Tips og triks for å forbedre din online shopping

Tips og triks for å forbedre din online shopping
Nettbutikker

Nordmenn handler stadig mer på nett, noe som har gjort oss til et yndet mål for svindlere. Derfor er det viktig å vite hvordan du kan beskytte informasjonen din på nett, samt hvordan du kan avdekke svindel. For å hjelpe deg litt på vei, skal vi se nærmere på noen smarte tips og triks som kan gjøre din online shopping opplevelse litt tryggere.

Slik kan du beskytte deg når du handler på nett

Utvalget av nettbutikker som tilbyr produkter i Norge blir stadig større, men dette har også tiltrukket seg en del forsøk på svindel. Derfor er det viktig å vite hvordan du kan beskytte dine sensitive opplysninger på nett. Her har vi samlet noen enkle tips som gjør det enklere å vite hva man bør se etter.

Hold deg til kjente nettbutikker

Når man skal handle på nett er det lurt å holde seg til velkjente og etablerte nettbutikker. Noen lar seg friste av lokketilbud fra utenlandske nettsider, men disse kan ofte være for gode til å være sant. Derfor bør man holde seg til nettbutikker hvor man kan verifisere hvem som står bak siden, hvordan de jobber og om det er et registrert selskap i Norge som driver den.

I de fleste tilfeller finner man informasjon om virksomheten nederst på siden. Her kan man se etter en adresse i Norge, bedriftsnummer, kontaktinformasjon og tilsvarende. Se også etter omtaler fra tidligere kunder for å se hvordan opplevelse de har hatt.

Reviews are the main factor that helps users know if an online store or multimedia service is reliable or, based on bad reviews and experiences, we should avoid buying from them. In Norskeanmeldelser you can find all kinds of opinions about hundreds of online businesses. Do you have doubts about whether or not a website is safe to make your online purchases? Read user experiences and you will know the answer!

Bruk et kredittkort

De fleste av oss som handler på nett, benytter oss av det vanlige bankkortet vårt, men dette er ikke alltid lurt. Om svindlere får tak i detaljene våre, kan de få direkte tilgang til det disponible beløpet som befinner seg på kontoen - og det er lite man kan gjøre for å stoppe det. Derfor kan det være lurt å benytte kredittkortet når man skal handle på nett.

Man slipper å risikere at kontoen tømmes - og de aller fleste utstedere av kredittkort tilbyr forsikring for handel. Dette betyr at man kan få dekket beløpet dersom man blir svindlet, samt at transaksjonen kan avvises. Imidlertid er det viktig å huske at man ikke skal trekke kredittkortet for mer enn man evner å betale tilbake.

Unngå fiktive gavekort

De aller fleste som har handlet på nett har nok sett lokketilbud som lover deg generøse gavekort for å oppgi personalia. Ofte er det snakk om Amazon eller internasjonale nettbutikker,

men vi har også sett tilfeller fra norske butikker. I bytte mot gavekort eller muligheten til å vinne et gavekort ber de om personlig informasjon.

Dette er nesten uten unntak et forsøk på svindel. Selv om det kan være fristende å motta et gavekort på 500 kroner i bytte mot litt personlig informasjon, kan det fort bli dyrt. Mange som svindles på denne måten opplever identitetstyveri, noe som kan bli svært kostbart over tid. Beskytt informasjonen din på nett - og tenk deg om to ganger før du oppgir noe som helst.

Beskytt deg på nett

Så lenge man handler på nett bør man tenke på sikkerhet. Dette gjelder ikke bare hvor man handler, men også hvordan man handler. Enheten din kan være et attraktivt mål for hackere - og spesielt om man benytter seg av offentlige nettverk. Da er det lurt å investere i en VPN som kan beskytte deg og informasjonen din, men en VPN – hva er det?

En VPN er et verktøy som oppretter en virtuell link mellom enheten din og en ekstern server. Slik passerer informasjonen din gjennom en kryptert tunnel før den når internett. For nettsidene du besøker - vil de bare se den eksterne serveren. Informasjonen din er kryptert, og det er vanskeligere å spore den.

Om du blir svindel - meld ifra

Mange som opplever å bli svindlet på nett lar det ligge med skammen om at de har blitt lurt. Dette er sjeldent lurt, ettersom du som forbruker faktisk har en rekke rettigheter. Man bør se om det er noe som kan dekkes på forsikringen, men det bør også rapporteres inn til banken, forbrukermyndighetene og eventuelt politiet. På denne måten kan man få bistand, samt sørge for at andre ikke blir lurt på samme måte.

Mer Nettbutikker