Hvorfor er SPF så viktig og hvilken solfaktor bør du bruke og når?

Hvorfor er SPF så viktig og hvilken solfaktor bør du bruke og når?
Nettbutikker

Vet du hva forskjellen mellom SPF og solfaktor er? Ingenting! SPF står for Sun Protection Factor, eller solfaktor på norsk, så enkelt er det. Det som er også ganske enkelt at du bør bruke solfaktor til enhver tid og i dag skal vi fortelle deg hvorfor det er så viktig. I denne artikkelen skal vi fortelle deg alt du trenger å vite om solfaktor og solkrem, hva det er, hvorfor og når det bør brukes, ulike typer av solkrem du kan finne og hvor du kan kjøpe de og litt om hva du skal gjøre dersom du blir solbrent. La oss sette i gang!

Hvordan fungerer solfaktor?

Før vi kan forstå hvordan solfaktor fungerer må vi først tenke litt på solstråler. Selv om solen er ganske langt unna, sender den likevel ganske sterke solstråler, med andre ord UV-stråler. Dersom du ikke visste står UV for Ultra Violet, ultrafiolett på norsk. Det finnes tre typer UV-stråler, nemlig UVA, UVB og UVC. UVC-stråling må du ikke bekymre deg om, disse strålene blir absorbert i ozonlaget vårt og skal ikke nå deg.

Så hva kan vi si om strålene vi bør bekymre oss om, nemlig UVA og UVB? Først og fremst, UVA-strålene er en av hovedårsakene til aldring i huden. UVA-stråler er så og si umulig å unngå, de treffer oss året langt, uansett hvor du befinner deg og verken skyer eller vinduer vil beskytte oss fra dem. UVB er de strålene som når overhuden og gjør at den blir solbrent. Dette skjer fordi UVB-stråler stimulerer melaninproduksjon som fører at en mørkere farge oppstår i huden. Det er viktig å huske at både UVA og UVB kan føre til utvikling av hudkreft. Solkrem er ment til å fungere som en beskyttelse mot disse strålene, solfaktor derimot er ikke annet enn et mål på hvor mye av stråling din hud vil tåle.

Sol og vitamin D

Før vi går videre, kan vi jo fort se litt på fordeler solen faktisk gir oss. I tillegg til lys og varme som er så etterlengtet av nordmenn, gir sola oss vitamin D. Vi har nettopp snakket om UVB og det er nettopp de strålene som er ansvarlige for D-vitamin. De sørger for at kroppen vår får D-vitamin tilførselen. Vitamin D er viktig for kroppen vår, og dersom du er nysgjerrig og vil vite mer kan du gjerne lese denne Helse og velvære artikkelen vi har skrevet for deg.

Viktigheten av å bruke solkrem

Allerede nå har du nok en ide om hvorfor det er viktig å bruke solkrem og helst gå for høyere solfaktor. Nå vil vi gjerne fortelle deg litt mer om dette, da vi har funnet tre grunner til hvorfor du bør bruke solkrem som du må huske på:

Først og fremst, grunn nummer en er et mindre hyggelig en, nemlig hudkreft. Som du husker nevnte vi tidligere at både UVA og UVB-strålene kan føre til dette. Dersom du bruker solkrem daglig, til og med når det er kaldt og grått ute vil du kunne redusere risikoen for hudkreft. For å oppnå det bør du bruke minimum solfaktor 30 hver dag og sørge for å påføre solkremen flere ganger om dagen.

Grunn nummer to er aldring av huden og er ikke så hyggelig den heller. Jo oftere du er ute i sola uten noe solkrem på jo fortere blir huden din eldre. Dette skjer fordi solstråler vil utgjøre en skade på elastin, kollagen og dine hudceller. Hudaldring skjer ikke dersom du glemmer solkrem en gang, men over lang tid kan den lede til tidlige tegn på aldring, dette inkluderer også rynker og misfarging.

Litt mindre farlig men også lite morsom grunn nummer tre er solbrenthet. Vi må alle ha opplevd å bli solbrente minst én gang i livet. Noen av oss opplever det flere ganger om sommeren og spesielt under strandferier. Enkelt nok solbrenthet oppstår hvis du er for lenge ute i solen uten beskyttelse. Blant solens favorittmål har vi nese, bryst, skuldre og nakke, men det kan selvfølgelig være hvilken som helst kroppsdel. Solbrenthet er generelt lite hyggelig, det kan være veldig smertefullt og i tillegg til å se ut som en hummer eller moden tomat risikerer du å øke sjansen for å få hudkreft. Lenger nede i denne artikkelen vil du finne noen gode tips til hva du skal gjøre dersom du blir solbrent.

Naturligvis er det flere enn de tre grunnene til å bruke solkrem, men det viktigste er at du forstår at solskader er en alvorlig ting, og at en riktig beskyttelse ikke er noe du bør overse.

Når skal du bruke solfaktor?

Noen bruker solkrem daglig, og vi skal snakke om det litt senere. Men ikke alle ønsker å gjøre det dersom de føler at det ikke er poeng i å bruke det hver dag i Norge. Så la oss tenke på når er det best og mest nødvendig å bruke solkrem. Svaret på dette spørsmålet avhenger på været og på hvor du befinner deg. Naturligvis vet du allerede at solkremen absolutt bør brukes under varme somre, det er åpenbart, men når ellers? Når du våkner og kikker ut av vinduet vil du kunne forstå litt mer hvorvidt det er en solkrem dag eller ikke. Men pass på å ikke la deg lure, sjekk værmeldingen også for sikkerhetsskyld.

Solen er veldig sterk når den står høyt på himmelen, det gjelder spesielt timene rundt klokka 12 midt på dagen. Men det gjelder også de andre timene også, spesielt dersom himmelen er klar. Er det mye skyer i himmelen, da kan du føle deg litt mer lettet da skyene hjelper med å redusere strålingen. Husk at det å redusere strålingen betyr ikke fjerne den helt. En annen ting som ikke alle er klar over er høyden. Hvor mange meter over havet befinner du deg på? Skal du på fjelltur og det ble lovet en strålende vær, ta med deg solkrem!

Skal solfaktor brukes på vinteren?

Når det er er vinter er det jo ganske kaldt og om du lurer på om du fortsatt må bruke solkrem så er svaret “JA!”. Kanskje ikke til enhver tid, men ikke la deg lure av minusgrader når sola begynner å skinne. Forestill deg du skal stå på ski i påskeferien, mange av oss gleder oss til dette hvert år. Selv om det er ganske kaldt skal du absolutt ha med deg solkrem og her er grunnen:

Vi har allerede snakket om jo høyere du befinner deg over havet jo sterkere blir sola, men det er ikke den eneste grunnen. Tenk på fine glitrende snøen du vil se rundt deg, denne snøen vil reflektere solen og øke solstrålingen. Samme gjelder vann, hvis du er på en strandferie. Både snø og vann reflekterer solstråler og gjør de mye sterkere.

Solkrem bruk i makeup

I de travle hverdagene er det ganske lett å glemme solkrem, og mange av oss har problemer med å huske viktigheten av riktig solbeskyttelse. Heldigvis er det mange løsninger når det gjelder akkurat dette problemet. Gjennom årene har skjønnhetsselskapene laget mange forskjellige produkter som inkluderer SPF.

Du kan enkelt finne fuktighetskremer, foundations, concealere, BB-kremer og CC-kremer som inneholder solkrem, bare for å nevne noen. Er du nysgjerrig på denne typen produkter kan du kanskje besøke en av butikkene vi fant, nemlig NordicFeel. Denne butikken har en rekke sminkeprodukter som allerede inkluderer en solfaktor, på den måten vil du aldri glemme solkrem og vil alltid være beskyttet mens du bruker sminke.

Alternativt kan du besøke Bangerhead som også har et bredt utvalg av produkter som inneholder solfaktor. Sørg for å lese hva tidligere kunder hadde å si om disse butikkene før du bestemmer deg for hvilken butikk som er best for deg.

Solkrem bruk på ferie

Vandrer dine tanker mot ferie og syden? Du er ikke alene om det, foruten hvem liker vel ikke varm sand, skummende bølger og late solskinnsdager? Å beskytte deg mot solen bør imidlertid være en av dine topprioritet på en ferie. Du kan forberede deg først og fremst med å lese litt om stedet du skal besøke og hva du kan forvente av solen der borte. Husk at jo nærmere ekvator du er jo sterkere blir stråling. Samt gjelder steder med tynt ozonlag, der er det stor fare for solstråling.

Vi anbefaler deg heller å investere i en god solkrem du kan kjøpe fra nettbutikker du kjenner godt. På den måten kan du forsikre deg om at produktet du kjøpte faktisk er en solkrem som vil beskytte deg og at beskrivelsen på produktemballasjen er sann. Som et eksempel kan vi fortelle litt om en av våre ansatte som bestemte seg for å besøke Egypt midt på sommeren. Personen gikk raskt tom for solkrem de hadde med seg på ferie og bestemte seg for å besøke nærmeste lokale butikk for å kjøpe en ny en. Selv om produktet hevdet å være SPF 50 og vannfast, var det ikke sant. Produktet var ikke annet enn enkel bodylotion i forkledning og vår kollega innså det dessverre altfor for sent. Som et resultat tilbrakte den stakkaren to dager på hotellrommet sitt og led av solbrenthet.

Så ikke glem å investere i en god solkrem slik at ferien din ikke blir til en mareritt. Vi fant et par butikker som kan være interessante for deg dersom du ønsker å se på utvalget av ulike solkremer og solbeskyttelsesprodukter. Du kan for eksempel besøke CDON som har et stort sortiment av slike produkter. Alternativt kan du også finne det du leter etter på Proshop i Personlig pleie-kategorien.

All den snakk om hvor skummel sola egentlig er har kanskje fått deg til å tenke på ferie likevel? Det er ikke så rart, vi tenker på det vi også og kan såvidt vente til neste sydentur. Er du nå inspirert til å tenke på reiser kan du gjerne lese vår artikkel om ferie og overnatting her.

Solfaktor og holdbarhet

På dette tidspunktet er du sannsynligvis ganske motivert til å begynne å bruke solkrem hvis du ikke allerede har gjort det. Det er imidlertid én viktig ting vi må advare deg om. Hvis du plutselig bestemmer deg for å bruke litt solkrem akkurat nå og gå og se deg rundt i huset ditt etter en, kan du finne en som har rullet rundt i skuffen din siden den forrige ferien din. De fleste av oss har nok en av disse hjemme, men her er den viktige delen:

Visste du at solkrem ikke bare kan utløpe, men også bli ineffektiv over tid? De fleste solkremer inneholder aktive og inaktive ingredienser, og som du sikkert allerede har forstått, kan og vil de brytes ned over tid. Det er finnes ikke en ordentlig måte å forsikre seg om om den gamle solkremen din fortsatt er god eller ikke, spesielt hvis det er en stund siden du brukte den sist. Så vi anbefaler at i stedet for å lese utløpsdatoen og klø deg i hodet og lure på «hva om», du heller skaffer deg en ny en.

Hva er løsningen dersom du blir solbrent?

Ble du solbrent likevel? Sovnet du på stranda eller kanskje det er resultat av vellykket grillfest i hagen? Først av alt, la oss finne ut om du virkelig ble solbrent. Føles huden din varm å ta på og det gjør vondt? Det er allerede et tydelig tegn på at du kan være solbrent. I så fall kan du også se at huden flaker og flasser i løpet av de neste dagene.

Det første du bør gjøre er selvsagt å komme deg ut av solen så fort du kan. Hvis du er langt hjemmefra for øyeblikket, sørg for å finne et skyggefullt sted. Sørg for å komme inn i en kjølig dusj så fort du kan, men hvis du er langt hjemmefra kan du bruke et håndkle dynket med kaldt vann. Det som er gjort er gjort, bare sørg for å drikke mye vann og i tilfelle smertene plager deg for mye, ta smertestillende.

Alt avhenger selvfølgelig av hvor ille du ble solbrent. I ekstreme tilfeller bør du oppsøke legen så snart du kan. Hvis det ikke er så ille, kan du bruke rådene våre nevnt ovenfor. Et annet godt produkt å bruke ville være Aftersun, spesielt hvis det inneholder aloe vera som fukter og kjøler ned huden. Et godt utvalg av aftersun-produkter finner du på Coolshop nettbutikken. Du finner mer informasjon samt kundeanmeldelser på våre sider.

Kundeanmeldelser og solfaktor valg

Nå kan du regne deg selv som litt av en ekspert på solfaktor og solkrem. Vi håper at artikkelen vår var nyttig for deg og at du fra nå av alltid vil sørge for at du er beskyttet mot solstråler. Imidlertid er SPF generelt et ganske bredt emne, og det er fortsatt mange spørsmål som ikke er besvart.

Det vi kan anbefale er at du leser anmeldelser og meninger skrevet av tidligere kunder om ulike nettbutikker og produkter. Du kan finne mange kundeanmeldelser på NorskeAnmeldelser, og vi er sikre på at du vil finne noe som vil være relevant og nyttig for deg. Gjennom anmeldelser kan du finne ut hvilke butikker som selger autentiske solkremer, hvilke som er nylaget og som ikke allerede er utgått. Du kan også finne ut hvilken solfaktor som passer best for deg og din hudtype.

Hvis du allerede har erfaring med enkelte butikker eller produkter du har kjøpt der, kan du vurdere å legge igjen en anmeldelse. Det spiller ingen rolle om det er positivt eller negativt, all tilleggsinformasjon vil være ganske nyttig for andre kunder og hjelpe dem med å ta en velinformert beslutning før kjøp.

Mer Nettbutikker