Bør du kjøpe eller leie leilighet?

Bør du kjøpe eller leie leilighet?
Finans

Dette er et spørsmål som mange stiller seg, og kanskje spesielt de litt yngre som kanskje ikke enda har kommet seg på boligmarkedet. Det er vanskelig å si hva som er riktig for alle, da situasjoner kan være svært ulike og påvirke annerledes.

Om du vil eie noe så koster det mer i utgangspunktet, da du må sannsynligvis ta ut lån, som du må betale på, i tillegg til felleskostnadene. Fordelen med å eie er dog det at man da også kan selge, og avhengig på hvordan boligmarkedet går er det veldig mye penger å tjene der. Men da er man samtidig mye mer ansvarlig for alt som skjer, og du har ikke en utleier å ta kontakt med om noe som skulle gå feil eventuelt.

Om man ikke har så mye kunnskap om hvordan man skal ordne ting så er det fort en ulempe. Har man leilighet er det enklere sånn sett. Man blir forklart hva man kan og ikke kan gjøre, og hva som er generelt tillatt. Det er noe som pleier å stå i kontrakten, og da er det for eksempel sånn at du ikke kan renovere badet om du vil det. I hvert fall ikke uten å spørre.

Eier du leiligheten selv så kan du rive ned alle veggene i leiligheten og gjøre akkurat som du selv vil. Det er en balansegang i forhold til hva du har råd til og hva du ønsker å gjøre. Det er dog klart at de aller fleste som har pengene ønsker å eie sin egen leilighet. Det er kanskje ikke så logisk i visse av tilfellene, men bare det å være en eier av noe, i disse dager, er en god følelse man ikke bør undervurdere.

Hva man bør tenke på

Ofte er det sånn at når man bor i en leilighet man leier så er alle kostnadene inkludert. Det betyr t du som oftest ikke behøver å tenke på strømregninga, eller tenke på internett. Det er noe som pleier å være inkludert i prisen du betaler per måned. Om det eventuelt ikke er det vil du få beskjed om det, men det er vanligvis sånn. Og det er en fin ting å ha, spesielt når man ser på hvordan strømprisene har vært de siste månedene og hvordan livet generelt sett har blitt dyrere.

Det negative er dog at du ikke eier noe, du betaler for noe som aldri vil bli ditt. Mens vi ikke kan si at du direkte kaster bort penger, siden du faktisk bor der, så er det penger du aldri får tilbake. I hvert fall ikke om man skal sammenligne med hvordan det er å eie. Det er positive og negative aspekter ved begge deler, men anbefalingen er vel det at om du har mulighet til å eie, så gjør det!

Mer Finans