Hva er det egentlig som påvirker strømprisen?

Hva er det egentlig som påvirker strømprisen?
Energi

Norge er ett av de landene i Europa hvor strømregningene er skyhøye. Det kommer av at vi bor i et kaldt land store deler av året, og at mange nordmenn får varme i boligen via strøm. Når strømregningen kommer, kan det ofte føre til at man får seg litt av et sjokk over hvor høy den er. Heldigvis finnes det mange strømleverandører på markedet. Du kan derfor selv undersøke hvilken leverandør som passer best til deg og dine behov. I denne artikkelen gir vi deg et kort overblikk over hva som påvirker strømregningen din, og hvordan du kan få billigere strøm.

Forskjellig leverandør, forskjellige priser

Sammenlign strømpriser og finn den leverandøren som har de billigste prisene. Det finnes flere digitale tjenester som har samlet all den informasjonen du trenger for å sammenligne strømpriser på markedet. De finner nemlig frem til hvilke strømavtaler som passer til dine kriterier og behov. De anbefaler også at du gjør dette noen ganger om året, så du fort vet om du skal bytte strømleverandør eller ikke. På den måten kan du spare penger og bruke de på noe du lenge har drømt om å gjøre, uansett om det skulle være å kjøpe en ny veske, en middag ute eller en sommerhus-tur til Danmark. Mulighetene er mange.

Elementer som påvirker strømprisen

Hva er det egentlig som gjør at strømprisen blir dyrere? Det er spesielt fem elementer du kan være oppmerksom på. Det første gjelder været. Om det kommer mye nedbør eller ei, vil dette påvirke vannkraften, noe som er den viktigste energikilden i Norge. Temperaturen har også mye å si, da lave temperaturer om vinteren gjør at etterspørselen på strøm blir stor og strømprisen øker. Et annet punkt er tilbud og etterspørsel. Når flere bruker strøm blir strømprisene også høyere. Et tredje punkt er valutakursen. Er den norske kronen sterkere sammenlignet med euroen, da vil vi også få billigere strøm.

Et fjerde punkt er råvareprisen, da mye av strømforsyningen kommer fra kullkraft. Kullprisen settes i dollar, noe som gjør at hvis den norske kronen er svak mot dollaren, vil dette også påvirke sluttprisen. Som et siste punkt spiller også CO2-prisene inn på strømprisene. Noe annet som du også kan være oppmerksom på, er hvordan du bor. Bor du i et hus bruker du mer strøm, enn hvis du bor i leilighet. Det er derfor mange elementer som påvirker strømregningene dine. Med få grep kan du finne ut av hvilken leverandør du burde velge og hvorfor regningene dine stiger.

Mer Energi