Matbutikk eller netthandel? Hva er det beste alternativet?

Matbutikk eller netthandel? Hva er det beste alternativet?
Mat og Drikke

Hvordan vi handler er i stadig endring og særlig nå under denne pandemien så har vanene våres endret seg betraktelig. I en situasjon der vi bør holde så mye avstand som mulig er det å gå på butikken et av de største problemene vi har. En konsekvens av dette er at vi handler mer og mer av det vi trenger på nett. Netthandel har allerede vært stort når det kommer til klær, ting og tang, elektronikk, og interiør, men nå ser vi også en stor økning av mathandel på nett. Det er mange fordeler ved å handle matvarer på nett, men det er svært viktig å finne de beste og pålitelige butikkene. Les andres erfaringer og anmeldelser av online matbutikker for å være sikker på at butikken du velger lever opp til det de lover.

Mat og drikke og Nordmenns matkultur

Norsk matkultur er bygget på tradisjoner som bærer preg av fortidens økonomiske forhold og det harde klimaet vårt. Landbruket har gitt oss tilgang på ulike råvarer i korte sesonger, noe som fører til at vi har ulike retter vi forbinder med ulike årstider. Vi har også lange tradisjoner for hvordan vi lagrer mat og konserveringsmetoder som salting, tørking og røyking preger fortsatt matkulturen våres i dag. Tradisjonsrik mat og fokus på lokale norske råvarer er i tiden og vi ser derfor en økning i måltider som er inspirert av gamle tradisjoner. I tillegg til det tradisjonsrike aspektet har vi også utviklet en ny matkultur bygget på internasjonale innspill og et nytt moderne matkonsept av ferdigmat. Ferdigmat er noe som virkelig har vokst den siste tiden. Generelt sett ser det ut som vi har dårligere tid enn tidligere, før var det svært vanlig at kvinnen var hjemmeværende og brukte mye tid på husholdning og matlaging. I dag når det er mye vanligere at begge parter av hjemmet er i arbeid er det ofte ikke mye tid igjen til matlaging. Derfor ser vi mer og mer enkle løsninger som frossenpizza, hermetikk retter, posesupper og andre raske løsninger.

Dagens matvaner i Norge

Nordmenns matvaner har endret seg med tiden, nå som vi tilbringer så mye tid på nett som vi gjør og med Korona pandemien har vi sett en utvikling i vanene våre. Internettet har gjort at vi har mer kunnskap om hva vi spiser. Dette gjør at vi vet mer om mat generelt, og har også gjort det lettere å oppdage ny mat som tidligere ikke har vært tilstede i Norsk tradisjonsmat. Et annet fenomen som har kommet den siste tiden er muligheten til å bestille mat online. Det finnes nå et stort antall selskap som tilbyr såkalte matkasser som inneholder både de matvarene du trenger i løpet av en uke, men også oppskrifter og planer for hvert måltid. Korona situasjonen har også spilt en stor rolle når det kommer til matvanene våres den siste tiden. Noen undersøkelser tyder på at vi trøstespiser mer under pandemien, dette kommer særlig frem hos de som er bekymret for økonomien sin eller jobbsituasjonen. Det kan også se ut som at vi er mer opptatt av å vaske maten og handle varer som i emballasje enn tidligere.

Bestill mat online - matkultur på nett

Internett spiller i dag en stor rolle for utviklingen av matvanene våre. Ved hjelp av blogger, nettsider og apper får vi daglige input av trender innen mat og livsstil. Denne informasjonen spiller en stor rolle når det kommer til hva vi ønsker å spise og hvordan vi vil tilrettelegge kostholdet vårt. Livsstil blogger er ekstremt populære og vi liker å se hva kjente mennesker eller influencere gjør for å la oss inspirere. Et annet fenomen som blir mer og mer populært er såkalte matkasser. Disse kassene har gjort det enklere for oss å planlegge sunne måltider i en hektisk hverdag. Familier som ofte har måttet ty til ferdigmat på grunn av dårlig tid har nå fått et nytt og bedre alternativ. Internett har også gjort det enklere å få tak i matvarer som ofte ikke føres i tradisjonelle matbutikker, særlig populært er det med produkter fra verdensdeler som Asia og Afrika. Internett har generelt sett gjort det enklere for oss å finne produkter men også å finne inspirasjon til nye retter og ingredienser.

Slik handler du mat online

Pandemien har gjort at vi nå har enda flere alternativ til å handle mat på nett. Særlig små nisjebutikker og andre butikker som har slitt med å holde åpent under pandemien har nå lansert nye alternativ slik at du kan bestille maten deres på nett. Det finnes et bredt utvalg av butikker og nå finner du stort sett alt du finner i en tradisjonell matbutikk på nett og ofte enda mer. Mange av butikkene spesialiserer seg innen spesifikke kategorier. Noen av det mest populære innen dagligvarer er: Kolonial.no, Meny.no, Dyrket.no, Rett hjem, Matvareexpressen og Spar. Disse fører alle et bredt utvalg av det som du normalt sett handler på din lokale matbutikk og leverer hjem til deg. Med utviklingen i dag skal du ikke se bort ifra at du snart finner din lokale matbutikk på nett. For kjøtt og fisk kan du bruke butikker som Ask Gård, Metervare og matpunkt.no. Legg merke til at noen av disse kun leverer i enkelt områder så pass på at du sjekker dette før du bestiller. Når det kommer til matkasser er det helt klart noen store favoritter. Adams matkasse og Godt levert er to av de mest kjente selskapene. Begge har forskjellige planer du kan velge fra som alle kommer med et utvalg ingredienser og forslag og oppskrifter til hvordan de kan brukes. Du kan også velge størrelse basert på hvor mange familiemedlemmer den skal dekke. Det finnes også matkasser som fokuserer på vegetarmat som for eksempel kolonihagen, og de som spesialiserer seg på sunn eller diett mat som for eksempel Roedekassen.

Få take away levert rett på døren

Takeaway med hjemlevering har også vokst veldig den siste tiden og er noe de fleste restauranter ønsker å kunne tilby. Dette har også vært en viss redning for enkelte restauranter under pandemien. Med de strenge restriksjonene vi har hatt, har mange av landets spisesteder måtte stenge for vanlig servering. Dette har ført til at mange har forsøkt å komme inn på matleveringsscenen. Vi har også sett nye firma som fokuserer på å hente og levere maten fra de restaurantene som ikke tilbyr levering. Selskap som Foodora har opprettet en nettside og app der du kan finne din favoritt take away restaurant, som du egentlig må hente maten selv hos, og få den levert fra Foodora. Bestillingen er enkel og en av de ansatte fra Foodora reiser til restauranten for å hente maten og levere den hjem til deg. Selskap som Foodora er stort sett bare tilstede i store byer som Oslo, Trondheim, Bergen og Stavanger. Det er også svært enkelt å finne en liste over hvilke restauranter du bør velge. Et enkelt Google søk som for eksempel beste sushi oslo eller take away oslo vil gi deg en lang liste over de beste alternativene.

Et vinmonopolpå nett

Det er ikke bare mat som nå kan bestilles på nett, men også drikkevarer. Vinmonopol butikker har opplevd en eksplosiv vekst i nettsalg etter pandemien. Du kan nå bestille vin på nett i stedet for å gå på butikken. Under pandemien måtte flere vinmonopol stenge, og dette førte til at mange flere tok i bruk nettsiden for å handle drikkevarer. På vinmonopolets nettsider kan du bestille alt fra vin, øl og likører til sterkere varer som brennevin, cognac og whisky. Vinmonopolet har både en nettside og en app du kan bestille fra. Med appen er det svært enkelt å finne frem til de drikkevarene du leter etter, du kan enten scanne strekkoden på en flaske du har stående, bruke søkefunksjonen eller sortere etter type, land eller stil. Du kan også lagre drikkevarene du er interessert i slik at du lett finner tilbake til de senere. En av de største fordelene med disse nettbutikkene er hvor lett det er å få oversikt over alle produktene. Man er ofte stresset når man er i butikken, og det store sortimentet kan virke overveldende når man må gå fra hylle til hylle for å finne informasjon om de ulike produktene. Med sorteringsfunksjonene på nettsidene og appene er det ofte svært enkelt å finne frem til akkurat det produktet du leter etter. Med appen kan du gjøre dette hvor som helst når du har tid noe gjør at du unngår å plukke med deg en flaske i farten fordi du har dårlig tid.

Hvorfor handle matvarene dine på nett

Det er mange grunner til hvorfor du burde vurdere å handle matvarene dine på nett. For det første er det enkelt, du finner lett frem til de produktene du ønsker og bestillingsprosedyren er veldig rett frem. Ved hjelp av bare et par klikk er varene på vei hjem til deg. Det kan også være et billigere alternativ, både på grunn av tilbud men også fordi oversikten gjør det svært enkelt å sammenligne alternativene av samme produkt slik at du enkelt kan finne det billigste. Stresset i hverdagen gjør det vanskelig å få tid til å gå på butikken, i hvert fall uten en følelse av at du må springe gjennom butikken og bare rive med deg ting uten at du har tid til å tenke over hva du kjøper. Slik ender man ofte opp med ting man egentlig ikke ville kjøpt, og dyrere produkt fordi man ikke har tid til å se på alle de ulike alternativene. En annen fordel er utvalget, mange må gjerne dra innom flere butikker for å finne alle produktene de vil ha. Med netthandel kan du enkelt finne butikken med størst utvalg eller handle fra flere butikker uten av det tar noe særlig mer tid. Det er ofte en luksus å kunne dra innom den lokale nisjebutikken som selger sjeldne varer i en travel hverdag. Nå finner du også mange av disse på nett.

Samtidig som netthandel med mat har mange fordeler har det også noen ulemper. Flere og flere butikker opplever stor nedgang i salg etter at netthandelen har blitt så stor. Dette kan føre til at vi vil få færre fysiske butikker. Selv om dette er en ganske naturlig utvikling vil det ha store betydninger for tilgang og arbeidsplasser dersom det går for langt i den retningen. Det er likevel et svært godt alternativ både fordi det er praktisk med også fordi det kan være med på å forbedre folkehelsen da det gjør det enklere for folk å velge sunnere alternativer.

Mer Mat og Drikke