forbruker, mens en strømhandelsavtale handler om fordeling av energi, som vil si overføringen av energi fra nettoperatøren til din husholdning.

Avhengig av hvor mye energi du bruker betaler du et beløp hver måned til din energileverandør, men mange energileverandører tilbyr også muligheten for å betale annenhver, eller hver tredje eller fjerde måned. Hvis du har en fast månedsavgift og bruker mindre eller mer energi enn hva du har betalt for kommer dette til å jevnes ut i ettertid og leverandøren kommer enten til å tilbakebetale dersom du har brukt mindre energi, eller så kommer du til å betale ekstra for den energien du har brukt.

Energi for fossile energikilder

Energi som genereres av fossile energikilder kalles for fossilt brensel. Naturgass, petroleum og kull er fossilt brensel og fungerer godt som energikilder for produksjon av gass eller strøm. Til forskjell fra fornybar energi som for eksempel sol og vind kan fossile energikilder ta slutt og altså ikke fornyes i takt med forbruket vårt. Dessuten står fossile energikilder for en stor del av verdens utslipp av karbondioksid, noe som påvirker klimaendringene og miljøproblemene som vi står ovenfor i dag, og som gjør at mange derfor velger å bytte til grønn energi.

Energi fra fornybare kilder

Energi som kommer fra fornybare kilder kalles fornybar energi eller grønn energi. Akkurat som navnet tilsier så kan denne energien fornyes, til forskjell fra fossile energikilder. Med andre ord kan fornybar energi altså ikke ta slutt uten å fortsette å generere energi. Eksempler på grønn energi er solenergi og vindkraft, solenergi genereres fra solstråler, ofte gjennom solpaneler, mens vindenergi samles inn gjennom å bruke kraften av vinden.

Bruk av fornybar energi er som oftest litt dyrere sammenlignet med å bruke fossilt brensel som energikilde for din husholdning. Tross økte månedlige utgifter velger mange likevel å bytte til grønn energi da det bidrar til å redusere utslippet av karbondioksid. Mange velger grønn energi for å bremse klimaendringene og på denne måten bidra til miljøet.