Tennenes ulike funksjoner

Tennenes ulike funksjoner
Tjenester

Ja, vi bruker tennene til å tygge maten vår med – ikke noe sjokk der. Hadde det likevel vært slik at alle tennene bare skulle «tygge”», hvorfor er de ikke da alle helt like?

Det er ikke så ofte en tenker over hvor viktige tennene er for oss hver eneste dag, og for mange ikke før voldsom smerte eller stor skade oppstår. Først når vi setter oss i stolen hos en tannlege innser vi at hver tann har sin helt egen funksjon for at vi kan leve som vi gjør.

For å bli mer bevisst på viktigheten av å bevare tennene kan det derfor være greit å vite litt om hvorfor vi har de forskjellige tennene i munnen.

Et normalt tannsett

Etter alle melketennene er felt vil de fleste ha totalt 32 permanente tenner. Disse tennene deles inn i fire kategorier. Denne listen går fra de bakerste tennene og frem til de ytterste:

-

Molarer, jeksler (de tre bakerste tennene)

- Premolarer, forjeksler (de to fremste jekslene)

-

Hjørnetenner

-

Fortenner

Molarer og premolarer (jeksler)

I munnen har vi i utgangspunktet 20 jeksler. Dette er de fem tennene bakerst i munnen på hver side, oppe og nede. Dette er også tennene med størst tyggeflate og “tyggeknuter”. Jekslene moser og maler maten, noe som gjør at vi både kan svelge det vi spiser enklere og at maten fordøyes på riktig måte. Knutene er de ujevnhetene en kan se og føle, som bidrar til at maten virkelig rives fra hverandre.

Jekslene har derfor også en viktig funksjon for næringsopptaket fra det vi spiser. Er bitene for store når de når magesekken, vil ikke kroppen kunne tilegne seg vitaminer, mineraler og andre vitale næringsstoffer like effektivt.

Hjørnetenner

Hjørnetennene er nummer seks fra bakerst i munnen; de fire som sitter mellom jekslene og fortennene. For noen kan disse gjerne oppfattes som de litt spisse tennene foran i munnen, og hos andre pattedyr kalles de gjerne hoggtenner.

Menneskets hjørnetenner er relativt små i forhold til hos mange andre dyr. Likevel vitner de om våre mer primitive forfedre og pattedyrenes utvikling. Hos andre dyr som fortsatt har relativt lange og skarpe hjørnetenner brukes de ofte i kamp, jakt og for å rive kjøtt fra hverandre. Hos mennesker har de også den funksjon å rive fra hverandre eller sette tennene i maten – men på en langt mindre voldsom måte.

Fortenner

Fortennene er de fire øverste og de fire nederste tennene helt foran i munnen, og de øverste er alltid større enn de nederste. Fortennene er også de aller første tennene vi får; først som melketenner, så som permanente tenner. De har en veldig smal flate og støter sjeldent rett mot hverandre.

Fra latinsk kan navnet på fortennene, Incisivi (fra incidere), oversettes til “å kutte”. Med andre ord er fortennenes funksjon å skjære, klippe og kutte maten når den er på vei inn i munnen. Nettopp derfor har fortennene de smale flatene, i likhet med for eksempel andre planteetere. Du kan tenke deg at vi “klipper av” blader, bær og andre frukter fra planter og trær, og deretter fører maten lenger bak i munnen for å brytes ned ytterligere.

Sørg for at tennene får jobben gjort

Som du kan lese her er det med god grunn at alle tennene har litt forskjellige fasonger, men også hvorfor plasseringen av de ulike tennene i munnen er avgjørende for at tyggingen skal gå sin rette gang.

En stor del av vedlikeholdet er det du selv gjør hjemme. Det anbefales å pusse tennene to ganger om dagen med fluortannkrem, noe som er like viktig for barn som for voksne. Noen kan også ha behov for litt mer fluor, enten i form av fluortabletter eller munnskyll. Fluoren styrker, reparerer og sørger for at tennene blir motstandsdyktige.

For å være helt sikker på at tennene består gjennom hele livet og klarer å utfylle hver sin funksjon, er det viktigste du kan gjøre å ta den årlige turen til tannlegen. Dette er essensielt ikke bare for å opprettholde en god tannhelse, men tannlegen kan basert på en undersøkelse gi deg råd om hvordan nettopp du kan bevare et sunt og pent smil gjennom hele livet.

Skulle du være så uheldig å få hull i, miste eller ødelegge en tann, vil du raskt legge merke til hvor viktig hver og en av dem virkelig er.

Mer Tjenester