Ting du gjør på nett som setter din sikkerhet i fare

Ting du gjør på nett som setter din sikkerhet i fare

Mange tenker at sosiale media er noe ufarlig, og er en flott mulighet til å dele dine opplevelser med sine venner. Men er det virkelig det? I dag er det mange som sjekker personer på sosial media, både "ufarlige" reklamebyråer og venner og bekjente. Men i tillegg er også arbeidsgivere, identitetstyver og hackere ivrig etter å få tak i informasjon. Her får du flere scenarioer og tips til hvordan du kan beskytte både identiteten din med VPN, og sikkerhetsløsninger på sosiale media.

Ikke avslør oppholdssted

De fleste har vel kanskje merket at Facebook-reklamer er mistenkelig godt tilrettelagt for brukeren. Dette kan gjelde både hobbyer og andre interesser folk har i livet. De fleste klikker på reklamer som faktisk er interessante. Men det er en ting alle må være klar over, og det er at hver gang noen besøker en ny nettside så legges det igjen spor om personers oppholdssted.

Med informasjonskapsler og avanserte sporingssystemer, så er det ingen problem å finne ut hvem besøkeren er, og hvor han/hun bor. Mange nettsteder nevner at man skal aldri klikke på linker i ukjente e-poster, men dette gjelder også reklamer.

Selv om Facebook virker som et ærlig og redelig firma, så er det ikke sikkert at alle annonsører er det. I verste fall kan noen ende opp med å stjele identiteten din og bestille pakker eller bruke den til å opprette nye kredittkort i ditt navn. Derfor er det viktig å beskytte identiteten når nye nettsider utforskes, selv om reklamene ser velgjorte og lekre ut.

For å beskytte slik informasjon, så kan en VPN være en god løsning. Dette sørger for at identiteten til brukeren forblir hemmelig. Sporingssystemer og informasjonskapsler på nettsiden som blir besøkt får oppgitt en helt annen IP adresse og lokasjon. Kort fortalt betyr dette at VPN-løsningen beskytter personers identitet og unngå problemer med identitetstyveri.

Men en VPN-løsning er ikke alene godt nok om personer logger seg inn, eller sender informasjon på nettsidene som besøkes. Nettsidene kan fortsatt spore opp lokasjon og identitet ved hjelp av informasjonskapsler. Derfor er det alltid lurt å blokkere informasjonskapsler fra nye nettsider man aldri har besøkt tidligere. Dette kan gjøres enkelt i innstillingene på din nettleser.

Ikke legg ut informasjon om ferie eller familie

Mange gleder seg til ferie, og legger gjerne ut flere poster før de drar, om hvor og når de skal reise. Det er selvfølgelig stas å reise til ett nytt sted i verden, og de fleste vil jo dele dette med sine venner og bekjente på sosial media. Men hvem andre er det som synes det er stas å få slik informasjon? Innbruddstyver!

Med slik informasjon så vet de nøyaktig når og hvor de skal slå til, uten at de risikerer at beboeren plutselig kommer hjem. Det er utallige ran som skjer på grunn av poster på sosial media som både forteller de tidspunkt folk reiser, og i tillegg når de kommer hjem.

I tillegg kan poster om barna og hvor de oppholder seg også være en veldig dårlig ide. Flere skumle sitasjoner har oppstått nettopp fordi gjerningsmennene følger med hva som skjer på sosial media, slik at de vet når de skal slå til. Kanskje de er alene hjemme på spesielle tider av døgnet før foreldre kommer hjem fra jobb? Et typisk innlegg kan være; "Se på Ida! Hun lager muffins til meg mens jeg er på jobben, så koselig!"

Sosiale media ble laget for å dele historier og alle de koselige tingene som skjer i livet. Men å legge ut spesifikk informasjon om at barna er hjemme alene bør alle unngå under alle omstendigheter!

Fjern festbilder og unngå tagging

Vi har alle vært ung en gang i livet. Kost oss med alkohol sammen med venner og gjort litt sprøe ting. Men i dag er det blitt mer og mer vanlig at arbeidsgivere sjekker ut din sosial medieprofil før de ansetter personer. I enkelte tilfeller har også personer fått sparken for ting de har lagt ut på sosial media. Dette trenger nødvendigvis ikke å være vulgære bilder, men også upassende kommentarer og sjikaneringer som er sendt i sinne over internett, og som vi kanskje angrer på i ettertid.

Her er fire enkle trinn for å unngå problemstillingene nevnt ovenfor:

  • Bruk innstillinger for sikkerhet- Blokker bestandig uvedkommende fra å se poster og informasjon. På alle sosiale plattformen er det mulighet for å sette begrensinger for får å se hva personer legger ser av personopplysninger og poster.

  • Beskytt lokasjon- Ikke la andre få tak i personopplysninger og bosted. Ved å bruke VPN så skjules sporene på nett fra uvedkommende som har til hensikt å misbruke identiteter.

  • Ikke oppgi oppholdssted- Uansett om det er kun venner som ser postene som legges ut, så skal det aldri oppgis hvor og når folk oppholder seg. Dette gjelder spesielt barn og ferieopphold.

  • Gjennomgå poster jevnlig- Gamle poster som setter en person i dårlig lys er aldri bra å ta vare på. Sørg for at upassende bilder og kommentarer fjernes, samt eventuelle personer som er tagget fjerner innholdet.

Dette er viktige skritt alle bør ta for å beskytte sin identitet og sin families sikkerhet på nett.

Mer