Hvordan sammenligne forbrukslån

Hvordan sammenligne forbrukslån
Kreditt og Lån

Forbrukslån(også kjent som forbrukerlån) er et lån du kan få uten å behøve stille sikkerhet i personlige eiendeler.

Som regel må du stille sikkerhet i hus, bil, båt eller annen fast eiendom som pant for å få innvilget et lån i bank. Det kravet gjelder ikke for forbrukslån. Ulempen er at lånet isteden har vesentlig høyere rente enn et lån hvor man stiller sikkerhet. (Kilde: Wikipedia.)

Ikke like lett for alle å få låne penger – selv med forbrukslån

Det er ikke like enkelt for alle forbrukere å få kreditt i «vanlige» banker. Spesielt studenter, som ennå ikke har tjent opp mye besparinger, tyr ofte til forbrukslån fordi de kan ha vansker med å få vanlige banklån.

Forbrukere som allerede har betalingsanmerkninger – det vil si ubetalt gjeld – kan også ha problemer med å få banklån. Da kan forbrukslån virke lokkende. Men innføringen av gjeldsregister i 2019 har strammet inn lånetilbudene selv der.

Gjennom disse registrene kan bankene nå få god oversikt over lånesøkeres usikrede gjeld. Derfor er det nå lettere for bankene att avslå søknader fra låntakere som allerede sliter med gjeld.

Å finne rett i kredittjungelen er ikke lett

I dag finnes det en mengde ulike lånetilbydere og lånemeglere. Kjente navn er for eksempel Lendo og Thorn Privat Finans.

Blotte mengden av selskaper gjør att man lett kan bli overveldet. Du bør ikke gå inn i den "jungelen" uten å vite hvilke selskaper som gir deg best vilkår. Dagbladet er en av flere kilder som tilbyr sammenligning av ulike lånemeglers vilkår.

Er lån uten sikkerhet rett for deg?

Før du tar et forbrukslån, er det første du bør spørre deg: Er lån uten sikkerhet virkelig rett for deg? Det kan finnes billigere alternativer, som for eksempel:

  • Spare til det du trenger
  • Ta en bedre betalt jobb, eller ekstra arbeid, for å tjene inn til det du trenger
  • Se over dine eksisterende kostnader

Har du rent av gått i Luksusfellen? Da er det ikke lån du trenger, men økonomisk rådgiving.

Så hvordan får du et forbrukslån?

Du må:

  • Være 18 år eller eldre
  • Være folkeregistrert i Norge
  • Ha en skattbar inntekt

I tillegg kan du ikke ha betalingsanmerkninger eller uløste inkassosaker.

Hvordan får du ett «bra» forbrukslån?

Rentene kan variere kraftig med denne lånemetoden. Hvis du allerede har lav gjeld og høy inntekt øker sjansene for at få lav rente. Å ta opp lån sammen med en annen person kan også redusere renten.

Til syvende og sist: Den eneste måten å få det beste lånet er å velge det beste tilbudet. En grundig sammenligning av dem er å rekommandere.
Du bør være forsiktig når du sammenligner lånetilbud. Sjekk alltid om leverandøren har lisens, hvis ikke bør du prøve å unngå disse leverandørene. Det er mange svindlere i denne bransjen i disse dager.

Hver dag kommer det inn mange nye klager, det er grunnen til at du må sørge for at du er risikofri.

Mer Kreditt og Lån