NorskeAnmeldelser
  Alt du trenger å vite for å finne den perfekte netthandelen for deg!
  26-05-2021

  Alt du trenger å vite for å finne den perfekte netthandelen for deg!

  I dag handler vi mer og mer av det vi trenger på internett, og det dukker stadig opp nye butikker. Etter hvert som vi får flere nettbutikker oppstår det også en konkurranse som kan være svært fordelaktig for forbrukere. Det blir stadig viktigere for de ulike netthandlene å ha det største utvalget, de beste prisene og den raskeste leveringen. I dette havet av ulike selskaper kan det være vanskelig å velge mellom de ulike aktørene. Enten du leter etter en god elektronikk butikk eller den beste butikken innen netthandel klær, sko, kosmetikk eller utstyr er det viktig å gjøre litt undersøkelser på forhånd. Før du bestemmer deg for hvilken butikk du ønsker å handle fra kan det være lurt å sammenligne pris og leveringstid fra et par alternativer, men den beste måten for å finne frem til de mest gunstige alternativene er ved å lese netthandel anmeldelser skrevet av andre forbrukere slik at du enkelt kan finne frem til hvilke nettbutikker som er trygge og pålitelige.

  Netthandelens utvikling

  En netthandel er en butikk på nett som selger varene sine via en plattform eller nettside, og har eksistert i flere tiår. De første nettbutikkene ble opprettet på midten av 90-tallet, og selv om det man fortsatt kan diskutere hva som var den første offisielle nettbutikken var den britiske netthandelsplattformen Shop Direct en av de aller første. De solgte en CD-plate av Sting til en privatkunde i USA den 11. august 1994, noe som blir regnet som verdens første ordentlige handel via internett. Et av målene med nett handel er å gjøre det mulig for forbrukere å handle og motta varer direkte til sitt hjem. Dette konseptet har vært i utvikling siden før netthandelen med forgjengere som dørsalg og postordreselskap der man kunne ringe inn og bestille varer via en katalog, for at de så ble sendt med post. I dag har shopping på nett tatt over en stor del av handelsmarkedet og vi får flere og flere nettbutikker i Norge og i utlandet. Når det kommer til starten av nettbutikker i Norge var Komplett.no en av de første på markedet for over 20 år siden.

  Fordeler og ulemper med netthandling

  Noe av det mest interessante når det kommer til å handle på nett er fordelene og ulempene som er knyttet til dette i forhold til å handle i en fysisk butikk. Det er helt klart noen store forskjeller og mange har nok tenkt det ikke bare kan være positivt å velge det ene alternativet over det andre. Den største ulempen med å handle på nett er kanskje det at man ikke får sett og tatt på produktet i virkeligheten før man allerede har kjøpt og betalt varen. Dette kan føre til at det kan være vanskelig å være sikker på egenskapene til produktet. Selv om størrelsen er oppgitt i de aller fleste tilfeller kan det likevel være vanskelig å se for seg akkurat hvor stort produktet er. Det samme gjelder materiale, vekt, kvalitet. En annen ulempe er også det å skaffe seg ønsket informasjon om produktet, når du handler i en fysisk butikk finner du ofte en dyktig selger som kan svare på spørsmål du har om produktet som ikke er oppgitt i beskrivelsen. Noen av oss er også ikke så begeistret å betale for et produkt man ikke har sett eller testet om faktisk virker, i tillegg kan man også bekymre seg for sikkerheten knyttet til betaling på nett. Selv med disse ulempene kan vi se på i netthandel Norge statistikk at varehandelen via nett fortsetter å øke.

  Det finnes noen helt klare fordeler med å handle på nett. En av de største er muligens tilgjengelighet. Alle som har tilgang til internett har automatisk tilgang på de samme varene. Dette er svært praktisk om man for eksempel bor på et lite sted uten tilgang til mange fysiske butikker. En annen ting er også oversikt og utvalg. På de ulike nettsidene kan du søke, kategorisere og filtrere etter det produktet du er ute etter. En butikk på nett kan gjøre mye en fysisk butikk ikke kan, og for netthandel Norge ser det ut som industrien bare vil fortsette utvikle seg. Noe som også er et stort pluss er muligheten for prissammenligning. Dersom du allerede har bestemt deg for å kjøpe et produkt kan søke etter dette produktet i populære søkemotorer som Google og finne frem til de aller laveste prisene av dette produktet. Dette er svært praktisk og tidsbesparende i forhold til om man skulle reise innom flere fysiske butikker for å skaffe seg samme informasjon. De store søkemotorene kan også brukes til å finne frem til de butikkene som passer dine preferanser. Dersom du er ute etter en klesbutikk på nett kan du for eksempel søke etter: billig klær på nett utlandet, norske nettbutikker klær, netthandel klær osv. For å finne en butikk som fører det sortimentet du leter etter.

  Tjenester og sikkerhet knyttet til kjøp på nett

  I dag kan vi handle nesten hva som helst på nett. Det finnes utallige nettbutikker som spesialiserer seg på ulike kategorier og tjenester. I tillegg til fysiske produkter kan man også kjøpe tjenester som reiser, aktiviteter, håndverkere, utdanning og mye mer. Det finnes også en rekke utenlandske nettbutikker som gir deg tilgang på produkter og tjenester som man tidligere ikke har kunnet få tak i innenfor landegrensene.

  I og med at netthandelen er i stadig utvikling er det også stadig behov for oppdateringer og restriksjoner knyttet til sikkerhet. Mange har gjerne hørt om at noen har opplevd svindel på nett. Dette kan lett skje om man benytter seg av en forhandler som ikke følger de retningslinjene som er satt for varehandel på nett. Det beste du kan gjøre for å beskytte deg selv mot svindel på nett er å undersøke forhandleren på forhånd og lese andre forbrukeres anmeldelser før du benytter deg av produktene og tjenestene til dette selskapet. Ved å lese anmeldelser om andres erfaringer og opplevelser kan du enkelt finne informasjon om eventuelle negative aspekter med dette selskapet slik at du selv unngår å gå i denne netthandelen svindel fellen.

  Noe annet du kan gjøre for å forsikre en trygg handel er å benytte deg av de beste betalingsmulighetene. De fleste nettbutikkene tilbyr en rekke ulike betalingsalternativer som kan ha ulike forutsetninger. Sørg for at du leser vilkårene for de ulike alternativene og velger det tryggeste alternativet for deg. Noe annet du bør sjekke før du utfører kjøpet er om prisen som er oppgitt på nettsiden er inkludert moms og toll. Dersom du handler fra utenlandske nettbutikker kan dette komme i tillegg når du mottar varen. I 2020 kom det nye retningslinjer for netthandel moms. Tidligere kunne man handle moms- og tollfritt på varer under 350 kroner, men i 2020 utgikk dette og man vil derfor måtte betale moms og toll fra alle utenlandskregistrerte nettbutikker.

  De mest populære kategoriene og forhandlerne

  Som nevnt finnes det i dag et utrolig utvalg av nettbutikker innen ulike kategorier. Er du for eksempel ute etter en klesbutikk på nett? Elektronikk, interiør, apotek eller annen butikk på nett? Her har vi laget en oversikt over noen av de aller mest populære forhandlerne:

  Klær: Når det kommer til motebutikker på nett som fører klær av ulike merker og inne flere prisklasser er Nelly, Bubbleroom, Ellos og Superkul noen kjente og populære alternativ som fører et bredt utvalg av klær for både menn og kvinner. Er du ute etter noe med mer fokus på treningsklær kan du også finne klesbutikker på nett som Nike, Adidas og Fitliving.

  Interiør og møbler: Som Nordmenn er vi ekstremt opptatt av hvordan det ser ut hjemme og det finnes en rekke nettbutikker som fører varer for hvert eneste rom i huset. Mibo Styling, Lunehjem og Gardinshoppen fører interiørartikler for hjemmet, mens Bedre Nætter selger alt av sengeutstyr. Du kan også handle alt du trenger av belysning på nett hos for eksempel Lampegiganten.

  Elektronikk: Når det kommer til hjemmeelektronikk kan du alt fra kjøkkenutstyr til gadgets og til og med hvitevarer. Noen av de kjente forhandlerne innen disse ulike kategoriene er MyTrendyPhone, KitchenTime, SmarteGadgets og CDON.

  Skjønnhet og kosmetikk: Hvor praktisk er det vel ikke å kunne handle alt av sminke og hudpleie på nett? Hos BliVakker, Coverbrands, Yves Rocher og Glossybox finner du et stort utvalg av alt innen kosmetikk og hudpleieprodukter, i tillegg parfymer, hårprodukter og tilbehør. Du kan også handle produkter som tannbleking hos for eksempel DentaWorks.

  Shopping- og salgstrender

  Med en varehandel i utvikling ser vi stadig nye trender. Hvor, når og hvordan vi handler, i tillegg til hvordan vi oppfører oss på nett blir nøye fulgt med på av alle de store aktørene for at de skal kunne tilpasse plattformen deres til våre ønsker og behov.

  Sosiale medier spiller i dag en svært stor rolle både som markedsføringsplattform men også som salgsplattform. Hos noen selskap kan du så å si handle direkte gjennom deres sosiale medieprofiler. En motebutikk på nett bruker også gjerne såkalte influencere til å markedsføre produktene sine på deres sosiale medier.

  Det finnes også mange trender knyttet til når vi handler. De aller fleste av oss vet akkurat når de store nettbutikkene har sine faste årlige kampanjer og salg. Dette er noe som har fulgt med fra fysiske butikker og kampanjemodeller som Black Friday, Januarsalg og Sommersalg er like mye om ikke mer til stede hos nettbutikkene.

  Der vi kanskje ser mest nyskaping er i hvordan vi handler og hvordan vi oppfører oss på nett. De store aktørene konkurrerer i et om å komme med “det neste nye” og vi har fått funksjoner som blant annet VR-teknologi inn i handelsprosessen. Her kan man for eksempel se en simulering av hvordan et møbel ser ut i et rom, dette finner man blant annet hos IKEA. På denne måten er det lettere for oss å få et inntrykk av møbelets faktiske størrelse da det blir satt inn etter gitte mål som for eksempel kan være de samme som stuen din.

  Etter pandemiutbruddet i 2020 så vi også en enorm vekst i netthandel industrien som igjen viser hvor verdifull denne måten å handle på er for oss i dagens samfunn.

  Å handle på nett kan være både tidsbesparende og rimelig, og dersom man passer på å ta de rette forholdsreglene som å benytte seg av de riktige betalingsalternativene og lese kundeanmeldelser før man utfører et kjøp, er netthandel som regel både trygt og pålitelig. Om dagens utvikling fortsetter i samme retning som nå kan det se ut som at netthandel blir det vi ser på som “normal” handel. De ulike plattformene blir mer og mer brukervennlige med funksjoner som rett og slett gjør det enklere og mer praktisk å handle på nett. Men selv om vi i dag ser at netthandelen er i ferd med å ta over, ser vi også fortsatt et ønske og behov for fysiske butikker.

  Relatert