Hvordan søker du om boliglån og andre lån i Norge

Hvordan søker du om boliglån og andre lån i Norge
Kreditt og Lån

Et lån, fra ditt perspektiv som forbruker, er et finansielt verktøy man tar i bruk for å investere i eget liv eller eiendom. Mekanismene i lånet består av at du mottar en gitt pengesum, pengesummen betaler du tilbake (gjennom tilbakebetaling) over en fastsatt periode. Belønningen for banken ligger i renter og gebyrer. Renter er vanligvis regnet som en prosent av lånesummen, mens gebyrer er fastsatte priser.

Lær deg tips om hvordan du får et fornuftig lån, og hvor du til enhver tid kan finne det beste lånet for deg på markedet. Hvordan kan du forsterke dine finansieringsbevis?

Sjekk om rådene dine passer for deg. Merk deg at bankens kundebehandlere og konsulenter er forhandlere av finansielle produkter. De er selgere først og fremst. Så det er viktig at du alltid har gjort dine egne vurderinger av av hva type valg og muligheter du har tilgang til. Les anmeldelser av banker og institusjoner som du kan låne hos, som Ferratum, Kredittlånet og Weblånet.

Hva er de forskjellige lånetypene?

Du kan finne mange typer forskjellige lån ute på markedsplassen. Vanligvis vil lån som er tilgjengelige til deg som forbruker være banklån. I senere tid har andre metoder blitt mer vanlig. Spesielt, såkalte peer-to-peer-lån. Her låner man direkte fra andre vanlige mennesker, eller grupper av mennesker, istedenfor banker. De er vanligvis lettere å få enn banklån. Takket være dem kan du ofte til og med låne uten informasjon om lånet. Hvis du vil låne penger, kan du sammenligne forskjellige låne plattformer og lese anmeldelser om dem først.

Hvordan kan du bli kvalifisert for et lån?

Hvis du har tenkt å ta opp et lån fra en bank, må du oppfylle visse vilkår. Banken sjekker økonomien din for å sikre at du kan betale ned lånet. I den prosessen sjekker de inntekten din, mulige betalingsmerknader du kan ha, og til slutt utarbeider de en kredittrapport. Merk, at selv om du ikke oppfyller alle disse vilkårene, kan du faktisk få et lån! Det er nemlig mange alternative banker og peer-to-peer-plattformer hvor du kan ta opp et lån uten noen som helst låneinformasjon. Bankens rente, i de tilfellene, er imidlertid ofte lavere enn renten du må betale på disse plattformene. Uansett hvilket lån du har tatt, så må du være lovlig myndig. Mange norske långivere krever også forskjellige andre kvalifikasjoner, som for eksempel statsborgerskap.

Privatlån

Privatlån, eller forbrukslån, som de også er kjent, er veldig populære måter å låne penger på. Mange av disse er banklån, men som nevnt finnes det også andre typer direkte lån. De er vanligvis lettere å få fra lånet. Nå lurer du sikkert på hva et privatlån er og hvor mye kan jeg låne? Et privat lån er rett og slett et lån som en person tar opp for å finansiere noe, for eksempel en ferietur. Renten avhenger av ulike faktorer, inkludert hvorfor du låner, hvilken inntekt du har og hvor du låner. Derfor, for å få det billigste private lånet (lavrentelån), må du sammenligne forskjellige långivere.

Dette inkluderer også såkalte usikrede lån, dvs. usikrede lån. Når du tar opp et slikt lån, trenger du ikke pantsette noe, noe som långiveren har rett til å overta hvis du ikke kan betale tilbake lånet. Tomme lån er ofte mindre enn sikrede lån og har vanligvis også høyere renter. Et tomt lån, i motsetning til et lån med sikkerhet, er et veldig enkelt og raskt lån. Du trenger ikke engang å spesifisere hva du skal bruke de lånte pengene på. Vær derfor forsiktig og tenk nøye før du tar opp et blankt lån slik at du har råd til å betale det. Det er noen som synes usikrede lån er dårlige fordi de får folk til å låne penger som de ikke kan betale tilbake. Les nøye før du tar en beslutning.

Boliglån

Boliglån er en type lån som tas ut for å kjøpe et hjem vanligvis. Noen tar også ut slike lån for å finansiere boligkjøp som investeringer. Som andre pantelån så er et boliglån du tar ut med en sikkerhet. Med et boliglån er det selve huset, altså formålet med lånet, som fungerer som bankens beskyttelse i deres investering.

Når du skal låne penger til hjemmet ditt, sjekker banken de samme tingene som når du andre lån. Hvor mye kan du ta på pantelån da? Beløpet du kan låne for et hjem varierer fra bank til bank når du tar pantet. Dette gjelder imidlertid for de fleste banker at du ikke kan låne mer enn rundt 85% av boligprisen. Dette betyr at du må spare et visst beløp selv. Dette beløpet kalles egenkapital.

Men hvis du ønsker å låne penger til et hus, kan du ta opp et privat lån for å samle inn et kontantbidrag sammen. På denne måten kan du låne til en leilighet uten kontantinnskudd. Rentesatsen kan også variere betydelig. Hvorvidt et lån har en fast eller variabel rente kan også variere. En fast rente betyr at du har en fast rente på lånet som du må betale tilbake hver måned i så mange år som avtalt med banken din. Flytende renter betyr derimot at renten du betaler per måned kan variere avhengig av rentemarkedet. Dette kan bety at renten noen ganger er høyere, og noen ganger lavere enn den ville vært hvis du hadde en fast rente. For å finne den billigste og beste boliglånsrente, bør du derfor sammenligne forskjellige långivere.

Billån

Billån er et lån du tar ut for å finansiere en bil. Et billån er som et pantelån, men du kjøper en bil som sikkerhet i stedet for ditt hjem. Imidlertid er det ingen lovlig øvre grense for lånet til et bilfinansiering lån. Du kan låne 100% av bilprisen fra noen långivere. Det eneste som begrenser lånebeløpet er imidlertid hvor mye banken er villig til å låne deg. Likt som med andre typer lån, så sjekker banken kredittverdigheten din og sjekker økonomien din for å avgjøre hvor mye du kan betale tilbake. Så bestemmer de hvor mye penger de vil låne.

Hvilke renter betaler du for lånet?

Renten på lånet kan variere betydelig. Variasjonen kommer hovedsakelig med type av lån, hvor du søker lån, og din egen betaling historie og privatøkonomi. Hvis du velger å ha flytende rente, kan renten også avhenge mye av hvordan rentemarkedet for øyeblikket ser ut.

Når du tar opp et lån, bør långiveren fortelle deg hvor høy renten er. Du vil lære om den nominelle renten, som er renten du betaler på ett år, og den effektive renten, som er den totale renten du betaler for lånet som helhet.

Du og långiveren vil også avgjøre sammen om renten skal være fast eller flytende. Långiveren kan bare heve renten på lånet hvis du tidligere har gått med på en avtale om å bruke en variabel rente. Selv da må utlåneren varsle deg på forhånd før noe skjer angående en heving renten. Hvis du har en fast rente, kan långiveren ikke heve renten i det hele tatt under noen som helst omstendigheter.

Rentesatsen, altså nivået på renten, er vanligvis gitt i en prosentverdi av lånet. Dette betyr at hvis du har tatt opp et lån på la oss si kroner 100,000 og effektiv rente er 10%, betaler du renter totalt på 10,000. I tillegg til rentene, må du selvfølgelig betale avdrag av selve lånet. Denne betalingen kalles avskrivning og kan betales som et engangsbeløp eller deles i flere betalinger. Vi anbefaler at du gjør disse beregningene så tidlig og ofte som mulig. Bruk Forbrukerrådet sin egen lånekalkulatoren for eksempel.

Rammelån

Et rammelån er et mer fleksibelt valg. Om du har god sikkerhet i fast eiendom og kan vise til stabile inntekter, kan rammelån være et interessant lån for deg. Dette er en type boliglån som gir deg mulighet til å låne opptil 60 % av boligens verdi. Summen er din låneramme og kan brukes som du vil. Rammelån gir deg stort handlingsrom. Du utfører selv uttak gebyrfritt i nettbanken. Det er derfor man kaller rammelån også for fleksilån, flexilån eller boligkreditt.

Når kan jeg søke om et nytt lån?

Det er ingen reguleringer eller lover som sier at du må vente i en viss periode før du tar opp et nytt lån. Det kan imidlertid være vanskelig å få et lån hvis du allerede har flere utestående lån. Grunnen er at dette viser banken at du ikke bryr deg for mye om økonomien din. Og, dette kan være et bevis på at du kanskje ikke kan betale fremtidige lån.

Imidlertid er noe som har blitt ganske vanlig å ta en såkalt Gruppelån. Å ta opp et gruppelån betyr at du låner en stor sum penger for å umiddelbart betale tilbake eventuelle utestående lån du har. Du må da betale for gruppelånet, men siden gruppelånet har lavere rente enn de andre individuelle lånene, vil du spare penger på det i det lange løp.

Kort oppsummert

Om du trenger hjelp til å finansiere en bil, et hus eller noe annet som koster mye, er det ganske mange lån å velge mellom. De varierer betydelig når det gjelder gebyrer, vilkår og lånebeløp, blant annet. Sammenlign derfor nøye forskjellige lån og långivere før du bestemmer deg for å ta opp et lån. I tillegg er det viktig å være sikker på at du kan betale lånet ditt. Gjennomgå derfor økonomien nøye. Se hvor stor inntekten din er, hvor mye du bruker, og om du allerede har noen besparelser. Er det nok å betale lånet? Långiveren vil også sjekke kredittverdigheten din før du kan ta opp et lån. Dette lar deg bestemme om de tror du kan betale lånet eller ikke. Vurderer du å søke om lån? Ikke glem å lese anmeldelser av låneinstitusjoner i kategorien Kreditt og Lån.

Mer Kreditt og Lån