Hvordan velge riktig hundemat? 

Hvordan velge riktig hundemat? 
Nettbutikker

For at hunden skal ha en god helse og velvære, er det viktig å gi den riktig mengde og type mat. Dette kan variere fra hund til hund, og valg av riktig type hundemat vil være av stor betydning.

Hva du bør tenke på ved valg av hundemat

Fra de minste Chihuahuaene til de store Mastiffene og Grand Danois - er det være store forskjeller mellom de ulike rasene. Det er derfor ikke overraskende at næringsbehovene for hver rase varierer veldig.

De følgende faktorene bør tas til etterretning ved valg av hundemat:

  • Rase

  • Dyrets alder

  • Nivå på fysisk aktivitet

  • Tidligere helseplager eller sykdommer

  • Hundens smak og preferanse

  • Finn riktig mat til din rase

Hundeeiere må være klar over at det ikke finnes en type hundemat som passer alle raser. I møte med de større rasene, er det for eksempel, viktig å ta til etterretning risikoen for at mage eller tarmer vrir seg eller knyter seg. Dette kan være livsfarlig hvis det ikke blir behandlet. Kaldpresset tørrfôr kan bidra til å hindre dette.

Hunderaser som er mer utsatt for overvektighet, bør på den andre siden, få mer energifattig mat. For disse hundene, vil mat av høy kvalitet være det beste valget. Det vil også være særegne helse eller genetiske tilstander knyttet til noen rase. Vi har for eksempel Dalmatiner som trenger mat med en lav andel purin. Dette fordi denne rasen har en genetisk feil som gjør at de ikke er i stand til å bryte ned purin metabolismen.

Riktig mat uansett alder

Alderen til din firbeinte venn er en annen viktig faktor ved valg av hundemat. Valper har helt andre behov for næring enn eldre hunder, og trenger derfor mat tilpasset valper. For at hunden skal ha gode matvaner og være sunn hele livet, må du som eier benytte riktig type mat ut ifra alder.

Riktig mat basert på hundens aktivitetsnivå

Ikke alle hunder har like høyt aktivitetsnivå. Mange hunder har en vanlig rutine med daglige turer og lek, mens hunder trent for serviceyrker eller sport, er vant med store mengder aktivitet og trening.

For å unngå problemer med mangel på tilstrekkelig næring, er det særdeles viktig å tilpasse type hundemat til aktivitetsnivået hos hunden. Hunder med et høyt aktivitetsnivå, vil tørrfor med store mengder energi være bedre enn våtfôr. Det kan også være hensiktsmessig med kosttilskudd som styrker leddene og skjelettet.

Tidligere helseplager eller sykdommer bør tas i betraktning når man velger hundemat

Lider hunden av sykdom eller helseplager, er dette noe du bør tenke på ved valg av hundemat. En hund med nyresvikt, trenger for eksempel, mat tilpasset for dette, mens en hund med matintoleranse bør bruke allergivennlig mat. Jo mer nøye man er med hundens helsetilstand ved valg av hundemat, jo bedre vil hunden reagere på næringen den tar opp.

Hvilken type mat liker hunden din best?

Hva hunden din liker å spise er også viktig. Vi vil jo at hunden liker og setter pris på maten den blir servert. Så lenge hunden får i seg det den trenger, er det til en viss grad, rom for at den selv velger hva den vil spise.

Ofte ser man at en hund enten liker tørr- eller våtfôr. Har den riktig næringsinnhold og eieren er fornøyd med begge, er hundens preferanser noe man kan ta i betraktning når man velger mat.

Finn riktig hundemat på bare noen få minutter


Produsenten Bellfor jobber for å gi best mulig støtte når hundeeiere skal velge riktig mat. Man kan derfor benytte seg av Bellfor hund ernæringsekspert, et spesialisert nettbasert verktøy, tilgjengelig på produsentens nettside.

Ved å legge inn informasjon om hunden, vil man i løpet av få minutter få presentert hvilke mat og kosttilskudd som passer best til din firbente venn.

Mer Nettbutikker