Ideer for å sikre deg selv en trygg nyttårsaften

Ideer for å sikre deg selv en trygg nyttårsaften

Enten du bestemmer deg for å ta nyttårsaften alene, med en liten gruppe kjære og kjente, eller om du tar større risikoer og sosialiserer i større grupper, er det flere sikkerhetstips på nyttårsaften du bør huske på. Her kan du lese om hva du kan gjøre på nyttårsaften, og hvordan du kan ha det moro med feiringen, men samtidig minimere risikoen for deg selv og andre.

Ha det gøy hjemme

Det enkle er ofte det beste, hvorfor et mer intimt nyttår med bare noen få venner eller familiemedlemmer kan være like tilfredsstillende som en stor fest. Nyttårsaften kan absolutt være gøy hjemme. Kom opp med noen morsomme planer for nyttårsfeiring sammen for å gjøre dagen og kvelden spesiell. Bare å feire med de du bor med er det valget med minst risiko under pandemien.

Om du føler deg litt isolert på nyttårsaften, kanskje dette er unnskyldningen du trenger for å booste din nyttårsfeiring med nye gadgets. Trenger du et nytt nettbrett for å videochatte med familien? Trenger du nytt lydsystem for å arrangere en miniatyr dansekveld? Gjør litt research i kundeanmeldelser for å finne ut hva du trenger for å gjøre nyttårsaften til en feiring du kommer til å huske.

Tenk på hvem du kommer til å være med

Planlegger å arrangere en event, prøv å holde gjestelisten din så liten som mulig for å minimere risikoen for å spre COVID-19. Ideelt sett er det best å bare feire med de som bor i husstanden din. Om du bestemmer deg for å utvide den sosiale sirkelen, så ta forhåndsregler. Du kan snakke med gjestene dine om de har vært utsatt for risikable situasjoner, om de har blitt testet, og om de er friske, samt lignende spørsmål. Vi har levd gjennom epidemien i et år snart, ingen blir lengre overrasket av denne typen spørsmål.

Du vil være vertskap

Fester og sammenkomster ute er kjent for å være tryggere enn innendørseventer, så om mulig, anbefaler vi absolutt at du holder et utendørs selskap. New York Times berømmet nylig nordmenn sin ivrige bruk av friluft, hvorfor ikke følge deres beskrivelse av oss?

Har du derimot bestemt deg for å være vertskap for en sosial sammenkomst som går utover din aller nærmeste sirkel, så gjør det så trygt som du kan. Har du bestemt deg for å holde det innendørs, følg disse rådene:

 • Lag håndrensestasjoner rundt huset eller leiligheten.
 • Forsikre deg om at alle badene har håndsåpe.
 • Vurder å rense badene noen ganger om kvelden for å minimere risikoen for spredning av COVID19.
 • Sørg for at det er trekk i lokalet, ha vinduer på glipp og baderomsventiler eller kjøkkenvifter påskrudd.
 • Praktiser matsikkerhet og unngå delte retter eller buffeer. I stedet bør du vurdere individuelt porsjonerte snacks eller måltider for å minimere bruk av delte serveringsutstyr.
 • Ha ekstra masker klare i bakhånd. Sørg for at gjestene vet at de må brukes, med mindre de spiser eller drikker.
 • Gjør det så enkelt som mulig for gjester å holde distanse. Plasser møbler med fysisk distansering mellom kropper som mål.
 • Sjekk nettstedet til FHI oppdatert informasjon om COVID19.

Husk på å ha alt utstyret nødvendig i orden før festen, helst til og med i dagene før nyttårsaften. Vurder å gjøre innkjøpene på nett for smittevernhensyn. Sjekk kunde anmeldelser for å få svar på spørsmål som om nettbutikkene ha gode leveringstider, er produktene til å stole på, er prisene som forventet og lignende.

Farer ut på fest

Hvis du har bestemt deg for å delta på en fest:

 • Forsikre deg om at du ikke har vist noen tegn på sykdom, og i så fall ikke delta.
 • Sørg for å ta med deg masken og desinfiseringsmidlet.
 • Hvis du merker noen som hoster eller symptomer på at du føler deg syk, forlat festen. Selv om du ikke er COVID19-positiv, ha omtenksomhet på hvordan andre kan føle det om de ser at du er syk.
 • Ta kontakt med verten om eventuelle forholdsregler de tar for å minimere risikoen for å spre COVID19, og se om det er noe du kan gjøre for å hjelpe.
 • Om mulig, spis på forhånd for å minimalisere smitte

Før du går på fest er det viktig å sjekke inn med deg selv for å se om du viser tegn på sykdom, spesielt COVID-19. Det er ditt ansvar å ikke gå på fest, selv om du vil, hvis du viser tegn på å være syk. Husk at COVID-19 påvirker enkeltpersoner annerledes, og det som kan føles mildt for deg, kan påvirke noen andre kritisk.

Mer