Tips og råd om netthandel og nettbutikker

Tips og råd om netthandel og nettbutikker
Nettbutikker

Dagens varehandel foregår stadig mer gjennom online shopping, og i dag finnes det nesten ingen begrensninger for hva du kan kjøpe på nettet. I en travel hverdag kan det være vanskelig å finne tid til å dra på butikken og spesielt dersom du trenger å handle ulike produkter som du ikke finner i en og samme butikk. Dette gjør netthandel til et svært attraktivt alternativ, men det er likevel noen ting du bør tenke på før du handler fra hvilken som helst nettbutikk.

Handle trygt online: bestill varene dine fra pålitelige nettbutikker

Først er det lurt at du gjør litt undersøkelser på forhånd slik at du kan være trygg på at du ikke vil utsettes for svindel eller annen form for misbruk av dine personopplysninger. Lurer du på hva som er den beste måten for å finne trygge og pålitelige Nettbutikker? Les anmeldelser fra andre kunder som allerede har handlet hos de ulike butikkene her på NorskeAnmeldelser. Ved å lese erfaringer fra andre kunder kan du enkelt gjøre deg opp en mening om et selskap før du velger om du ønsker å benytte deg av noen av produktene eller tjenestene deres.

Netthandelens utvikling

En netthandel er en butikk på nett som selger varene sine via en plattform eller nettside, og har eksistert i flere tiår. De første nettbutikkene ble opprettet på midten av 90-tallet, og selv om det man fortsatt kan diskutere hva som var den første offisielle nettbutikken var den britiske netthandelsplattformen Shop Direct en av de aller første. De solgte en CD-plate av Sting til en privatkunde i USA den 11. august 1994, noe som blir regnet som verdens første ordentlige handel via internett. Et av målene med nett handel er å gjøre det mulig for forbrukere å handle og motta varer direkte til sitt hjem. Dette konseptet har vært i utvikling siden før netthandelen med forgjengere som dørsalg og postordreselskap der man kunne ringe inn og bestille varer via en katalog, for at de så ble sendt med post. I dag har shopping på nett tatt over en stor del av handelsmarkedet og vi får flere og flere nettbutikker i Norge og i utlandet. Når det kommer til starten av nettbutikker i Norge var Komplett.no en av de første på markedet for over 20 år siden.

Tjenester og sikkerhet knyttet til kjøp på nett

I dag kan vi handle nesten hva som helst på nett. Det finnes utallige nettbutikker som spesialiserer seg på ulike kategorier og tjenester. I tillegg til fysiske produkter kan man også kjøpe tjenester som reiser, aktiviteter, håndverkere, utdanning og mye mer. Det finnes også en rekke utenlandske nettbutikker som gir deg tilgang på produkter og tjenester som man tidligere ikke har kunnet få tak i innenfor landegrensene.

I og med at netthandelen er i stadig utvikling er det også stadig behov for oppdateringer og restriksjoner knyttet til sikkerhet. Mange har gjerne hørt om at noen har opplevd svindel på nett. Dette kan lett skje om man benytter seg av en forhandler som ikke følger de retningslinjene som er satt for varehandel på nett. Det beste du kan gjøre for å beskytte deg selv mot svindel på nett er å undersøke forhandleren på forhånd og lese andre forbrukeres anmeldelser før du benytter deg av produktene og tjenestene til dette selskapet. Ved å lese anmeldelser om andres erfaringer og opplevelser kan du enkelt finne informasjon om eventuelle negative aspekter med dette selskapet slik at du selv unngår å gå i denne netthandelen svindel fellen.

Noe annet du kan gjøre for å forsikre en trygg handel er å benytte deg av de beste betalingsmulighetene. De fleste nettbutikkene tilbyr en rekke ulike betalingsalternativer som kan ha ulike forutsetninger. Sørg for at du leser vilkårene for de ulike alternativene og velger det tryggeste alternativet for deg. Noe annet du bør sjekke før du utfører kjøpet er om prisen som er oppgitt på nettsiden er inkludert moms og toll. Dersom du handler fra utenlandske nettbutikker kan dette komme i tillegg når du mottar varen. I 2020 kom det nye retningslinjer for netthandel moms. Tidligere kunne man handle moms- og tollfritt på varer under 350 kroner, men i 2020 utgikk dette og man vil derfor måtte betale moms og toll fra alle utenlandskregistrerte nettbutikker.

Fordeler og ulemper med å bestille på nett

Noe av det som gjør handel på nett så gunstig er hvor enkelt det er å finne frem til produktene vi leter etter. Et raskt søk via en søkemotor vil vise deg alle butikkene som fører produktet du leter etter. Nettbutikker er også som regel svært oversiktlige og gjør det enkelt for deg å sortere utvalget deres etter ulike kategorier, merker, pris osv. En annen fordel med netthandel er at du kan spare mye tid på å kjøpe det du trenger online i forhold til å handle i fysiske butikker. Det finnes en rekke nettbutikker som har så stort utvalg at du ofte kan finne absolutt alt du trenger fra en og samme butikk, noe som kan være en utfordring når det kommer til fysiske butikker.

Selv om det finnes en rekke fordeler med online shopping er det likevel noen ting du bør tenke på før du setter i gang. Det er nemlig større sannsynlighet for å bli utsatt for svindel via internett. Dette kan være at du betaler for en vare som aldri kommer, at en vare ikke er slik den ble fremstilt i nettbutikken, at du betaler mer for produktet enn det er verdt osv. Det kan også skje at nettsiden du bruker misbruker dine personopplysninger eller at de ikke har gode nok sikkerhetstiltak for å sørge for at opplysningene dine ikke havner i feil hender. For sørge for at du tar de riktige forhåndsreglene før du bestiller noe på nett, i tillegg til å lese anmeldelser fra tidligere kunder, kan du også se forbrukerrådets tips for hva du bør undersøke før du handler på nett.

Finn de siste trendene innen mote fra utenlandske og norske nettbutikker

Klær og mote er et ekstremt populært segment når det kommer til netthandel. Trender og stiler endrer seg hele tiden, noe som gjør at vi ofte føler for å fornye garderoben, eller finne et spesifikt sjeldent plagg som er vanskelig å komme over. Fordelen med å bestille klær på nett er at du enkelt kan finne ut hvilken butikk som har den beste prisen for produktet du leter etter, og det gjør det mye enklere å finne frem til en forhandler for et sjeldent produkt. Det er likevel noen ting som gjør det vanskeligere å handle klær og annet tilbehør på nett, som for eksempel å være sikker på at produktet du kjøper er i riktig størrelse.

Det er også vanskelig å vite om fargen du ser på skjermen din faktisk er den samme som i virkeligheten, og det kan være vanskelig å få et godt inntrykk av stoffet eller materiale produktet er laget av. Er du for eksempel på utkikk etter nye vintersko men ønsker å forsikre deg om de er både varme, vanntette, vindtette og egnet for det nordiske klimaet? Da kan det hende hende du må gjøre en del tilleggsundersøkelser på forhånd før du kjøper vinterskoene dine fra en nettbutikk.Det finnes et hav av utenlandske og norske nettbutikker som fokuserer på mote, klær og tilbehør, noe som gjør at det kan være vanskelig å navigere seg frem til de beste butikkene. I tillegg til å lese anmeldelser fra andre kunder kan du også se på de mest populære nettbutikkene for å finne frem til pålitelige leverandører. Hvis du for eksempel er ute etter å bestille klær på nett er Nelly en svært populær aktør på det norske markedet.

Bestill alt du trenger av hjemmeartikler på nett

Vi nordmenn bruker svært mye av fritiden vår i hjemmet, noe som gjør det naturlig for oss å investere i produkt som gjør hjemmet koseligere, mer praktisk og egnet til alle formål vi ønsker. Dette gjør vi ved hjelp av komfortable møbler av høy kvalitet, vakre interiørgjenstander som dekor og tekstiler, og hjemmeartikler som gjør hverdagen mer praktisk som for eksempel gode kjøkkenredskap, en vaskemaskin av høy kvalitet eller energieffektive oppvarmingsalternativ.

Noe annet som spiller en stor rolle i hjemmet, særlig i norden, er belysning. Den rette belysningen kan skape en lun og stemningsfull atmosfære, særlig på de mørke vinterdagene. Nå i dag kan du finne alt du trenger av hjemmeartikler på nett, men det er likevel noen ting du bør ha i bakhodet. Hvis du bestemmer deg for å kjøpe noe dyrt og stort som hvitevarer eller møbler er det viktig at du også ser på nettbutikkens leveringsvilkår og fraktpriser. Det kan komme høye tillegg for levering dersom du velger feil butikk. Sørg for at du leser vilkårene nøye før du bestiller, sammenlign gjerne prisene mellom flere nettbutikker og ikke glem å lese kundeanmeldelser fra andre som allerede har handlet fra leverandøren du vurderer å benytte deg av.

Hva du bør tenke på før du kjøper elektronikk på nettet

Online shopping har som allerede nevnt en rekke fordeler for deg som forbruker, men er det egentlig alt som passer seg å kjøpe på nettet? Elektronikk er noe som krever at produktet er av en viss kvalitet og standard, og noe som mange gjerne gruer seg for å bestille på nett. Selv om du handler elektronikkprodukter fra norske nettbutikker er det ofte et styr å skulle sende produktet tilbake dersom det ikke fungerer slik det skal. Det er særlig frustrerende og krevende dersom du har kjøpt noe stort som en ny terrassevarmer eller et hjemmekinoanlegg. Det er derfor viktig at du sørger for at nettbutikken du ønsker å handle fra har en god returpolicy, og at det ikke får noen negative følger for deg som forbruker dersom du mottar et defekt produkt.

En verden av skjønnhet og kosmetikk produkt tilgjengelig online

Når det kommer til skjønnhet og kosmetiske produkt som sminke, hudpleie, kroppspleie og hårprodukt, kan det ofte være vanskelig å finne alt man trenger på ett og samme sted. Dette gjør det ekstremt attraktivt å handle disse produktene på nett i stedet for å måtte gå fra den ene butikken til den andre. Det finnes en rekke nettbutikker med et enormt utvalg av produkter innen dette segmentet, og du skal ikke se bort i fra at du finner en som selger alle varene du leter etter.

Kosmetikk er en samlebetegnelse for de fleste produkter som går på rengjøring og pleie av hår og hud, i tillegg til sminke, hårstyling, parfymer mm. Før du handler denne typen produkter på nett kan det være lurt å se på innholdsfortegnelsen på de ulike produktene slik at du kan være trygg på at de ikke inneholder noe uønsket. Mange er i dag svært opptatt at av skjønnhetsproduktene de kjøper ikke skal være testet på dyr, noe som i dag er forbudt i Europa og EØS, men fortsatt praktiseres av andre land. Hvis du er opptatt av at produktene du kjøper ikke skal være testet på dyr kan du se Dyrevernalliansens oversikt over de ulike merkene.

Hvordan du kan finne gode og pålitelige dyrebutikker på nett?

Kjæledyrene våre er noe av det mest verdifulle vi har, og derfor ønsker vi kun de beste produktene for dem men også til gode priser. Vurderer du kanskje å kjøpe hund men ønsker å se hva du må forvente deg av utgifter når det kommer til utstyr, mat og annet tilbehør før du bestemmer deg? Da er dyrebutikker på nett et glimrende sted å starte. Her er det enkelt å finne en oversikt over de ulike produktene, og netthandel gjør det også mye enklere å sammenligne priser og produkter mellom ulike nettbutikker. Dersom du ønsker å bestille alle artiklene til kjæledyret ditt på nett er det noen ting du bør undersøke før du velger hvilken leverandør du vil handle fra. For å finne de beste dyrebutikkene på nett er det viktig at du ser på hvilke produkter de selger, fører de for eksempel hundemat fra kjente og populære merkevarer? Kan du se en detaljert innholdsfortegnelse av alle matproduktene? Mattilsynet har helt egne krav til fôr, og det kan være lurt å gjøre seg kjent med disse slik at du kan føle deg trygg på at produktet er av god nok kvalitet.

Online shopping har gjort varehandelen enklere

Netthandel har med alle sine funksjoner og sitt enorme utvalg helt klart gjort varehandelen enklere for de aller fleste forbrukere. Utvalget vi finner på nettbutikker er også mer variert og inneholder produkter vi gjerne ikke har sett i fysiske butikker tidligere. Dette er fordi vi gjennom internett får tilgang til varer fra hele verden, noe som gjør det enklere for norske nettbutikker å føre et mye større og mer variert utvalg. I dag finner vi mange eksempler på nettbutikker med denne type utvalg og sortiment.

Det finnes for eksempel nettbutikker som selger massevis av rare og morsomme artikler for voksne, i tillegg til artige gadgets, som nettbutikken Coolstuff, men også markedsplasser der du kan handle fra mange ulike nettbutikker fra samme side. Uansett hva du leter etter kan du nesten være sikker på at det er mulig å bestille på nett, men ikke glem å være oppmerksom på ulempene vi allerede har nevnt her. Sørg for at du velger en god og pålitelig nettbutikk gjennom å se nøye gjennom både leveringsvilkår og returpolicy, og selvfølgelig å lese anmeldelser fra andre kunder! På denne måten kan du føle deg mye tryggere når du går i gang med å handle på nett.

Shopping- og salgstrender

Med en varehandel i utvikling ser vi stadig nye trender. Hvor, når og hvordan vi handler, i tillegg til hvordan vi oppfører oss på nett blir nøye fulgt med på av alle de store aktørene for at de skal kunne tilpasse plattformen deres til våre ønsker og behov.

Sosiale medier spiller i dag en svært stor rolle både som markedsføringsplattform men også som salgsplattform. Hos noen selskap kan du så å si handle direkte gjennom deres sosiale medieprofiler. En motebutikk på nett bruker også gjerne såkalte influencere til å markedsføre produktene sine på deres sosiale medier.

Det finnes også mange trender knyttet til når vi handler. De aller fleste av oss vet akkurat når de store nettbutikkene har sine faste årlige kampanjer og salg. Dette er noe som har fulgt med fra fysiske butikker og kampanjemodeller som Black Friday, Januarsalg og Sommersalg er like mye om ikke mer til stede hos nettbutikkene.

Der vi kanskje ser mest nyskaping er i hvordan vi handler og hvordan vi oppfører oss på nett. De store aktørene konkurrerer i et om å komme med “det neste nye” og vi har fått funksjoner som blant annet VR-teknologi inn i handelsprosessen. Her kan man for eksempel se en simulering av hvordan et møbel ser ut i et rom, dette finner man blant annet hos IKEA. På denne måten er det lettere for oss å få et inntrykk av møbelets faktiske størrelse da det blir satt inn etter gitte mål som for eksempel kan være de samme som stuen din.

Etter pandemiutbruddet i 2020 så vi også en enorm vekst i netthandel industrien som igjen viser hvor verdifull denne måten å handle på er for oss i dagens samfunn.

Å handle på nett kan være både tidsbesparende og rimelig, og dersom man passer på å ta de rette forholdsreglene som å benytte seg av de riktige betalingsalternativene og lese kundeanmeldelser før man utfører et kjøp, er netthandel som regel både trygt og pålitelig. Om dagens utvikling fortsetter i samme retning som nå kan det se ut som at netthandel blir det vi ser på som “normal” handel. De ulike plattformene blir mer og mer brukervennlige med funksjoner som rett og slett gjør det enklere og mer praktisk å handle på nett. Men selv om vi i dag ser at netthandelen er i ferd med å ta over, ser vi også fortsatt et ønske og behov for fysiske butikker.

Mer Nettbutikker