Derfor bør du være forsiktig når du velger VPN 

Derfor bør du være forsiktig når du velger VPN 
Telekommunikasjon

De aller fleste av oss har hørt om VPN-tjenester, spesielt i forbindelse med bruken av strømmetjenester der det er begrensninger for hvilket innhold man kan se basert på hvor i verden man befinner seg. Dette er en tjeneste som er utrolig bra og kan på mange måter også beskytte oss når vi ferdes på nett fordi tjenesten krypterer informasjonen vår, noe som gjør det vanskeligere å hacke oss eller misbruke informasjonen vår. Det er i hvert fall sånn på utsiden. I denne artikkelen skal vi nemlig se nærmere på noen av de risikoene som kan oppstå når vi ikke er kritiske i valget vårt av digitale tjenester – som for eksempel VPN.

Digitale tjenester har blitt en naturlig del av hverdagen vår og har ikke minst inntatt livene våre på en måte der vi bruker dem nesten uten å tenke over det. Men det at disse tjenestene er så vanlige og allment brukt i dag betyr ikke at vi kan være ukritiske når det kommer til hvordan vi velger disse tjenestene. Hvis vi skal gi deg ett godt råd når det kommer til bruken av digitale tjenester generelt egentlig, eller VPN-tjenester spesifikt er det dette: Vær forsiktig med hvilken VPN-tjeneste du bruker. Det er nemlig mange VPN-tjenester som er ganske tvilsomme, og disse vil du absolutt ikke benytte deg av.

Økt fokus på digital sikkerhet

Fordi det å bruke nettet og digitale tjenester har blitt en naturlig del av livene våre veldig raskt, er det ikke alle som har tatt stilling til hvor sikkert vi beveger oss på nett. Digitale angrep blir en større del av den norske hverdagen og dette er noe vi må ta alvorlig, både på privat og samfunnsmessig plan. Når det kommer til den private sikkerheten på nett, er det å faktisk ta stilling til de tjenestene vi bruker og de betingelsene som vi skriver under på når vi bruker dem.

Når det kommer til for eksempel VPN-tjenester er det mange som er ganske tvilsomme når det kommer til det å både lagre og ikke minst selge informasjonen våre, så dette er noe du må være ekstra oppmerksom på når du skal velge tjeneste. PST har gjort en sikkerhetsvurdering når det kommer til den digitale sikkerheten vår, og nevner blant annet Kina som en av de store truslene for den digitale sikkerheten vår – noe som også gjør seg gjeldende når det kommer til VPN-tjenester. Så vær oppmerksom på å sjekke godt nok når du velger digitale tjenester som for eksempel VPN, slik at du ikke setter deg selv i en dum situasjon, men får den tjenesten du betaler for – uten risikoen for at opplysningene dine blir lagret eller solgt.

Teknologisk utvikling på godt og vondt

På mange måter kan man si at teknologien har forandret hverdagen vår, både på godt og vondt. Dette med VPN er for eksempel en veldig god beskyttelse når det kommer til det å bevege seg på nett og gir oss mange fordeler vi ikke hadde fått ellers – som for eksempel at vi kan se på innhold i utlandet og på andre måter dra fordel av ting vi ikke ellers hadde hatt tilgang til. Men det er verdt å nevne at dette selvsagt også kommer med potensielle problemer med datasikkerhet, som er nettopp det vi snakker om i denne artikkelen. Det at vi er nødt til å være ekstra forsiktige når vi velger tjenester på nett er noe vi skal venne oss til, for dette er nye problemstillinger.

For akkurat som at vi er nødt til å skaffe oss nok informasjon og innsikt når vi skal velge for eksempel en elektriker eller andre ting som vi er mer vant til å ta alvorlig når det kommer til valget vårt. Men dette er noe vi også bør ta på alvor når det gjelder digitale tjenester. Det er lett å tenke at dette bare gjelder når det er snakk om ting i det virkelige liv, men det er rett og slett like viktig når det kommer til digitale tjenester.

Når vi for eksempel bruker en VPN når vi beveger oss på nett er vi faktisk ganske utsatt når det kommer til det å lagre og dele informasjon om hva vi gjør på nett – og hvordan denne informasjonen behandles og ikke minst beskyttes er noe av det vi bør ha fokus på når vi velger.

Ta sikkerheten din alvorlig når du velger digitale tjenester

Det å velge digitale tjenester som for eksempel en VPN er noe som for mange kan virke litt abstrakt. Det er noe vi laster ned på maskinen vår, og noe vi egentlig aldri ser. I hvert fall ikke på ekte. Derfor er det lett å glemme at det også her finnes risikoer når det kommer til sikkerheten vår. Den digitale sikkerheten vår. Når det kommer til bruken av en VPN kan man som nevnt tidligere i artikkelen ikke alltid være sikker på at alt er som det ser ut som, og det å sjekke hvem som for eksempel eier den tjenesten man bruker er viktig.

Noen VPN-tjenester virker som troverdige, men eies egentlig av for eksempel kinesiske selskaper som ofte lagrer og selger mer informasjon om deg enn mange andre. Men dette er ikke unikt for kinesiske selskaper, for etter at det å selge data og informasjoner om brukere på nett har blitt en stor mulighet for økt inntekt for mange firmaer, er dette faktisk noe man er nødt til å passe på uansett hvilke apper, tjenester eller annet man bruker på nett.

Det kan virke rart å skulle tenke på digital sikkerhet når man betaler for en tjeneste på nett, man skulle liksom tro at det var noe som var en selvfølge, men sånn er det ikke så det å ta sin egen sikkerhet i sine egne hender er noe som er utrolig viktig. For det er du som sitter igjen med problemene hvis du ikke gjør det. Digital sikkerhet ved bruk av tjenester som VPN er noe man må tenke over når man beveger seg på nett, akkurat som med alle andre digitale plattformer og tjenester.

Mer Telekommunikasjon