Vegansk proteinpulver - Fordeler og ulemper

Vegansk proteinpulver - Fordeler og ulemper
Diett og helse

Kanskje nyttårsforsettet ditt er å prøve et plantebasert kosthold. Kanskje du allerede er vegetarianer og leter etter måter å innlemme mer planteprotein i ernæringsplanen din. Eller kanskje du er interessert i å lære om fordeler og ulemper med plantebaserte proteiner, og om du bør prøve planteproteintilskudd.

Hva du trenger å vite om planteprotein

Nyttårsforsettet ditt er kanskje å prøve et plantebasert kosthold. Kanskje du allerede er vegetarianer og leter etter måter å innlemme mer planteprotein i ernæringsplanen din. Eller kanskje du er interessert i å lære om fordeler og ulemper med plantebaserte proteiner, og om du bør prøve planteproteintilskudd.

Uansett grunnen til at du leser, er vi her for å hjelpe. Vi vil dele det vi vet om fordeler og ulemper med plantebaserte proteiner – spesielt når det gjelder proteinpulver. Så er det opp til deg å bestemme om planteprotein er riktig for deg og dine helse- og ernæringsmål.

Hele matkilder for planteprotein

Planteprotein i kosten kan komme fra hele matvarer eller kosttilskudd. Plantemat med høyt proteininnhold inkluderer tofu, tempeh, edamame, linser, kikerter, peanøtter, mandler, næringsgjær, quinoa, chiafrø og mer. Noen planteproteiner er ufullstendige proteiner - noe som betyr at de alene mangler alle de essensielle aminosyrene kroppen vår trenger. Imidlertid kan de inntas i kombinasjon med andre planteproteiner for å skape en komplett proteinkilde. Bønner og ris er et eksempel. Hver for seg er bønner og ris ufullstendige proteinkilder. Sammen danner de et svært næringsrikt komplett protein.

Plantebasert proteinpulver

Plantebasert proteinpulver (som også kvalifiserer som vegansk proteinpulver) kan brukes i stedet for melkeproteintilskudd som myseproteinpulver og kaseinprotein. Noen av de beste plantebaserte proteinpulverene kombinerer forskjellige typer planteproteiner for å lage et komplett protein. De vanligste plantebaserte proteinpulverene er:

Soyaprotein.

Et komplett protein, soya anses som det mest effektive plantebaserte proteinet. Den fordøyes og absorberes i moderat hastighet. Soya er en utmerket kilde til glutamin, en aminosyre som forekommer naturlig i kroppen, men som kan være gunstig i større mengder under muskelbygging for å begrense muskelskade og fremskynde reparasjon av vev. Soyaforbruk er imidlertid kontroversielt med potensielle koblinger til forstyrrelser i naturlige hormonnivåer og hormonrelaterte kreftformer.

Erteprotein.

Erteprotein kan sammenlignes med myseprotein når det gjelder dets høye absorpsjonshastighet i kroppen. Det er et ufullstendig protein, så for å oppnå full effektivitet, bør det kobles sammen med et annet protein, for eksempel ris.

Risprotein.

Brunrisproteiner inneholderi B-vitaminer og fiber og er naturlig laktose- og glutenfrie. Risprotein bør også kobles sammen med en annen proteinkilde for å gjøre det til et komplett protein.

Les også hvor mye proteiner burde du spise daglig.

Fordeler med plantebasert proteinpulver

Det er en rekke argumenter for å bruke plantebasert proteinpulver. Her er flere fordeler som kan inspirere deg til å legge til planteproteintilskudd i kostholdet ditt:

1) Planteproteinpulver er mer næringstett enn melkeproteinpulver. Mange plantebaserte proteinpulver inneholder antioksidanter, vitaminer, næringsstoffer og omega-3 fettsyrer.

2) Planteproteiner er naturlig høy i fiber.

3) Har du melkeallergi eller intoleranse? Planteprotein er perfekt for deg.

4) Selv om du ikke er allergisk mot meieriprodukter, kan du nyte plantebasert proteinpulver fordi det generelt er lettere å fordøye enn meieri. Mange sliter med å fordøye melkeproteiner som kasein og myse.

5) Planteproteinpulver er et ideelt supplement for vegetarianere og veganere som kanskje ikke får i seg nok protein gjennom resten maten de spiser.

Ulemper med plantebaserte proteinpulver

Du synes sikkert at planteproteintilskudd høres for godt ut til å være sant. De har imidlertid også del ulemper:

1) Planteproteiner er ofte ufullstendige proteiner og bør derfor inntas i kombinasjon for å fungere som et komplett protein.

2) Noen plantebaserte proteinpulver inneholder mye karbohydrater – som ikke er ideelt for noen som følger et lavkarbokosthold.

3) Planteproteinpulver er vanligvis dyrere enn myseprotein.

4) Plantebaserte proteinpulver kan være grynete i konsistensen og vanskelige å blande jevne.

Smak av planteproteinpulver

Smaken av ulike planteproteinpulver er oppe til debatt. Noen forbrukere føler at planteproteiner smaker mye bedre og mer naturlig enn andre proteintilskudd. Andre føler det stikk motsatte og misliker sterkt den naturlige smaken. Du burde selv avgjøre om smaken av planteprotein er en fordel eller en ulempe for deg! Når det kommer til smak er det mange som foretrekker myseproteinpulver.

Mer Diett og helse