Hva du bør ta høyde for dersom du vurderer å benytte deg av kosttilskudd

Hva du bør ta høyde for dersom du vurderer å benytte deg av kosttilskudd
Diett og helse

I dag blir vi stadig mer og mer opptatt av et sunt kosthold og livsstil, og vi får stadig påfyll av ny informasjon om hva vi burde gjøre og spise. Før var det gjerne vanlig å tenke at så lenge man spiste litt grønnsaker så hadde man dekket de viktigste behovene, men i dag vet vi mye mer om hvordan kroppen vår fungerer og hva den trenger. Supplementer av vitaminer og mineraler har eksistert lenge, men det kommer stadig nye produkter innen denne kategorien. Når det kommer til bruk av kosttilskudd er det ekstremt viktig at man undersøker produktet nøye og sørger for at man handler fra trygge og pålitelige forhandlere. Her er det viktig å se på ingrediensene i produktet, historien til forhandlerne men noe av det viktigste er å se på kosttilskudd butikk anmeldelser fra andre brukere som allerede har kjennskap til produktet og forhandleren du vurderer å benytte deg av. Det finnes kosttilskudd for en rekke ulike formål og behov som for eksempel bedre treningsresultater, vekttap, sunnere hår, dypere brunfarge og mye mer. Her er det viktig å sørge for at de produktene man vurderer er tilpasset de behovene de er ment til å oppfylle.

Hvordan kosttilskudd oppstod og hva det er

Kosttilskudd er noe som er produsert for å være et supplement av ulike mineraler og vitaminer. Helt siden forskere begynte å finne svar på hva de ulike næringsstoffene gjør for kroppen vår, hvilke funksjoner de har og hvor mye vi trenger av dem, ble det også forsket på hvordan man kunne fremstille produkter vi kunne ta for å oppnå den ideelle mengden av de ulike stoffene. Det var slik kosttilskudd ble til og det har til en viss grad eksistert siden rundt 1950-tallet. Etter hvert som de ulike produktene kom på markedet fikk vi også produkter som multivitamin der hensikten var å samle flere ulike vitaminer, mineraler og næringsstoffer i et og samme produkt for å unngå at man skulle måtte ta flere ulike kosttilskudd.

De alle fleste vitaminene vi trenger må tilføres gjennom kostholdet vårt da kroppen ikke produserer disse vitaminene selv. Unntakene av dette er blant annet D vitaminer og K vitaminer. D vitamin dannes når kroppen utsettes for sollys mens K vitamin kan dannes ved hjelp av naturlige bakterier i tarmen. Da et variert og sunt kosthold vil dekke de aller fleste behovene våre for vitaminer og mineraler anbefaler norske helsemyndigheter kun fire kosttilskuddsprodukter for friske mennesker som er vitamin D, Kalsium, Tran, Jern og Folat.

Hvilke reguleringer finnes for kosttilskudd, og er det trygt å bruke?

Det finnes en rekke reguleringer som gjelder for kosttilskuddsprodukter som selges i Norge. Det er forhandlerne selv som er ansvarlig for at de følger disse lovene og forskriftene, og produktene godkjennes for eksempel ikke av mattilsynet. Alle kosttilskudd skal være godt merket med absolutt alt innhold og mengde av de ulike stoffene. Det er for eksempel ikke tillatt å påstå eller markedsføre informasjon som tilsier at et variert og balansert kosthold ikke normalt sett ikke gir nok tilførsel av mineraler og vitaminer. Det er heller ikke tillatt å markedsføre eller gi inntrykk av at kosttilskudd vil lindre eller kurere sykdom, symptomer eller smerter.

Selv om kosttilskudd er tilførsel av næringsstoffer som kroppen vår er avhengig viser enkelte studier at det likevel kan være skadelig dersom man for eksempel inntar for mye av ulike stoffer. Derfor er det svært viktig at produktene er godt merket og at man følger doseringene som er anvist i pakningsvedlegget. Før man benytter seg av kosttilskudd kan det også være lurt å utføre en generell helsesjekk for å se om man har mangel på noen av næringsstoffene og på denne måten få den veiledningen man trenger for å finne ut hvilke kosttilskudd man bør ta dersom dette er tilfellet, og man kan også få et profesjonelt synspunkt på hva som er beste kosttilskudd eller kosttilskudd som virker.

En annen måte for å finne frem til de beste og tryggeste produktene er selvfølgelig å undersøke hva andre som allerede har benyttet seg av de enkelte produktene sier. Kundeanmeldelser er et av de viktigste verktøyene vi har for å finne frem til den informasjonen vi som forbrukere ønsker, og det er ikke bare anmeldelsene av produktene som er viktige men også informasjonen det gir oss om de enkelte forhandlerne. Dersom du skal handle kosttilskudd på nett er det svært hjelpsomt å lese alle kundeanmeldelsene om nettbutikken på forhånd slik at du kan forsikre deg om at dette er en trygg og pålitelig nettbutikk før du velger å handle hos dem.

Hvem er det som bruker kosttilskudd og hva mener folk generelt om det?

Selv om mange nordmenn påstår og sier at de ikke tror kosttilskudd har noen effekt, så ser vi at nordmenn bruker flere milliarder kroner på kosttilskudd i året. Vi finner brukere av kosttilskudd innen stort sett alle ulike sosiale grupper og det finnes mange ulike årsaker til å benytte seg av disse produktene. Noen har et veldig positivt syn på disse supplementene og man har sett en stor økning i kosttilskudd som er knyttet til trening og muskelvekst. En stor del av salget foregår i dag på nett og det finnes en rekke ulike nettbutikker som fokuserer på dette området. Man kan også kjøpe kosttilskudd på apotek, helsekostforretninger og til og med i dagligvarebutikker.

Det finnes mange delte meninger om kosttilskudd, noen mener at vi slett ikke har behov for tilførsel av vitaminer og mineraler som kostholdet vårt bør dekke, mens andre mener at kosttilskudd gjør at vi har mulighet til å regulere andelen av næringsstoffene vi får i oss og gjør det enkelt å sørge for at vi dekker kroppens dagsbehov.

Ulike produkter for ulike behov

Det finnes i dag en rekke ulike kosttilskudd som har som formål å dekke ulike behov. Selv om man ofte tenker på kosttilskudd som tilførsel av nødvendige vitaminer og mineraler så finnes det også produkter som har andre formål enn bare å dekke dagsbehovet for de ulike næringsstoffene. Det finnes for eksempel produkter som markedsføres som et skjønnhetsprodukt som vitaminer for hud og kosttilskudd hår. Et annet segment er kosttilskudd gravid som typisk er tilførsel av Folat, et B vitamin som har vist å kunne redusere risikoen for blant annet ryggmargsbrokk under utviklingen til et foster, og det anbefales derfor at gravide øker dagsinntaket av Folat særlig under de 3 første månedene av graviditeten. Det finnes også spesialtilpassede produkter for de som har spesifikke kostholdspreferanser som kosttilskudd veganer og vegetarianer. Disse produktene er ment til å sørge for at de som for eksempel ikke spiser kjøtt likevel kan sørge for at de får i seg tilstrekkelig av de viktige vitaminene som for eksempel B-12.

Populære produkt, firma og form

Som nevnt finnes det i dag en rekke ulike produkter og forhandlere innenfor dette området og det dukker stadig opp nye artikler. Noen av de aller mest populære produktene er helt klart tilskudd av næringsstoffer som C, D, og B vitamin, I tillegg til Magnesium, Jern, Jod, Folat og Omega 3. Du kan kjøpe disse produktene hver for seg fra kjente merker som for eksempel Solaray som du kan kjøpe hos nettbutikkene Life og iHerb, eller benytte deg av såkalte multivitaminer som for eksempel de populære VitaePro eller Vitaplex (inneholder en samling av 11 vitaminer og 6 mineraler). Andre populære produkter er for eksempel ChewBear som har ulike produkter som vitaminer for huden, håret og som også selger betakaroten som er svært populært for de som ønsker et produkt for en bedre brunfarge. Når det kommer til beste kosttilskudd for muskelvekst så finnes det også en rekke produkter. Et av de mest populære er helt klart proteinpulver. For å bygge muskler trenger vi protein og disse tilskuddene er ment til å gjøre det enklere å sørge for at man får i seg nok av proteiner. Noen av de store nettforhandlerne for treningsrelaterte kosttilskudd er blant annet Kost1, Gymgrossisten og Maxim. Når du skal velge din kosttilskudd nettbutikk bør du se på hva de ulike butikkene fører, hvilke produkter du er ute etter og hvilke behov de er ment til å dekke.

Kosttilskudd kommer i ulike former og selv om kapselen kanskje er den mest populære formen for særlig vitaminer og mineraler kan du også ta kosttilskudd i form av pulver, flytende væske eller tyggbare former som gummibjørner.

Kosttilskudd og vekttap

Det finnes i dag helt egne kosttilskudd produkter som er ment til å hjelpe oss å gå ned i vekt. Dette er ikke noe nytt og vi har i mange år sett at det kommer nye produkter som fokuserer på dette området. Det finnes en del dietter som bygger på for eksempel shaker der shaken er ment til å ha nok næringsstoffer til å kunne erstatte måltider for å hjelpe deg ned i vekt. Det finnes også noe som kalles for fettforbrennere som sies at skal hjelpe deg å forbrenne mer fett når du trener. Det sies også at selv om proteinpulver stort sett blir markedsført som et kosttilskudd man bruker for å bygge muskler så kan også effekten å motvirke muskel nedbrytelse under trening være med på å sørge for at vi forbrenner fett i stedet for muskler. Alle disse produktene finner du ofte på samme sted som du finner treningsrelaterte kosttilskudd.

Generelt sett finnes det en del ulike meninger om kosttilskudd og man bør absolutt sette seg litt inn i det før man kjøper inn produkter man ikke har kunnskap om. Sørg for å lese kundeanmeldelser som kan gi deg den veiledningen du trenger for å finne frem til de beste nettbutikkene og pass på å følge alle pakningsvedlegg for doseringer. Selv om vi i stor grad kan dekke behovene våre gjennom kostholdet vårt finnes det likevel noen som bør og flere som kan dra nytte av kosttilskudd. Særlig når det kommer til de med strenge kostholdspreferanser, de med matallergier og gravide så finnes det flere produkter som anbefales av norske helsemyndigheter.

Mer Diett og helse