Når bør du ta opp lån?
Kreditt og Lån

Det er et viktig spørsmål som mange stiller seg selv. Svaret avhenger av mange faktorer, inkludert din månedlige inntekt, lånetiden og lånerenten. Hvis du vurderer å ta et lån av en eller annen grunn, er det alltid best å rådføre seg med fagfolk for å sikre at du tar den riktige avgjørelsen gitt din unike situasjon.

Hvis du har pengeproblemer eller trenger hjelp til å håndtere gjeldsbelastning, kan det være andre alternativer tilgjengelig før du tar opp et lån. Men hvis dette ikke er mulig, så bruk litt tid på å se nærmere på ulike typer lån for å finne et som vil fungere best for dine behov.

Det er svært få situasjoner der det er fornuftig å låne penger, så vei alle alternativene dine før du velger å ta opp et lån. Trenger du et lån, er det gode alternativer, slik som SMS lån på minuttet i Norge for eksempel.

Omstendighetene avgjør om du trenger lån

Husk at hvis du ikke har penger til å betale tilbake et lån så er det ikke verdt å ta opp i utgangspunktet. Ikke sett deg selv i en vanskelig økonomisk situasjon ved å låne mer penger enn du har råd til å betale tilbake.

Snakk med fagfolk og gjør undersøkelsene dine før du tar noen avgjørelser om å få et lån. Det kan spare deg for tid, penger og mye stress på veien. Det avhenger virkelig av dine individuelle forhold. Hvis du har pengeproblemer eller trenger hjelp til å håndtere gjeld, kan det være andre alternativer tilgjengelig før du tar opp et lån.

Men hvis dette ikke er mulig, så bruk litt tid på å se nærmere på ulike typer lån for å finne et som vil fungere best for dine behov. Det er svært få situasjoner der det er fornuftig å låne penger, så vei alle alternativene dine før du velger å ta opp et lån.

Unngå vanskelige økonomiske situasjoner

Husk at hvis du ikke har penger til å betale tilbake et lån så er det ikke verdt å ta opp i utgangspunktet. Ikke sett deg selv i en vanskelig økonomisk situasjon ved å låne mer enn du har råd til å betale tilbake.

Snakk med fagfolk og gjør research før du tar noen avgjørelser om å få lån til noe annet enn nødsituasjoner eller uventede utgifter som oppstår når du er minst forberedt på dem. Det kan spare deg for tid, penger og stress på veien.

Det er et viktig spørsmål som mange stiller seg selv. Svaret avhenger av mange faktorer, inkludert din månedlige inntekt, lånetiden og lånerenten.

Regnestykke for å se hvor mye du kan låne

Så for å gi deg selv en idé om hvorvidt du har råd til et lån eller ikke, multipliser din månedlige inntekt med 24 og del den på prosentandelen av den årlige renten (APR).

Ved første øyekast virker det som et enkelt regnestykke å gjøre, men når man tenker på at vi ikke tjener akkurat like mye hver måned, og at vi ikke låner i nøyaktig samme periode hver måned, er det litt mer komplisert, enn man skulle tro.

For eksempel: Hvis din månedlige inntekt er 10490,17 kr og du vil vite om du har råd til å betale ett års avdrag på 36 % APR, kalkuler først hvor lang den vil være i måneder: 365/12 = 30,83, som rundes oppover til 31. Så beregningen din bør være 10490,17 * 31/36 = 11620,40 kr.

Det er lurt å bruke en rentekalkulator når du skal finne ut om du har råd til lån eller ikke.

Ikke glem det i liten skrift!

Men husk: De fleste ender opp med å glemme de små tallene på bunnlinjen (de mindre symbolsk viktige), men disse kan bli enda større til slutt!

Lånekalkulatorer er laget for å hjelpe deg med å avgjøre hvilket lån som passer for din situasjon. Vi anbefaler at du velger kortest mulig løpetid som dekker dine umiddelbare behov med den rimeligste renten. Og prøv så å betale tilbake lånet i sin helhet så fort som mulig, eller i det minste delvis, hvis du ikke har råd til å betale tilbake alt på en gang. Dette vil bidra til å forhindre at det påløper høye renter.

Unngå å låne mer enn du har råd til å betale tilbake

Når du vurderer om du har råd til å ta opp et lån, sørg for å ta hensyn til eksisterende gjeld (kredittkortregninger, billån), levekostnader (leie / renter, mat og verktøy) og generelle økonomiske mål (pensjonssparing, nødsituasjon midler).

Ved skattebesparelser bør du henvende deg til din finansrådgiver eller lignende.

Lånekalkulator er et eksempel på en kalkulator som kan hjelpe deg. Det finnes mange andre varianter, så gå inn på kalkulatorsider, hvor du finner flere å velge mellom!

Mer Kreditt og Lån