Få kunnskap om shoppingens historie!

Få kunnskap om shoppingens historie!

Selv om man kanskje ikke skulle tro det, så er ikke shopping akkurat et nytt fenomen. Det er noe som har skjedd i flere tusen år allerede, og selv om formen og måten man gjør det på er annerledes, så er jo hovedkonseptet det samme som før. Det forteller oss om interessante aspekter av den menneskelige hjernen, da vi på en måte kopierer oppførselen til våre forfedre. Ikke bare det, men vi har videreutviklet den med hvordan internettshopping ser ut i dag. Bare tenk deg hvor mye lettere det er å få mat i dag sammenlignet med tidligere, eller bortimot hvilke andre varer som helst.

Starten på det hele

Det er vanskelig å stadfeste når handel begynte, men det er lett å innbille seg at det er noe som korrelerer med sivilisasjonenes oppstart, og da snakker vi om flere tusen år tilbake. Det ligger jo i menneskets natur å bytte en ting mot noe annet, og vi gjør det jo enda i dag, selv om vi legger det under et annet navn. Og det kan jo ikke benektes, at måten vi ser på shopping i dag ville vært helt fremmed for en som bodde i antikke Egypt eller et lignende sted. Men de hadde også på den tiden marked og markedsplasser, og andre områder hvor kjøp og salg av varer foregikk, så prinsippet blir da mye av det samme. De har til og med brukt handlelister, en slik ble funnet i Storbritannia, eid av en romersk soldat!

Evolusjonen til dagens tilstand

Det er jo tydelig å se at denne typen av aktivitet foregikk i områder som var mer siviliserte og utviklede. Så da er det ingen overraskelse å oppdage at gjennom middelalderen så var det lite shopping å spore, da den romerske og greske kulturen forsvant i stor grad. I tillegg til at fattigdom naturligvis var et stort problem. Så da man kjøpte noe så var det fordi man hadde et behov, fordi ellers så grodde man mye av det man brukte, eller lagde det selv. Det var ikke før middelklassens oppkomst på 17-1800-tallet at man begynte å shoppe fordi man bare ville, av ren nytelse. Det har naturligvis sterke bånd til økt velferd og mulighet, noe som gjorde at man også begynte å se ulike typer av butikker og "sentre". For eksempel så ble det eldste kjøpesenteret i verden bygget i 1785 i Russland, med navn Gostiny Dvor i St. Petersburg, og som er fortsatt åpent i dag! I dag har det jo gått helt til det ekstreme, og nå kan bestille ting på nettet fra Kina, noe som ville vært helt utenkelig før.

Hvor veien vil ta oss videre er vanskelig å forutse, fordi hver eneste gang vi ikke tror det kan gå lengre, så gjør det akkurat det. Og skulle du transportert en handelsmann fra oldtiden til i dag, så ville han nok fått seg en overraskelse eller to, når det kommer til shopping så klart. Fordi alt annet med vår verden ville vært like ukjent!

Photo: TripSavvy

Mer