Trevinduer og plastvinduer: det du trenger å vite

Trevinduer og plastvinduer: det du trenger å vite
Nettbutikker

I mange år har mennesker brukt vinduer laget av tre. Vinduer av plast, såkalte PVC-vinduer, er et relativt nytt fenomen. De ble fort veldig populære, først og fremst på grunn av en rimelig pris. Likevel er det fortsatt noen som foretrekker klassiske trevinduer. Det handler ikke bare om penger, det finnes flere forskjeller mellom disse to vindustypene. Det er verdt å lese mer om dette for å være klar over hva slags vinduer som har akkurat de egenskapene du kunne ønske deg i hjemmet ditt.

Treviduer – ulemper og fordeler

Vinduer laget av tre er betydelig tyngre og krever mer arbeid, både når det gjelder produksjon og vedlikehold. Man må renovere dem jevnlig og etter et par år kan det bli nødvendig med impregnering og maling. En stor fordel ved denne typen vinduer er en lang levetid. De kan vare opptil 40 år!

Trevinduer passer godt til tradisjonelle bygninger og i tillegg kan trematerialet males i ulike farger og skjæres slik at det blir mulig å gi vinduer forskjellige former og fasonger - de kan for eksempel være runde eller trekantformede. Dessuten er trevinduer miljøvennlige og tåler ulike temperaturforskjeller, noe som betyr at de egner seg bra til store værelser. Det er blant annet derfor trevinduer kan koste mye mer enn plastvinduer.

Plastvinduer – et billigere alternativ

Når vi velger PVC-vinduer, er det ikke så mange valgmuligheter, men likevel finnes det noen faktorer som kan overbevise oss til å velge vinduer laget av plast. Nå for tiden er plastvinduer blitt veldig populære. For det første, er slike vinduer billigere. Dessuten trenger de ikke å bli vedlikeholdt, i hvert fall ikke i en så stor grad som vinduer laget av tre.

Fordeler med PVC-vinduer

Plastvinduer har gode isolasjonsegenskaper, de egner seg bra til områder med mye syre eller salt og kan dessuten vare i mange år uten at du trenger å male eller lakkere dem. Til tross for at produksjonsprosessen krever et høyt energiforbruk, kan materialet de er laget av gjenvinnes og brukes mange ganger. I tillegg er det mulig å få plastvinduer til se ut som om de var laget av tre. Det finnes PVC-vinduer med trestruktur. Det er en god løsning for de som ønsker å spare penger, men samtidig ha vinduer som ser effektivt ut.

Ikke alle ønsker seg plastvinduer

Den vanligste ulempen ved PVC-vinduer er at de ikke tåler temperaturforskjeller like godt som trevinduer gjør og derfor kan ikke brukes i store værelser. Det kan også gi potensielle problemer med ventilasjon i huset. Plastvinduer produseres i mange eksemplarer og derfor kan det være vanskelig når man ønsker seg vinduer med uvanlige former og fasonger. Man må være klar over dette hvis man er på utkikk etter ikke-standarderiserte løsninger til huset. Noen mener at PVC-vinduer er stygge og klumpete, men det er en ufortjent dårlig rykte. Med årene har det skjedd mye bra i vindusbransjen og nå er det mulig for plastvinduer å være et produkt av høy kvalitet. For å få bedre oversikt over forskjellige typer plastvinduer, besøk Vinduer24.

Aluminiumskledning – trenger man egentlig det?

Husk at både tre- og plastvinduer kan utstyres med aluminiumskledning, noe som gjør at vinduene er lettere å vedlikeholde og krever mindre arbeid. Trevinduer med aluminiumskledning trenger ikke å bli impregnert så ofte, noe som betyr at trematerialet kan puste og slik blir mikroklima i lokalet mye bedre. Derfor bruges trævinduer i kurbade.Også de som bestemte seg for PVC-vinduer kan dra nytte fra aluminiumskledning. PCV-materialet pleier å blekne eller mørkne med årene og derfor kan aluminiumselementer sikre plastvinduer et godt utseende. Å legge til aluminiumskledning gir også en mulighet til å velge en annen farge på PVC-vinduer og gjør at vinduer blir mer stabile. Husk at det er også mulig å bruke aluminiumskledning utvendig, mens du bruker et annet passende materiale innvendig.

Konklusjon

Det kan ikke avgjøres med sikkerhet hvilken type vinduer er bedre. Alt er avhengig av våre personlige ønsker og preferanser. Man kan for eksempel bruke PVC-vinduer til kjelleren, men sette trevinduer inn i stua. Et godt råd er å huske hva slags bygning eller værelse vi har å gjøre med, det gjelder for eksempel størrelse og formålet med rommet. Som sagt, er det trevinduer som egner seg best til store overflater, mens PVC-vinduer har utmerkede isolasjonsegenskaper. Liker du å drive med oppussing og vedlikehold av huset, blir det ikke noe problem å lakkere og male vinduer, er du ikke så flink med dette, er det bedre å sette inn vinduer som ikke er spesielt krevende. Alt kommer an på din personlige smak.

Mer Nettbutikker