Slik Kan Du Føle Deg Trygg Når Du Reise Alene

Slik Kan Du Føle Deg Trygg Når Du Reise Alene
Ferie, Reiser og Turer

Du er ung og skal ut å reise for deg alene for å oppleve verden. Det å få med seg nye erfaringer og stifte nye bekjentskaper er helt fantastisk! Det er imidlertid ikke alle land som er like trygge å ferdes i Norge. Selv om du helt sikkert er mer interessert i å planlegge alle opplevelser og steder du skal få med deg på turen, er det i tillegg viktig å tenke over noen forholdsregler. Her får du flere tips til hvordan du kan komme deg helberget hjem igjen med alle dine verdier og helse i behold.

Ta en helsesjekk først

Gjør litt undersøkelser om landene du skal reise til når det kommer til helserisikoen ved å reise dit. Din fastlege har oversikt over hvilke vaksiner du bør ta, og vil gi deg råd og anbefalinger om kosthold og hva du bør styre unna i de landene du reiser til. Det er ikke alle land som har rent drikkevann fra springen og et mattilsyn som følger opp om maten på gatekjøkkenet er forsvarlig å servere til folk. Det er viktig å prøve nye ting, men ikke på bekostning av helsen.

Sørg for reiseforsikring

Hvor lenge er det siden du sjekket om reiseforsikringen er i orden? Å bli syk eller havne i økonomiske problemer i utlandet kan bli en svært vanskelig affære om du ikke har forsikring som dekker tyveri, sykdom og andre omstendigheter hvor du kan få det økonomiske ansvaret. Leiebiler er et typisk eksempel der du kan sitte med store regninger etterpå for skader du kanskje ikke er skyld i selv.

Ta kopier av viktige dokumenter

Når du reiser utenlands, spesielt utenfor Schengen området, er det viktig at du kan dokumentere hvem du er til enhver tid. Husk å ta kopier av identifikasjonspapirer, vaksinasjonskort, flybilletter og reiseforsikringsdokumenter om du blir syk. Ha dette lagret i en skytjeneste som google drive, og ikke direkte på telefonen i tilfelle du mister denne i løpet av turen.

Sikre deg mot svindel

Det er ikke alle land som har like gode og tilgjengelige nettverk som Norge. Om du bruker internett på offentlige plasser, er det viktig at du ikke legger igjen for mye personlig informasjon. Nettsvindel er i dag vanlig over Wi-Fi-nettverk og på nettkaféer. Da kan det være lurt å bruke en VNP fra Norge på telefonen eller PC-en du har med deg på tur (se her), slik at det blir vanskeligere for svindlere å få tak i din informasjon.

Oppdater familie og venner jevnlig

Ikke la familien din bekymre seg over hvordan det går med deg. Sørg for at du oppdaterer dine nærmeste om hvor du er i verden, og har en måte å kontakte dem på dersom det skulle oppstår problemer med helsen eller du skulle havne i en vanskelig situasjon. Unngå å bruke sosiale medier på offentlige nettverk eller nettkafeer hvor det er muligheter for å hacke informasjon om deg.

Lås inn dine midler

Når du ferdes ute, er det viktig at du ikke går med alle dine verdisaker på deg hele tiden. Hotell har som regel en egen safe der du kan oppbevare kredittkort, reisedokumenter, smykker, og pengesedler. Dermed trenger du ikke å bære rundt på det hele. Skulle du bli ranet, er det godt å vite at ikke alle dine midler er borte.

Gjør deg kjent med lokalmiljøet

Før du begynner å ferdes gatelangs er det viktig å gjøre seg litt kjent med omgivelsene. Er plassen du har tenkt deg til trygg for turister? Er det mye kriminalitet i området? Gjør litt enkel google research før du begir deg ut på å oppleve byen, og hold deg mest mulig til plasser hvor det er folk hele tiden. Unngå smug og små gater hvor det er lite tilskuere og hvor det kan være lett å bli ranet.

Hold personlig informasjon for deg selv

Selvfølgelig skal du bli kjent med nye mennesker på tur. Halve opplevelsen er jo å bli kjent med mennesker og kulturer verden over. Ikke vær åpen og naiv for alle du møter, da ikke alle som vil bli kjent med deg har gode hensikter. Med mindre du ikke er godt kjent med personen, bør du ikke gi alt for mange detaljer om deg selv. Dette kan være hvilket hotell du ligger på, hvor du kommer fra, ditt fulle navn, og hvilke verdisaker du har med deg på tur.

Mer Ferie, Reiser og Turer