7 enkle sparetips

7 enkle sparetips
Finans

Føler du noen gang at uansett hvor hardt du prøver, er det fortsatt umulig å finne måter å spare penger på? Du mener det godt og prøver å bruke mindre, men det dukker alltid opp noe. Livet kommer i veien og bilen trenger nye dekk, barna trenger nye sko, huset trenger nytt tak, og sånn forsetter det å være vanskelig å spare penger. Høres kjent ut?

Sannheten er at du ikke trenger at alt er perfekt før du begynner å spare penger. Hvis du venter på at "riktig tidspunkt" skal rulle rundt, kommer det aldri til å dukke opp. Den beste tiden å begynne å spare er akkurat nå.

1. Kutt ned gjeld der det er mulig

Månedlige gjeldsbetalinger er det største pengesuget når det kommer til sparing. Det er derfor på tide at du blir kvitt den gjelden, der det er mulig. Det er klart at det ikke er ‘bare bare’ å betale ned et boliglån uten videre, og det er selvfølgelig ikke det vi sikter til her. Hvis du har smålån kan dette spise ganske mye hver måned. Derfor kan det være greit å se etter det beste forbrukslån som gir en god rente, eller hvor du kan samle dine smålån.

Å sammenligne lån og långivere kan være bra for å finne et lån med gunstig rente og god nedbetalingstid. Uten noen skjulte kostnader eller ekstra gebyrer.

2. Kutt ned på dagligvarebudsjettet

De fleste blir sjokkerte over å finne ut hvor mye av budsjettet de faktisk bruker i dagligvarebutikken hver måned. En gjennomsnittlig student bruker ca. 3300 kroner på mat i måneden. Det er likevel mange som bruker mer, og det er absolutt mulig å bruke mindre. Planlegg hva du skal spise i løpet av uken, hvert fall en 4-5 middager, slik at du har nok ingredienser liggende. Da må du ikke på butikken like ofte, og da blir det heller ikke like fristende å kjøpe noe ekstra.

3. Avbryt automatiske abonnementer og medlemskap du ikke bruker

Sjansen er stor for at du betaler for flere abonnementer som Netflix, TV2 Play, Spotify, treningsmedlemskap, en eller annen avis og Amazon Prime. Det er på tide å si opp eventuelle abonnementer du ikke bruker regelmessig. Det er også en god ide å sjekke hva slags apper du abonnerer på, kanskje driver du og betaler for en app du ikke bruker.

4. Spar penger automatisk

Visste du at du kan spare penger uten å tenke på det? Ja, du kan sette opp bankkontoen din slik at den automatisk overfører penger fra brukskontoen din til en sparekonto hver måned. Hvis det høres skummelt ut for deg, kan du også sette opp ditt direkte innskudd til automatisk å overføre 10 % av hver lønnsslipp til sparekontoen din.

5. Reduser energikostnadene

Visste du at du kan spare penger på strømregningen bare ved å gjøre noen få justeringer i hjemmet ditt? Begynn med noen enkle ting som å ta kortere dusjer, vaske klærne i kaldt vann og installere dimme-brytere og LED-lyspærer.

6. Matpakke eller spis hjemme

Å kjøpe lunsj noen ganger i uken kan virke ufarlig i øyeblikket, men du kan spare ganske mye penger bare ved å pakke en lunsj. Ikke bare det, men mange ganger kan du kjøpe dagligvarer for en hel uke til samme pris som to måltider ute. Tilbered heller maten hjemme og se at sparepengene hoper seg opp måned etter måned.

7. Prøv shoppestopp

Det er kanskje ikke nødvendigvis klær du bruker penger på, men shoppestopp kan brukes på så mangt. Målet er at du ikke skal kjøpe noe du absolutt har bruk for på for eksempel to uker. Det vil si at du ikke skal kjøpe et nytt duftlys, et magasin eller en film på Viaplay. Pengene dine skal bare gå til absolutte nødvendigheter.

Konklusjon

Det finnes mange grep man kan ta for å spare penger. Noen er mer omfattende enn andre, men med dedikasjon og et godt system blir de alle lettere å følge. Det er viktig å vite om noen gode tips til å spare fordi de kan gjøre det mulig å finansiere større kjøp i livet. Det kan være du sparer opp til å kjøpe bolig, eller ønsker å dra på en reise for eksempel. Derfor bør du sjekke ut disse sparetipsene, og velge deg ut det som passer best for deg og din økonomiske situasjon.

Mer Finans