Julen 2020: fem steder å besøke for den optimale julestemningen

Julen 2020: fem steder å besøke for den optimale julestemningen

Julen er årets store høydepunkt for mange. Det er ikke så rart: Det er tiden for familie, god mat og avslapning. For mange er riktignok julen også en stressende tid. Gaver skal handles inn, huset skal vaskes og julematen skal forberedes. Med alt som skal gjøres er det lett å glemme hva julen egentlig handler om, og julestemningen uteblir for mange. Vi gir deg tips som garanterer julestemning – disse stedene bør du oppleve i løpet av desember.

Julemarked i Oslo

Vil du komme i skikkelig julestemning er julemarkedet i Oslo å anbefale. Det er lokalisert i Spikersuppa i sentrum, og det finnes en rekke boder der diverse juleprodukter selges. Dette inkluderer lokalproduserte matvarer, skjerf, votter og annet spennende. Det er også mulig å gå på skøyter – perfekt for barnefamilier eller forelskede par - eventuelt å ta et pariserhjul som gir deg et overblikk over hele markedet. Det bør oppleves; spesielt når mørket har senket seg og julelysene er skrudd på. Det eneste som lar vente på seg på julemarkedet i Spikersuppa er snøen, som sjeldent viser seg i Oslo i førjulstiden.

Dra på hytta

Få ting er koseligere enn helger på hytta. Det er selve definisjonen på avslapning, og samtidig får du tilbringe kvalitetstid med dine nærmeste. Mange nordmenn feirer jul på hytta, og derfor bringer hytteturer med seg en naturlig dose julestemning. Er du heldig, kommer også årets første snøfall mens du er på hytta – i hvert fall om du har hytte på fjellet. Her kan julehefter nytes og diverse brettspill kan stå for kveldsunderholdningen. Ønsker du litt alenetid kan du spille på nettet også – på Casumo, for eksempel.

Husk også at du ikke trenger å ha hytte selv for å dra på hyttetur. Det er fullt mulig å leie hytter for enkeltdager eller helger.

Julebyen i Lillehammer

Er det snø du er ute etter, er det innlandsstedene du bør satse på. Det kanskje mest populære stedet for nordmenn på søken etter julestemningen er Lillehammer – mer spesifikt Julebyen i Lillehammer. Her loves både små og store å finne julestemningen gjennom boder med salg av produkter, mat og søtsaker. Det finnes også masse underholdning i forskjellige varianter. Det tilbys matservering, lokalproduserte varer av ymse slag så vel som gallerier og museer for de spesielt interesserte. Med andre ord tilfredsstilles de fleste smaker i Lillehammer, og alle kan finne julestemningen her.

Julemarked i Trondheim

Hvert år arrangeres det også et stort julemarked i Trondheim. Markedet finner sted i begynnelsen av desember, og området er lagt til torget midt i sentrum. Her tilbys det lokalproduserte varer i flere fasonger, både produkter og mat, og enkelte år arrangeres det også utekino, der typiske julefilmer vises. Julepynt henger fra gatelyktene, og julemelodier spilles i bakgrunnen. I lavvoen som er satt opp midt på torget kan mat og drikke nytes i godt selskap og i varme omgivelser, mens vinteren brer seg over resten av byen utenfor og ønsker jula velkommen.

Få julestemning i eget hjem

Selv om det er enklere å få julestemning i typiske julesituasjoner, er det mye som kan gjøres uten å reise langt av gårde. Hele desember er for de aller fleste av oss stappfull av førjulsforberedelser, og om du vet å verdsette det, gir ditt eget hjem deg de aller største julevibbene.

Gjør noe ut av førjulstiden. Pynt til jul hjemme. Tenn stearinlys, ha adventskalender og se julefilmer på kveldstid. Ha julemusikk på radioen, bak pepperkaker med barna eller vennegjengen og spis litt bedre middager enn vanlig. Arranger juleverksted, pynt juletreet og husk å slappe av. Og sist, men ikke minst – husk å nyte førjulstiden med dem du verdsetter aller mest. Det er trossalt det som er det aller viktigste i julen.

Mer