Hvordan er PS5 Norge situasjonen? Finn den etterlengtede konsollen

Hvordan er PS5 Norge situasjonen? Finn den etterlengtede konsollen
Nettbutikker

Husker du første gang du fikk spille et videospill? Var det en magisk opplevelse for deg akkurat som det var for oss? Hvilken spillkonsoll hadde du og hva var ditt første favorittspill? For noen av oss var spilling et verdifullt minne, men mange av oss spiller fremdeles. Her hos NorskeAnmeldelser elsker vi spill og i denne artikkelen skal vi snakke om en av de mest ettertraktede spillkonsollene i dag. Tittelen har allerede ødelagt mysteriet om hvilken konsoll vi tenker på, det er ingen hemmelighet at det er Playstation 5.

Men det er ikke alt du finner i denne artikkelen. Vi vet at PS5 kan være vanskelig å få tak i, og noen av oss har prøvd i mange år allerede. La oss også fortelle deg hvordan du kan bruke kundeanmeldelser for å hjelpe deg med å finne det beste stedet å kjøpe Playstation 5 fra.

Alt du må vite om Playstation

De av oss som ble født på 70-, 80- og 90-tallet var virkelig blant de første generasjonene som fikk oppleve videospill hjemme. Ikke alle hadde råd til en, men vi vedder på at hvis du tilbrakte barndommen i løpet av et av disse tiårene, ønsket du deg en spillkonsoll til hver bursdag og jul.

Visste du at den første spillkonsollen i verden ble laget i 1967? Den hadde et ganske enkelt navn "Brown Box" og var faktisk bare en fungerende prototype. Gjennom årene ble vi velsignet med flere spillkonsoller fra ulike merker som kom på markedet. Hvem husker vel ikke Atari, Nintendo, Sega eller til og med den mindre kjente Vectrex? Men vi tviler på at noen vil glemme utgivelsen av Playstation på midten av 90-tallet.

Playstation eller hvordan den i dag er bedre kjent som PS1 og Playstation 1 kom først ut i Japan en kald desemberdag i 1994. Vi i Norge måtte imidlertid vente litt lenger, nemlig september 1995. Vel “litt” var det kanskje ikke og mange av oss ventet utålmodig på denne konsollen, så fort den endelig kom ut synes nok mange av oss at det var verdt ventetiden. Ingen av oss vil aldri glemme gangene vi startet opp Playstations og hørte oppstartslyden. Hvordan vi alle holdt pusten i håp om at alt laster ordentlig og at spill cd-en vil fungere. Å høre denne lyden gir så mange fold-minner og er nostalgisk for så mange av oss.

Ganske mange spill ble sluppet ut da Playstation 1 kom på markedet, og det er vanskelig å si hvilket som var det første. Blant titlene vi har A.IV Evolution og Ridge Racer, spilte noen av dere disse? Gjennom årene var det over 4000 spill som kunne spilles på PS1. Litt av et utvalg, ikke sant? Men veldig mange av disse spillene var ganske sjeldne og nådde aldri det norske markedet. Du kunne imidlertid ikke gått glipp av klassikere som Crash Bandicoot, Spyro, Tomb Raider, Gran Turismo og Resident Evil, bare for å nevne noen.

Det har nesten gått 30 år siden lanseringen av Playstation 1, og alle de årene ble vi bortskjemt med nye generasjoner av konsoller. Hver av dem hadde noe nytt å tilby, og vi vedder på at du var begeistret for hver utgivelse. Bedre grafikk, nye funksjoner, mer kraft og selvfølgelig nye spill som så mer og mer realistiske ut.

Hvilken av konsollene har du hatt gjennom årene? Noen av oss samlet alle sammen, både Playstation 1 og Playstation mini, Playstation 2, Playstation 3 og Playstation 4. Å, og husker du den lille håndholdte PSP? Men i dag har vi den beste og sterkeste så langt, nemlig Playstation 5. Noen av oss har allerede hatt glede av den i et par år men noen klarer fortsatt ikke å få tak i en. La oss snakke litt mer om PS5 nå.

Hva er Playstation 5?

Playstation 5 kom på markedet i slutten av 2020 over hele verden, men var ettertraktet av mange av oss lenge før utgivelsen. Det ryktes at denne kraftige spillkonsollen var blant de beste som er laget så langt, og at den ville være i stand til å være litt av en konkurrent til pc-spillingen. Men hva er så spesielt med den at den kan være like ønsket som en ordentlig gaming pc? La oss finne ut sammen!

Vel, først og fremst PS5 lover en utmerket gamingopplevelse og fotorealistisk grafikk. Når det gjelder oppløsning kan du forvente 4K og til og med 8K. Litt av en forskjell fra PS1 oppløsningen, ikke sant? Playstation 5 kommer også med HDR-teknologi slik at du kan oppleve spill i mer realistiske miljø enn du kunne noen gang før på en konsoll. For at det skal skje, bør du selvfølgelig ha en av de mer moderne type TV-er som kan støtte denne teknologien. Hastighet er også en av fordelene du kan finne i en Playstation 5, vi snakker om deres nye SSD som reduserer tiden for nedlasting av spill og lastetiden inn i selv de mer krevende videospill. Det er ganske vanskelig å nevne alle nye funksjoner for det er snakk om ganske mange, men til slutt vil vi gjerne prate litt mer om den nye Dual Sense kontrolleren. Den er trådløs og oppladbar som de fleste moderne kontrollere, den også har innebygd høyttaler og mikrofon. Men den også er, vel, litt annerledes enn noe vi har sett før. Playstation bruker vibrasjoner og avtrekknappene på nye og spennende måter som gir deg en følelse at du er fullstendig fordypet i spillet du spiller. Ord kan såvidt beskrive hvordan det faktisk føles, du må bare prøve det selv.

Det er to versjoner av PS5 tilgjengelig, digital og standard. Digital versjon er vanligvis litt billigere enn standardversjonen, men hva er egentlig forskjellen mellom dem? Vel, det er enkelt: digital versjon har ikke en CD-rom, noe som betyr at du ikke kan legge inn noen CD-er for å spille spillene eller se en Blu Ray-film. Standardversjonen har naturligvis en CD-rom. Hvilket versjon har du kjøpt eller foretrekker?

Vi antar at du ikke er nysgjerrig på PS5 bare for at selve konsollen skal dekorere rommet ditt? Du vil naturligvis gjerne spille spill på den, har du allerede en eller to i tankene eller kanskje du leter etter inspirasjon? La oss se på utvalget av videospill tilgjengelig for PS5.

En verden av Ps5 spill

Hvis du holdt øye med PS5-utgivelsen, kunne du ikke ha gått glipp av Marvels Spider-Man: Miles Morales og for et vakkert spill det var. Å utforske vinterlige New York fra et fugleperspektiv som en av de mest kjente superheltene er definitivt en opplevelse.

Hvor mange flere spill ble imidlertid utgitt for PS5? Ærlig talt vanskelig å si presit, men ganske mange. Saken er at mange av spillene som blir utgitt til i dag også vil bli støttet på forrige generasjon (Playstation 4), og stort sett alle PS4-spill kan spilles på PS5. Det er sannsynligvis noen unntak du bør forvente.

Hvilke spill bør du definitivt prøve på PS5? Dette spørsmålet har mange svar. Hvis du er en fan av skrekk, hvorfor ikke prøve Resident Evil Village eller Dying Light 2? Hvis du liker litt av en utfordring, ta en titt på Elden Ring. God of War Ragnarok og Horizon Forbidden West har begge ekstremt vakker grafikk og oppslukende spillopplevelse. Hvis du er en stor Harry Potter-fan, er Hogwarts Legacy noe for deg. Vi er nysgjerrige på hvilke spill du allerede har spilt eller vil prøve. Denne diskusjonen kan sikkert ta evigheter siden det allerede er så mange spill tilgjengelig og så mange som skal utgis. Vi vedder på at noen av dere ikke kan vente på visse utgivelser allerede.

Videospill er definitivt morsomme, de forteller interessante historier og lar oss oppleve og leve i deres egne unike verdener mens vi fordyper oss i dem. Du kan utforske eldgamle ruiner eller fjerne planeter i universet mens du sitter på sofaen. Videospill lar deg reise både imaginære riker og steder som eksisterer i det virkelige liv. Hvis du spilte Spider Man-spillet vi nevnte tidligere, ville du ikke reise over hele kloden og besøke New York i det virkelige liv? Hvis spill inspirerer deg til å reise, bør du sjekke ut artikkelen vår om ferie og overnatting.

PS5 tilbehør og tilpasning

PS5 i seg selv har et fint utvalg av tilbehør og det er også en del produkter på markedet som enten vil fungere som tilbehør eller er en form for tilpasning. Du kan finne mange headset som tar deg dypere inn i spillopplevelsen. Du kan også gå for de som har mikrofon av god kvalitet hvis du er interessert i online spill og du ikke er helt fornøyd med den innebygde mikrofonen kontrolleren har. Hvis kommunikasjon er en del av spillet du spiller og du ikke er interessert i mikrofoner, kan du også finne minitastatur du kan koble direkte til kontrolleren din. I tilfelle du har flere kontrollere kan du alltid finne flere ladestasjoner for dem også.

På våre sider kan du finne flere ulike nettbutikker som selger alt du kan tenke av tilbehør for din PS5. ComputerSalg for eksempel har et bredt utvalg av all slags tilbehør du kan tenke deg, du kan også finne PS5-spill der. Dersom du besøker 24hshop.no kan du finne silikonbeskyttelse til kontrolleren samt tumgrepp i mange ulike farger. Dersom du ser etter cover eller PS5 deksel kan du finne de på Proshop i tillegg til alt av tilbehør og god utvalg av spill.

Vi har et nyttig tips vi har spart på bare for deg, det er ikke helt tilbehør men er ganske nyttig. Se for deg din etterlengtede lørdag ettermiddag når du endelig har tid til å spille. Du tar med snacks, hopper inn i sofaen, finner fram kontrolleren og er klar til å spille. Og la oss si at du bestemmer deg for å spille et skrekkspill som er litt mørkt og litt vanskelig å se til å begynne med. Kan du forestille deg problemet du vil snuble over? Å ja, hvis du ikke visste det allerede, å spille på TV i dagslys er mer av et mareritt enn Silent Hill eller Resident Evil noen gang kunne være. Løsning? Lystette gardiner! Tro det eller ei, vi har faktisk en artikkel du må sjekke ut om gardiner som stenger ute dagslys. På denne måten blir du ikke plaget av lysrefleksjoner i TV-skjermen og kan nyte spilletiden din.

Hvorfor er PS5 så vanskelig å få tak i?

Hvis du på et tidspunkt i løpet av de siste par årene ville ha en Playstation 5, var du mer enn sannsynlig klar over at det ikke er så lett å få tak i. Forhåpentligvis har du allerede en, eller hvis ikke, trenger du ikke vente for lenge. Men vet du hva som faktisk skjedde? Det er en lang historie, men la oss fortelle deg litt om den. Som du vet, ble Playstation 5 utgitt i 2020, et år som mange av oss ikke likte så godt på grunn av situasjonen i verden. Hvis du tror at pandemien og karantenen var problemet som gjorde at PS5 var uoppnåelig for mange, er du ganske nær sannheten. Det er imidlertid litt mer komplisert enn som så.

Det var flere årsaker som førte til mangel på Playstation 5-konsoller, og alle disse årsakene kombinert sammen skapte dette vanvittige kappløpet om en konsoll. Først og fremst global mangel på halvleder brikke, som er et meget viktig elektronisk del. Hvordan gikk verden plutselig tom for disse brikkene? Karantene og pandemiske restriksjoner var grunnene som førte til mangel på arbeidere på fabrikker som produserte dem. Mindre folk til å produsere brikkene gjaldt også for at færre arbeidere kunne sende dem ut i tide. Mangel og forsinkelser overalt, men det er ikke engang det verste.

Husker du hvor mange av oss som måtte begynne å jobbe hjemmefra? Det førte til mer etterspørsel etter enheter som er nødvendige for et ordentlig og fungerende hjemmekontor. Mer etterspørsel, men mindre folk til å produsere det som var viktig den gang. Karantene var heller ikke den morsomste tiden, og noen av oss så spilling som en løsning. Da folk ikke kunne forlate hjemmet, begynte mange å kjede seg og Playstation 5 virket som en kur mot kjedsomhet. Naturligvis var det rett og slett ikke nok konsoller for oss alle å kjøpe.

Sist men ikke minst, sannsynligvis en av de mest urettferdige delene av denne historien. Som du forstår er det mange som fortsatt klarte å få tak i PS5, det var ikke det at bare 10 eller 100 konsoller ble laget, det var mange. Vi kan glede oss på vegne av de som fikk kjøpt konsollen deres for å få glede av den selv, men ikke alle kjøpte den av samme grunn. Noen fant raskt ut at det vil være mangel på noe som allerede har ekstrem etterspørsel, og de kjøpte så mange konsoller som de kunne få tak i. Hvorfor? Rett og slett for å selge dem videre og tjene penger. Disse personene utnyttet hvor desperate noen av oss var etter å få tak i en PS5 og kunne kreve hvilken som helst pris for den. Markedsplasser over hele verden var fylt med overprisede PS5-konsoller som ble solgt to, tre eller til og med fem ganger dyrere enn den opprinnelige verdien.

Er PS5 på lager i Norge?

Det er allerede 2023, er denne konsollkrisen fortsatt et problem frem til i dag, og kan du finne den i Norge? Svaret på begge spørsmålene er ja. Det er betydelig lettere å finne å kjøpe en Playstation 5. Men husk at ikke alle butikker der ute har dem tilgjengelig til enhver tid, noen av dem har ventelister og noen er utsolgt og venter på påfyll i varehusene.

Alt du trenger å gjøre er å søke og bla rundt, og du bør kunne finne en. Kanskje du ikke alltid vil være i stand til å velge mellom den digitale og standardutgaven, men igjen har du alle sjansene til å finne konsollen du har ønsket deg i årevis.

På sidene våre kan du finne en butikk du mest sannsynlig er ganske kjent med allerede - CDON. Dette er en av nettbutikkene du finner her på NorskeAnmeldelser som selger Playstation 5. I tillegg kan du også finne tilbehør og PS5-spill du leter etter samt spesialutgave av Playstation 5-pakker som allerede inkluderer noen av spillene.

Kan kundeanmelder hjelpe deg å finne PS5?

Svaret på dette spørsmålet er definitivt ja. Det er også derfor siden vår eksisterer – for å hjelpe alle som leter etter anmeldelser, meninger og erfaringer. La oss fortelle hvordan du kan bruke kundeanmeldelser for å finne det du trenger, og sørg for at du velger riktig forhandler:

Her på NorskeAnmeldelser vil du kunne finne mange forskjellige nettbutikker samt utallige selskaper og bli mer kjent med dem ved å lese deres beskrivelse og informasjon. Men det som virkelig vil være nyttig for deg er å lese kundeanmeldelser andre kunder har lagt igjen på sidene våre. Du kan for eksempel finne ut om butikken du vurderer er i stand til raskt å fylle opp på en bestemt vare, i dette tilfellet kan det være Playstation 5. Du kan finne ut hva de tidligere kundene synes om prisen og hvordan de opplevde frakt prosessen og leveringstid. Ved å lese kundeanmeldelser vil du kunne få en bedre forståelse av hva du kan forvente, samt finne noen nyttige tips, og som et resultat har du en stor sjanse til å foreta et kjøp du ikke vil angre.

Mer Nettbutikker