Fremtiden og digitale betalingsmetoder

Fremtiden og digitale betalingsmetoder
Finans

Antallet globale betalinger uten kontanter er forventet å øke med over 80 % mellom 2020 og 2025. Selv om betaling med tradisjonelle kort fremdeles topper listen over de mest populære betalingsmåtene, vokser det også frem et voksende økosystem av gode alternativer. Disse spenner seg fra globalt anerkjente digitale lommebøker, deriblant Apple Pay og Google Pay, til Vipps, som blant annet Norsk tipping er en flittig bruker av her i Norge. Men det store spørsmålet vi alle lurer på, hvordan kommer fremtiden til å se ut for digitale betalingsmetoder?

Kryptovalutaer

Fremveksten av kryptovalutaer har vært blant de største – om ikke den aller største – trenden innenfor finansielle tjenester det siste tiåret. Men i forhold til pengeoverføringer i det daglige har bruken vært begrenset til nisjebransjer, som for eksempel nettcasinoer. Dette er noe som i dette øyeblikk er i ferd med å endre seg, takket være fremvoksende kryptoaktører og etablerte finansielle institusjoner som utnytter teknologien til å skape flere bruksområder, både for forbrukere og virksomheter. Dette, sammen med at stadig flere forbrukere får opp øynene for kryptovalutaer, gjør at det bare er et tidsspørsmål før krypto blir en helt vanlig betalingsmetode.

Betaling med smarthøyttalere

Hjemmeassistenter, eller smarthøyttalere som de også kalles, fungerer ved at brukerne gir talekommandoer til en høyttaler og mottar et svar i retur. Brukeren kan gi kommandoer for ulike ting, som å få værmelding, trafikkoppdatering, bestille drosje og mye annet. Med veksten av hjemmeautomatisering ble smarthøyttalerne mainstream og noe man finner i de fleste hjem i dag.

Selv om smarthøyttalerne er populære er det bare et fåtall som bruker dem til å overføre penger eller betale for varer direkte, og en av grunnene til dette er at mange er bekymret for sikkerheten. Denne frykten er derimot uberettiget da betaling over smarthøyttalere de siste årene har blitt like sikkert som de mer konvensjonelle betalingsmetodene, og det er forventet at denne betalingsmåten bare vil øke i popularitet de kommende årene.

Dominansen til mobillommebøker

Det finnes rundt 2,1 milliarder brukere av mobillommebøker. En mobillommebok er ikke noe annet enn en mobilapp som etterligner en fysisk lommebok. Den kan brukes til å sende penger til andre brukere og banker, motta penger, betale regninger, betale i butikk og oppbevare penger.

Mobillommebøker kommer med lynrask og avansert teknologi som sikrer problemfrie betalinger, så det er ventet at de kommer til å overta jobben for de tradisjonelle betalingskortene innen kort tid.

Konkusjon

Digitale betalinger er uten tvil fremtiden. I årene som kommer vil vi se en transformasjon fra de tradisjonelle betalingsmetodene til de digitale. Før transformasjonen er fullført vil mange nye trender oppstå, og flere vil forsvinne like raskt som de dukket opp. Disse trendene vil imidlertid spille en viktig rolle i utformingen av våre fremtidige betalingsløsninger, og de vi har snakket om i denne artikkelen vil utvilsomt spille en viktig rolle i prosessen. Men kun tiden vil vise hvordan fremtiden kommer til å se ut.

Mer Finans