Gode råd for å spise sunt i hverdagen

Gode råd for å spise sunt i hverdagen
Mat og Drikke

Å hele tiden ta sunne og fornuftige valg når det gjelder mat er dessverre ikke alltid like enkelt. Konstant møtes vi med fristelser, enten det er på middagsselskap, matbutikken, på julebord eller ferie. Heldigvis finnes det mange gode tips for å spise sunt over lengre tid.

Hva du spiser er viktig

Det er viktig å sørge for at du spiser sunn mat som holder deg mett over lengre tid. Så hva er egentlig sunn mat? Grovt sett kan man si at et variert kosthold med grove kornprodukter, mye frukt og grønnsaker, magre meieriprodukter, belgfrukter, nøtter og fisk er bra for helsen. Et variert kosthold vil gi deg næringsstoffene kroppen trenger. Det du derimot skal passe deg for, er matvarer med mye salt, umettet fett og høyt sukkerinnhold.

Gode rutiner på når og hva man spiser, vil hjelpe deg å spise sunnere. Spis ordentlig til alle måltidene, så du ikke får like stort behov for å småspise. Det er også lett å overspise til måltidene, dersom det har gått for mange timer mellom måltidene. La det gå 3-4 timer mellom du spiser for å opprettholde et stabilt blodsukkernivå.

Sunne mellommåltider og snacks

Vet du at det går lengre tid før du får i deg noe ordentlig mat, sørg for å ha et sunt mellommåltid tilgjengelig. Det kan for eksempel være:

  • Frukt
  • Yoghurt med lavt sukker og fettinnhold
  • Nøtter, gjerne usaltet
  • En grov brødskive eller knekkebrød

Mange liker å ha energibarer tilgjengelig når det begynner å rumle litt i magen, men en del av disse har høyt sukker- og fettinnhold, så det er lurt å sjekke dette før du gomler det i deg. Du kan også selv lage egne og sunnere energibarer ved hjelp av oppskrifter på nettet.

Planlegg hele uka

Å gå på butikken med tom mage er aldri en god ide, da det er lett å plukke med seg det som frister underveis. Spesielt søtsakene rett foran kassa er et farlig sted der man lett kan la seg friste, og før man vet ordet av det, har man plutselig med seg en sjokolade eller tre ut av butikken. Så et godt tips er: planlegg hva du skal handle, og hold deg til lista.

Ved å bestille matkasse, slipper du også planlegge hva dere skal spise. HelloFresh leverer ferske ingredienser og oppskrifter rett hjem til deg, så du kan enkelt kan lage middagen din selv, samtidig med at du sparer tid, penger og unngår å bli fristet av søte matvarer. Det finnes mange spennende og sunne retter du og familien kan prøve ut, som er utrolig viktig når man skal skape en sunnere hverdag. Matlagingen burde være gøy, inspirerende og ikke minst burde middagen være god, når man skal endre på gamle vaner.

Det tar tid å endre vaner

Når du skal endre dine matvaner, kan det være lurt å tenke over i hvilke situasjoner du befinner deg i når du lar deg friste. Er det på butikken? Har du et skap hjemme full av godsaker, som du kanskje burde rense ut? Eller er det på de lange, varme sommerdagene du bare må ha en is? Det vil gjøre det enklere for deg selv å motstå fristelsene når du kjenner til dine svakheter.

Noen ganger vil fristelsene ta overhånd. Det er lett fortelle seg selv, at vi starter igjen i morgen, eller neste uke, eller til og med neste år, men la deg ikke bli demotivert om det skjærer seg litt her og der. Vær tålmodig og snill med deg selv - det tar tid å endre vaner. Og husk, det er lov å kose seg av og til også.

Mer Mat og Drikke