Slik velger du de beste løpeskoene!

Slik velger du de beste løpeskoene!
Nettbutikker

Om du går inn i hvilken som helst løpebutikk vil du mest sannsynlig bli møtt av en fargerik vegg med dusinvis av ulike sko. Med dette følger åpenbart et vanskelig valg, da din utfording er å finne den perfekte skoen for akkuratt din fot og ditt bruk. Ikke alle sko vil være riktig for deg. Paret du velger må passe fra hæl til tå, slik at du vil føle deg komfortabel.

Enten du handler på nett eller i butikk, er vi her for å hjelpe. Les videre for å finne ut hvordan du kan finne den rette skoen for akkurat deg. I tillegg finner du tips om vanlige skokjøpsfeil du burde ta med deg på skojakten.

Typer løpesko

Det er tre forskjellige stiler av løpesko: nøytral, stabilitet og bevegelseskontroll. Hver type sko tilbyr forskjellige kvaliteter for ulike løpestiler.

Nøytrale løpesko

Denne typen løpesko utfyller nøytrale løpere med medium buer. Nøytrale løpesko kan også være til nytte for løpere med høye buer som viser supinasjon, også kjent som underpronasjon. Nøytrale løpesko tilbyr mellomsåledemping og støtte designet for ekstra støtdemping.

Stabilitet løpesko

Stabilitetssko er for løpere som opplever mild til moderat overpronasjon med lave eller flate buer. De har tilstrekkelig medial støtte og mellomsåledemping. Disse skoene kan bidra til å fordele effekten av løping for å minimere overpronasjon.

Motion Control løpesko

Disse skoene kan være et godt valg for løpere som viser moderat til alvorlig overpronasjon. Motion control sko har ekstra innebygd støtte og flatere yttersåle. Denne kombinasjonen kan bidra til å bekjempe overdreven pronasjon for å stabilisere foten. Det er noen måter å finne ut hvilken løpesko som passer best for deg. Dette inkluderer fotbuene, gangtypen og slitebanen på skoene.

Løpemiljø

Fottøyets effektivitet kan også avhenge av løpemiljøet ditt. Avhengig av hvor du løper, kan du finne ut at tradisjonelle joggesko eller trail-løpesko er bedre for deg. Tradisjonelle løpesko passer for deg som for det meste løper på asfalt eller annen hard grunn. Tradisjonelle løpesko er lette og designet med fleksible yttersåler. Om du løper i terreng kan det passe bedre med sko som er designet for slikt bruk.

Hældemping

Med dette mener vi dempingen i mellomsålen fra buen til hælen på skoen. Du burde se etter en sko der du finner en balanse mellom støtte og bakkefølelse. Du vil også at hældempingen skal få skrittet ditt til å føles stabilt - ingen rulling til den ene eller den andre siden. Har du sensitive ledd bør du se etter mer polstring i hælen.

Hvilke sokker bruker du?

Det høres kanskje dumt ut, men tykkelsen på sokken kan utgjøre en stor forskjell for passformen og følelsen til skoen din, spesielt når føttene utvider seg i varmen. Bruk alltid sokkene du har tenkt å løpe i når du skal på skotilpasning. Selv om det er behagelig, vil vi ikkeanbefale å bruke bomullssokker når du løper. Bomull holder på fuktigheten, legg til varmen og friksjonen fra løping, og du vil sannsynligvis ende opp med blemmer, hard hud og varme flekker. Sørg alltid for at sokkene dine er høyere enn baksiden av løpeskoene, ellers vil de skli ned under løpeturen og forårsake friksjonspunkter på baksiden av hælen.

Les også: Hvordan finansiere idretten din.

Ikke tenk på mote

Joggeskoene dine skal handle om funksjon, ikke mote. Ikke la deg friste til de nyeste trendene eller merkene bare fordi de er populære denne sesongen. Merket betyr noe, men bare for å sikre at du får riktig komfort, passform og funksjonalitet for deg. Alle merker vil passe litt forskjellig, og noen merker er litt bredere enn andre. Det er alltid best å prøve løpesko før du kjøper dem, da små forskjeller i passform kan ha stor effekt på komforten. Det er selvsagt en fin bonus å ha løpesko som ser stilige ut, men det burde ikke være førsteprioritet.

Om du er usikker på hva slags butikk du kan stole på til å kjøpe dine neste løpesko, kan du lese anmeldelser av ulike nettbutikker.

Mer Nettbutikker