Ut på tur? Sjekk Norges topp 5 perler å besøke

Ut på tur? Sjekk Norges topp 5 perler å besøke
Nettbutikker

Vi nordmenn elsker å gå. Vår, sommer, høst og vinter - alle sesonger tar vi på oss turskoene og trasker ut på tur. Aller helst liker vi å besøke fjelltopper med utsikt, og med et smil om munnen spaserer vi oppover små, bratte fjell på søte stier.

Her finner du en liste over det vi mener er Norges topp fem perler å besøke. Så ta skoa fatt, så trasker vi avgårde!

1) Preikestolen

En av de mest populære og godt likte fotturene, er turen til Preikestolen. Du har garantert hørt om høyden, utsikten og den enkle turstien som tar deg opp langs fjellet. I 2022 er det notert at hele 330 000 mennesker besøkte turistmålet.

Noe som er ekstra viktig å ha på en tur til Preikestolen derimot, er tursko til herre og tursko til damer. Du skal tross alt opp en fjelltopp og titte 604 meter ned mot Lysefjorden. Selve platået på Preikestolen er 25 x 25 meter, så du har god plass til å ta en pause og strekke beina med de andre skuelystne turistene.

2) Galdhøpiggen

Galdhøpiggen er det høyeste fjellet i Norge og Nord-Europa og et av Norges mest besøkte perler. Med sine 2469 meter står du foran en naturrik tur over nydelige isbreer og tøffe stigninger.

Her er litt mer informasjon om hvordan du kommer deg til Galdhøpiggen og hvor lang tid du må beregne på turen. Merk at på en slik strabasiøs tur kan det være lurt å ha med seg en guide som er lokalkjent i området.

3) Besseggenryggen

Dette er en av de lengre turstiene på menyen, men desto mer minnerik. Stien ligger i Jotunheimen nasjonalpark og byr på fantastisk utsikt over himmelblå innsjøer og unikt landskap. Vanligvis pleier turgåere å gå mellom Memurubu og Gjendesheim. Andre synes det er best å ta ferje til Memurubu for deretter å gå tilbake til Gjendesheim herfra.

Du må medregne at du bruker mellom seks til åtte timer på denne fotturen. Det anbefales også at du ikke tar med små barn, da løypen er veldig krevende.

4) Ulriken

Denne turen er en av de aller mest populære fotturene i Bergen. Den nydelige Ulriksbanen kan kjøre deg både opp og ned. Ulriksbanen tar kun seks minutter og har en lengde på 1120 meter. Andre velger å ta Fløibanen opp, og gå til Ulriken derfra. Mellom Fløyen og Ulriken finner du det som kalles «vidden».

Utsikten du kan fange fra denne toppen er vidunderlig. Du kan se utover mot fjordene i Bergen og de andre øyene rundt. Om det er opplett sies det at du til og med kan se utsikten helt ut til formidable Folgefonna.

Hvis du er nysgjerrig på en pakkereise i Norge til å utforske perlene som tilbys i landet. Kan du lese mer om det her.

5) Trolltunga

Trolltunga kan lokke med en utrolig naturskjønn tur, som ender ved trollets tunge - en tynn steinskive perfekt sted å ta vidunderlige bilder. Dette er definitivt en fottur du bør legge til på ønskelisten din.

Som turen til Besseggen er dette også en veldig lang tur. Her må du belage deg på å stå opp tidlig og gjøre deg klar til en fottur som kan vare mellom 10 til 12 timer. Fra start til slutt er Trolltunga en unik og vakker tur i norsk natur. Flere turister som årlig besøker Norge forteller om turen til Trolltunga som høydepunktet på oppholdet sitt.

I motsetning til Besseggen er derimot denne turen velegnet for familier og barn, bortsett fra barnevogn.

Turutstyr du må huske å få med deg

Det er noe turutstyr som er uunnværlig, men du vet kanskje at det er bedre å ha med for mye enn for lite? Her har vi samlet en liste over det du ikke må glemme. Så er det opp til deg selv om du vil ta med deg mer eller mindre:

● Fjellsko

● Vind- og vanntett jakke og bukse

● Ullundertøy og ullgenser

● Et ekstra skift med klær og sokker

● Lue, skjerf og hansker eller votter

● Nok mat og drikke for hele turen

● Kart og kompass

● En fulladet mobiltelefon i en plastpose for å unngå vannskader

● En liten hodelykt og ekstra batterier

● Solbriller og solkrem

● Førstehjelpsskrin og ekstra blemmeplaster

● En refleksvest

● Lommekniv

Et par forholdsregler før du tar skoa fatt

Uansett hvor erfaren du er eller hvor du skal på tur, kan det skje uventede ting. Heldigvis er det mange måter å minimere sjansene for å møte en nødsituasjon mens du er på tur og utstyre deg til å håndtere en i tilfelle. Jo mer forberedt du er, jo mer sannsynlig er det at du har det bra og holder deg trygg.

Ta med minst én venn

På lange turer hvor mobilen din kan risikere å miste dekning er det alltid lurt å ta med minst ett reisefølge. Du og reisefølget bør være enige om reiseruten og lage en nødplan om noe skulle gå galt underveis. I Norge kan det oppstå uventede værskiftninger eller en av dere kan være uheldige og vrikke foten underveis. Hvis dere er forberedt på slike uhell vil det også være en tryggere tur for dere begge.

Ta med ekstra vann

Snakk med andre som har gått samme turen før og hør med dem hvor mye vann du bør ta med.

Men aldri drikk urenset vann du finner underveis hvis du ikke har fått bekreftet at det er rent. Selv om det er det mest krystallinske kildevannet du noen gang har sett, kan det inneholde potensielt skadelige patogener,

Så gjenstår det bare å ønske god tur!

Mer Nettbutikker