Kaffens historie

Kaffens historie

Hvem er det som ikke elsker en kokende varm kopp kaffe? Den kan man nyte sammen med kake, i godt og koselig selskap og ikke minst er kaffen den beste starten på dagen for alle. Hva skulle alle kaffeelskerne gjort uten kaffe? Men hvordan ble det seg at kaffen ble så populært og kan vi faktisk spore dens opprinnelse bak i tid?

Ifølge legenden ble kaffen oppdaget av en gjeter i fjellene i Etiopia som rundt 600 e.K. la merke til at gjetene hans ble særlig kvikke etter at de hadde spist av et slags bær. Siden har munkene fra et kloster i nærheten brukt kaffebønnene til å våkne under nattstjenestene. Araberne var de første som begynte å drikke kaffen istedenfor å tygge på bønnene. De kokte bønnene med vann og drakk drikken som de kalte for qahwah. Det arabiske ordet lå til grunn for det indoeuropeiske kaffe som med visse staveforskjeller har bevart seg i alle europesike land.

Kaffen kjempet en lang vei før den kom til Europa og Norge. Grunnen til det var at den var en muslimks drikk og det var ikke akseptert at den skulle drikkes av kristne folk. Den første kaffebaren i Europa åpnet i Venezia i 1645. Kaffen gikk fra en oppkvikkende drikk til en motedrikk som skapte sosial tilhørighet og anledningen til å omgås andre folk. Motedrikken vant særlig stor tilslutning i Norge utover 1800-tallet. Grunnen til det var at da var avholdsbevegelsen i full gang og kaffen vant særlig mye populæritet rett og slett fordi den ble drukket som erstatning for sprit.

Men revolusjonen kom i Frankrike som faktisk andre revolusjoner også har gjort. På 1800-tallet ble oppdaget pulverkaffen og dermed ble drikken tilgjengelig i hvert hjem. Det gjaldt bare å hele kokende vann oven pulveret og så, vips, gjorde seg kaffen av seg selv. Og hvis man lurer på hvor en skal dra for å nyte den beste kaffen i verden, så henviser Dagbladet til Porto i Portugal. Ved siden at byen ble kåret til den beste destinasjonen i Europa i 2014, men byen har faktisk en lang og rik kaffehistorie å by på. Byen er visst kjent for sin portvin, men ifølge Ucityguides finner du en av de beste kaffebarene i verden nettopp i Porto. Det er snakk om Majestic Cafe. Med en lang historie som spores helt bak til 19.e århundre, har kaffebaren en unik atmosfære, koselig stemning og ikke minst er den fortstatt et samlingspunkt for både unge og gamle. På lista står også kaffebarer som Cafe New York i Budapest, Caffe Florian i Venice, Cafe Central i Vienna, Cafe Imperial i Prague og flere andre. Alle de er ikke bare utesteder, de er kulturbærere som gjenspeiler 19.e århundres stemning og puls.

La oss til slutt nevne noen av de beste kaffebarene i Norge. Her kommer Tim Wendelboe i Oslo på toppen, etterfulgt av Kaffebrenneriet og United Bakeries. Men uansett hvor man nyter kaffen, er det en ting som vi alle er enige om. Den nytes best i godt selskap.

Mer