Slik finner du det beste begravelsesbyrået

Slik finner du det beste begravelsesbyrået
Tjenester

Har du mistet noen som står deg nær, har du kanskje ansvaret for å planlegge begravelsen. Dette er noe mange synes er tungt og vanskelig, og det er derfor vanlig å få hjelp av et begravelsesbyrå.

Et begravelsesbyrå tar seg av planleggingen av begravelsen, og gjør prosessen litt enklere for de etterlatte. I en storby finnes det imidlertid mange byråer å velge mellom. Et bra begravelsesbyrå i Oslo bør kunne hjelpe med alt fra valg av blomster til juridisk rådgivning.

Vi skal her se nærmere på planlegging av begravelser, og hvordan du velger det beste begravelsesbyrået.

Hvordan ønsker du at begravelsen skal være?

Enten du planlegger begravelsen på egen hånd eller får hjelp gjennom et begravelsesbyrå, er det enkelte ting du bør ta stilling til.

Her ser vi på de viktigste punktene du som pårørende bør tenke gjennom.

Bisettelse eller begravelse?

Når noen går bort, har de noen ganger et testament der de har spesifisert hvordan de ønsker at begravelsen skal være. Om det ikke er klart hva den avdøde ønsket selv, er det du som pårørende som kan få ansvaret med å ta spesifikke valg.

Du bør blant annet tenke gjennom om det skal tas farvel med den avdøde gjennom bisettelse eller begravelse. En bisettelse innebærer at seremonien blir avsluttet i kapellet, ellen kirker, noen ganger med musikk inkludert. Deretter vil den avdøde fraktes til et krematorium.

En begravelse vil også ha en seremoni i kirken eller kapellet, men her avsluttes seremonien ute på kirkegården der den avdødes kiste blir senket ned i jorden.

Det er også mulig å velge urnenedsettelse eller urneseremoni. En urneseremoni innebærer at man tar farvel på tilsvarende vis som i en begravelse. Med urnenedsettelse etter bisettelsen, vil urnen senkes ned i jorden.

Valg av kiste eller urne

Hos begravelsesbyrået vil du som regel kunne velge mellom en rekke ulike kister. Kister finnes i mange ulike stiler og prisklasser, og du kan få gode råd av begravelsesagenten. Du kan også velge kiste basert på hvilken du selv foretrekker.

Skal den avdøde kremeres, kan du også få hjelp til å velge urne. Også her finnes det ulike prisklasser og design. Her kan du lese mer om hvordan kremering foregår.

Blomster og dekorasjon

Blomster i form av buketter og kranser bidrar til å gjøre begravelsen eller bisettelsen fin og minneverdig. Kranser som legges på kisten er gjerne noe man vil få tilsendt av pårørende, gjerne med et silkebånd med en siste hilsen.

Foruten blomster til båre og kiste, kan også rommet pyntes med blomster. Et begravelsesbyrå kan komme med mange gode tips, slik at du enklere kan velge passende blomster. Hvite liljer er en klassiker, men det finnes også mange andre flotte alternativer.

Kirkelig eller borgerlig seremoni?

Hvorvidt den avdøde skal begraves med en borgerlig eller kirkelig seremoni, vil i stor grad avhenge av religion og andre faktorer.

Dersom den avdøde tilhørte et spesifikt trossamfunn, hadde vedkommende kanskje et ønske om å begraves i tråd med trossamfunnets skikker.

Det finnes mange ulike valgmuligheter, og en begravelse trenger absolutt ikke å foregå i en kirke. Vi kan for eksempel nevne humanistiske begravelser. Her er noen av alternativene som eksisterer:

· Kirkelig

· Humanistisk

· Borgerlig

Begravelsen trenger altså ikke å være kristen. Noen foretrekker en begravelse som er ikke-religiøs, mens andre ønsker at seremonien skal være nettopp religiøs.

Hvordan velge riktig begravelsesbyrå?

Det finnes en rekke begravelsesbyråer i storbyer som Oslo. Av den grunn kan det være lurt å gjøre litt research før du bestemmer deg. På den måten kan du forsikre deg om at du velger et begravelsesbyrå som kan gi deg hjelpen du trenger.

Nedenfor kan du lese mer om hvilke faktorer du bør vurdere når du skal velge begravelsesbyrå.

Høy kundetilfredshet

Noe av det første som kan være greit å sjekke når du vurderer et begravelsesbyrå, er hva andre kunder mener.

Skulle du for eksempel ha funnet beste aktør innen finans eller lignende, ville du sannsynligvis ha lest kundeomtaler. Dette samme bør gjøres når du planlegger en begravelse.

Har begravelsesbyrået fått gode anmeldelser fra tidligere kunder, og hva trekkes frem som positivt og negativt?

Dersom et begravelsesbyrå får gode anmeldelser, tyder dette på at også du vil kunne få en god opplevelse ved å få hjelp av byrået.

God kundeservice

Skulle du ha funnet beste bank, ville du sikkert ha undersøkt hvilken aktør som har best kundeservice. Dette er like viktig når du skal finne et begravelsesbyrå.

Dersom et begravelsesbyrå kan yte god kundeservice, vil også dette kunne bidra til at du får en best mulig opplevelse. Skulle du for eksempel ha noen spørsmål eller ønsker for begravelsen, er det fint om det er enkelt å komme i kontakt med begravelsesagentene.

Det bør kunne være mulig å nå begravelsesbyrået på telefon eller e-post som et minimum. Noen byråer kan også yte hjelp over chat. Ellers kan du som regel møte opp fysisk hos byrået for å få rådgivning ansikt til ansikt.

Priser

Det å planlegge og gjennomføre en begravelse kan ofte være en dyr prosess. Av den grunn kan det være nyttig å sjekke begravelsesbyråets priser. Det er en fordel om prisene står oppgitt på byråets egen nettside, slik at du slipper å spørre.

Om begravelsesbyrået oppgir priser for planlegging, blomster, transport, kister, gravsteiner, dekorasjoner og urner, kan du enklere få oversikt over hva begravelsen vil koste.

Tjenester

Noe annet som er greit å vurdere ved valg av begravelsesbyrå, er hva slags tjenester byrået kan hjelpe med. De fleste kan hjelpe med følgende:

· Rådgivning

· Planlegging

· Blomster

· Transport

· Bestilling av gravstein

Kontroller at begravelsesbyrået tilbyr alle tjenestene du har behov for, slik at du slipper å benytte deg av flere aktører.

Er begravelsesbyrået miljøvennlig?

For mange er det også viktig å velge et begravelsesbyrå som kan vise til bærekraftige og miljøvennlige produkter og tjenester. Det er for eksempel mange begravelsesbyråer som kan tilby miljøvennlige og nedbrytbare kister.

Som kunde kan det også være greit å ta bærekraftige valg, for eksempel ved å velge et begravelsesbyrå i nærområdet.

Konklusjon

Når noen dør, vil man som nærmeste pårørende få ansvaret for å planlegge seremonien. Om man ønsker hjelp med dette, kan et begravelsesbyrå være løsningen.

Valg av begravelsesbyrå bør baseres på både kundetilfredshet, bærekraft, kundeservice, pris og tjenester. Ta gjerne kontakt hvis du skulle ha noen spørsmål.


Mer Tjenester