Dette må du se etter når du skal velge vinduer

Dette må du se etter når du skal velge vinduer
Nettbutikker

Vinduer er en utrolig viktig del av hjemmet ditt, og noe du må undersøke godt før du velger. Hvis du bygger et nytt hus fra bunnen av, så vil det være opp til deg å velge de mest optimale vinduene. Skal du derimot kjøpe et brukt hus, så er det viktig at du sjekker hvilken stand vinduene er i. Det kan nemlig være du blir nødt til å skifte vinduene dine ut.

Hva er et godt vindu?

Det er mange ting som kvalifiserer et godt vindu. Først og fremst er det viktig at vinduene fungerer til formålet sitt, nemlig å være husets øyne utad. De skal naturligvis også kunne både åpnes for lufting, og lukkes for å isolere. I tillegg må vinduet være pent å se på, og passe til resten av huset. Du kan finne slike vinduer mange steder, men det er viktig at du velger en vindusleverandør som er god på det de driver med, pålitelige og som har positive tilbakemeldinger fra før.

Hos sparevinduer kan du finne vinduer i alle mulige størrelser, farger og fasonger, med ulike funksjoner og av en rekke forskjellige materialer. Da blir det litt enklere for deg å finne det perfekte vinduet som også er godt og praktisk.

Vinduer som isolerer

Mange assosierer vinduer mest med det å lufte ut, men sannheten er jo den at vinduer i mye større grad brukes til å isolere. De er tross alt lukket mesteparten av tiden, noe som gjør dette til vinduets viktigste egenskap. Oppvarming av hjemmet er ikke bare en dyr affære, det er det mange bruker aller mest strøm på. Dersom du har vinduer som isolerer dårlig, så kan det føre til at du bruker mye mer penger på å varme opp huset ditt enn det som er nødvendig. Derfor er det viktig at du ser på vinduets isoleringsevne når du skal kjøpe nye vinduer, eller skifte ut de gamle.

Størrelse på vinduene

Når du har forsikret deg om at du har funnet vinduer som kan isolere tilstrekkelig, så er det på tide å finne de som er i den størrelsen du ønsker. Det finnes jo tross alt vinduer i alle mulige størrelser og fasonger, slik at du kan finne det som passer deg. Hvor store vinduer du ønsker kommer ann på hvilken stil du ønsker på hjemmet ditt. Mer moderne hjem har ofte store vinduer uten inndelinger, noe som gir et mer åpent uttrykk. I eldre hjem finner vi typisk flere små vinduer med inndelinger, for et mer dekkende og romantisk uttrykk.

Vinduets funksjon

En god vindusleverandør vil kunne levere en rekke ulike vinduer som kan åpnes på forskjellige måter. Det er nemlig ikke bare ett type vindu der ute, men en rekke forskjellige varianter. Noen av dem er:

  • Fastkarmvinduer
  • Toppstyrt vindu
  • Toppsvingvindu
  • Sprossevindu

Noen vinduer er ikke laget for å kunne åpnes, mens andre er laget for at du kan lufte ut. Slike vinduer plasseres forskjellige steder i hjemmet, og er viktig for å sørge for godt inneklima. I tillegg finnes det lovgivning om vinduer, for eksempel at det skal være et vindu som kan brukes som rømningsvei i tilfeller av brann på soverommet.

Kan du sette inn et vindu selv?

Når du har funnet de rette vinduene for deg, så er det på tide å få satt de på plass. Dette kan man gjøre på mange måter, og dersom du skal pusse opp på lite budsjett, så kan du vurdere å sette inn vinduene selv. Før du går i gang med dette er det viktig at du undersøker hvordan du gjør det, og at du har de rette verktøyene.

Det er nemlig viktig at du båder fjerner det eksisternede vinduet på rett måte, og at du får det nye på plass helt skadefritt. I tillegg til dette så må du isolere vinduet godt så det ikke trekker, og sette listene på plass igjen både innvendig og utvendig, slik at det ser pent ut.

Det finnes guider på nett som kan hjelpe deg, og videoer som viser deg nøyaktig hvordan du bytter ut et vindu selv. Det kan være lurt å skifte de første vinduene sammen med en profesjonell, slik at du er sikker på at det blir gjort på riktig måte.

Konklusjon

Det er mye man skal ta høyde for når man skal velge et vindu som passer for deg. Ikke bare skal det være i den stilen du foretrekker, men det skal også kunne isolere tilstrekkelig, og åpnes på en måte som gagner deg og huset. Å skaffe nye vinduer til et helt hjem kan bli svært kostbart, og derfor er det viktig at du velger de rette første gangen. Med litt vedlikehold som maling og rengjøring, vil du kunne ha disse vinduene resten av livet. I tillegg kan du prøve å sette opp vinduene selv, for å minske kostnadene.

Mer Nettbutikker