Hvilket proteinpulver passer best for meg?

Hvilket proteinpulver passer best for meg?
Diett og helse

Mange velger i dag å ta protein som tilskudd sammen med andre vitaminer og kosttilskudd. For noen fungerer proteinpulver som et enkelt supplement for å få i seg nok protein til å øke muskelmassen. For andre er det viktig å finne det beste proteinpulveret for å kunne gå ned i vekt. I tillegg påvirkes valg av proteinpulver av dine egne smakspreferanser og kroppens evne til å ta opp ulike råvarer. Laktosefritt proteinpulver kan være best for noen, mens vegansk proteinpulver kan være det beste alternativet for noen andre. Å finne det beste proteinpulveret kan ta tid og det kan være vanskelig å vite hvilket man skal velge. Søket er imidlertid lettere hvis du vet til hvilke ulike formål proteinpulver brukes og hva ulike proteinpulver egner seg til.

Ved å finne en passende nettbutikk å bestille ditt proteinpulver fra, kan du finne det proteintilskuddet som passer deg. Selskaper som selger forskjellige kosttilskudd har en tendens til å fokusere på et bestemt mål. Nutrilett setter stort fokus på vekttap med produktene sine, mens for eksempel Gymnordic og Kost1 setter mer fokus på kosttilskudd som skal hjelpe deg med å bygge muskler.

Ditt personlige energibehov avgjør hva som er det beste proteinpulveret for deg

De viktigste næringsstoffene til mennesker er protein, karbohydrater og fett. Alle disse bør spises i riktig balanse for å støtte en sunn livsstil. Hvor mye av hvert av disse næringsstoffene du bør få i deg avhenger imidlertid av ditt eget aktivitetsnivå og dine mål. For eksempel øker behovet for protein alltid når du er fysisk aktiv og trener, og varierer selvfølgelig etter hvilken type sport du driver med og intensiteten.

For de som ønsker å gå ned i vekt finnes det nesten uendelig mange kosttilskudd på markedet sammenlignet med de som ønsker å øke muskelmassen. For alle som trener er det viktig å få i seg nok proteiner. For deg som trener styrke og ønsker å øke muskelmassen er det viktig at du får i deg nok proteiner til å få musklene til å vokse, mens for deg som ønsker å gå ned i vekt trenger du proteinpulver av andre grunner.

Ønsker du å øke muskelmassen bør du velge et proteinpulver med høyest mulig biologisk verdi. Jo høyere biologisk verdi et proteinpulver har, jo bedre absorberes proteinet av kroppen. For å støtte vekttapet bør et proteinpulver som ikke inneholder tilsatt sukker, maltodekstrin eller BCAA-aminosyrer velges i stedet.

Ikke bare disse faktorene bør vurderes når du velger proteinpulver, men selvfølgelig spiller andre faktorer som smak, pris og selskap en rolle når du velger proteintilskudd.

Hvordan vil du bruke proteinpulveret ditt?

Hvordan du vil bruke proteinpulver vil også påvirke hva som er det beste proteinpulveret for deg. Hvis du for eksempel vil tilsette proteinpulveret ditt i frokostblandingen, kan du bruke et helt annet proteinpulver enn de som drikker det blandet med vann alene.

Folk som blander proteinpulver med vann og drikker det som det er, ønsker ofte et søtt smakende proteinpulver som effektivt maskerer proteinets egen smak. Et godt proteinpulver til grøt eller fruktsmoothies kan derimot til og med være et smakløst proteinpulver, da det ikke vil skjule smaken av det du spiser.

Hvilken smak du ønsker på proteinpulveret ditt avhenger selvsagt av dine egne preferanser. Populære smaker er for eksempel jordbærsmak eller vaniljesmak. I tillegg til disse proteinpulversmakene, kan du også legge til pære-, banan- eller sjokoladepulver for å fylle smoothiene dine.

Det kan imidlertid være greit å huske at det billigste proteinpulveret sjelden er det proteinet som smaker best. Hvis du vil gå på akkord med prisen, må du som regel gi opp noe annet – som smaken av proteinpulveret eller dets absorpsjonseffektivitet, det vil si måten det tas opp av kroppen din.

Men ved å lage smarte løsninger kan du spare penger samtidig som du får proteinpulver av høyeste kvalitet. Ved for eksempel å kjøpe større pakker kan du som regel senke kiloprisen på pulver. En annen faktor som påvirker prisen på et proteinpulver er kilden til proteinet som pulveret er laget av. Pulver laget av vegetabilske kilder har en tendens til å være litt dyrere.

Ulike proteinkilder produserer proteinpulver egnet for forskjellige formål

Det vanligste proteinpulveret på markedet er laget av myseprotein. Disse inkluderer alle myseproteinpulver. Myseprotein absorberes raskt av kroppen, som kanskje er hovedårsaken til dens popularitet. Rask absorpsjon bidrar til å øke aminosyrenivået i blodet umiddelbart etter trening, noe som igjen hjelper muskelgjenoppbyggingsprosessen.

Kaseinproteinet kommer fra samme kilde som myseproteinet. Imidlertid skiller det seg fra myseproteinpulver på grunn av sin mye langsommere absorpsjonsprosess. Derfor hjelper kaseinprotein til å føle seg mettere lenger og kan være et godt alternativ hvis hovedformålet med proteinpulveret er å bidra til å oppnå vekttapsmål.

Det finnes også proteinpulver avledet fra eggprotein og biffprotein på markedet, som er gode alternativer for de som lider av laktoseintoleranse eller på annen måte er følsomme for melkeproteiner. Disse proteinpulverene er også generelt egnet for de som lider av en rekke tarmsykdommer, men er ofte dyrere enn proteinpulver avledet fra melkeprotein som myse eller kasein.

Vegansk proteinpulver har vokst i popularitet

Imidlertid er alle de ovennevnte proteinpulverene av animalsk opprinnelse og passer derfor ikke for alle. Men til glede for de som følger et plantebasert kosthold, har veganske proteinpulver også blitt mer vanlig de siste årene. Faktisk florerer veganske proteinpulver og produseres nå fra mange forskjellige proteinkilder.

Proteinpulver laget av soyaprotein er kanskje det vanligste urtealternativet. For eksempel er proteinpulver utvunnet av soyaprotein egnet for personer med laktoseintoleranse og er ofte et billig proteinpulver sammenlignet med andre veganske proteinpulvere.

Proteinpulver laget av hampprotein er også et godt valg, da det er naturlig rikt på fiber, fett, mineraler og vitaminer. Imidlertid er proteininnholdet i hampprotein generelt lavere enn andre proteiner.

Proteinpulver laget av erteprotein og risprotein er også gode alternativer for de som følger et vegansk kosthold eller av andre grunner unngår bruk av proteinpulver av animalsk opprinnelse. Av disse er risproteinpulver ofte det dyreste av tilgjengelige proteinpulver, men på den annen side også en proteinkilde av meget høy kvalitet.

Mer Diett og helse