Hva er VPN, og hva brukes det til?
Telekommunikasjon

For å skaffe deg best VPN beskyttelse er det viktig at du vet litt om hva det er og hvordan det brukes. VPN står for virtuelt privat nettverk (Virtual Private Network) som betyr at din datatrafikk beskyttes ved å krypteres før informasjonen forlater din datamaskin, den blir så sendt over til en annen server hvor den dekrypteres slik at det ser ut som at datatrafikken kom fra denne serveren. På denne måten kan en VPN gjøre at det ser ut som at du benytter enheten din i et annet geografisk område enn det som faktisk er tilfelle.

Hvorfor bruke VPN?

En av de vanligste årsakene til at man velger å bruke VPN er for å beskytte sine egne personopplysninger når man er på nett. I dag samles og deles nesten alt vi tar for oss på nett for å skaffe så mye informasjon om oss som mulig. Dette gjøres for eksempel gjennom informasjonskapsler som er små midlertidige filer som installeres på din enhet for å samle informasjon om aktiviteten din på et nettsted. Filene slettes automatisk etter en stund, eller etter siden lukkes, men da har den allerede lagret spesifikk informasjon om deg og din aktivitet. Denne informasjonen brukes blant annet til målrettet reklame, men kan også brukes til ulovlig aktivitet som hacking og annen misbruk av dine personopplysninger. I enkelte land foregår det svært inngripende overvåkning av befolkningens nettbruk, ved å bruke en VPN kan disse innbyggerne både skjule IP-adressen og få tilgang til informasjon som er blokkert av staten. En annen ting VPN kan brukes til er å unngå geo-begrensninger. Mange TV-kanaler og strømmetjenester er ofte begrenset til spesifikke land, eller har et ulikt innhold etter hvor du befinner deg. Mange av programmene som vises på norske TV-kanaler som TV2 og NRK kan for eksempel ikke sees dersom siden registrerer at du befinner deg i utlandet. Bruker du derimot en VPN som er koblet opp mot en server i Norge så unngår du disse begrensningene. Det er mange som har spørsmål rundt lovligheten til VPN-tjenester. I Norge er disse tjenestene fullt lovlig, men det finnes noen ting man bør vær oppmerksom på når man bruker de. Det er for eksempel ikke lov til å bruke VPN til å skjule kriminell aktivitet på nettet. Dette kan være ulovlig nedlasting, deling og strømming av innhold som eies av andre, eller kjøp og salg på det mørke nett.

Hvor du kan finne ulike VPN-tjenester

Når du skal finne riktig VPN er viktig at du gjør litt research. Dersom du ønsker å bruke VPN-tjenesten for å unngå geo-begrensninger må du først og fremst sjekke at gitt VPN har servere i det landet du ønsker at det skal fremstå at du befinner deg i. Det kan også være lurt å sjekke hva som er de beste alternativene for enheten du bruker, en god VPN for Mac fungerer kanskje ikke like godt for Windows 10. Om søker etter tjenester på Google eller andre søkemotorer kan det være lurt å inkludere formålet med VPN-tjenesten, for eksempel kan du søke etter beste VPN for Netflix, tryggeste VPN eller beste VPN beskyttelse. En annen side som kan hjelpe deg med å finne den rette VPN-tjenesten for deg erPrivacySharks som er en nettside med formål om å informere om nettsikkerhet og gi lesere grundige vurderinger om de ulike sikkerhetsselskapene på nett. For at du skal slippe å utføre en VPN test for alle de ulike tjenestene legger de ut den viktigste informasjonen for å gjøre det enklere for deg å velge. Her finner du en oversikt over de ulike og mest populære VPN-tjenestene. Når du klikker på hver enkelt vil du finne informasjon om antall servere, hva denne tjenesten egner seg best til og om det er en gratis VPN eller pris per måned/år.

Les anmeldelser

Et av de beste hjelpemidlene for å finne riktig VPN for deg er å lese anmeldelser fra andre brukere. Her finner du ofte verdifull informasjon om både brukervennlighet, kvalitet, stabilitet og mye mer. Andre brukere vet gjerne akkurat hva det var de lurte på når de skaffet sin første VPN og er derfor ofte de beste til å svare på spørsmålene du måtte ha. Ofte kan informasjonen vi finner på nett være produsert av parter som har interesser av å fremme enkelte produkt ved at de for eksempel mottar goder dersom lesere klikker på produktet via nettsiden deres. Dette slipper du å tenke på med kundeanmeldelser, og det er derfor mer sannsynlig at informasjonen du får er basert på faktiske erfaringer og opplevelser fra andre mennesker. Dersom du har funnet en VPN som du tror kan passe for ditt behov kan du ta en titt på denne siden for å lese anmeldelsene om denne leverandøren før du bestemmer deg.

Mer Telekommunikasjon