Hvorfor det er viktig å ha en bedriftskonto

Hvorfor det er viktig å ha en bedriftskonto

Spar og tjen penger mens du holder din personlige økonomi og bedriftsøkonomi atskilt. Når du starter en bedrift, bør en av de første oppgavene dine være å åpne en bedriftskonto. Det er viktig å holde virksomheten din sine innskudd og utgifter atskilt fra din personlige bank og konto. Og, det er ikke nok å bare holde separate poster her. Ikke gå i den samme fella som mange nyetablerte bedrifter og enkeltpersonforetak gjør med å bruke privatkonto til driftsrelaterte oppgaver.

Bedriftskonto er et verktøy som passer for de fleste bedrifter uansett størrelse. Det er et stort utvalg av banker her. Typisk så tilbyr banker enten bedriftskontoer som er i utgangspunktet helt generelle og etterhvert tilpasses kundens behov, som for eksempel bedriftskontoene DNB Bedrift tilbyr. Eller så finner man banker som spesialiserer seg langs spesifikke næringer. Landkreditt Bank, for eksempel, fokuserer på foretak knyttet til landbruksnæringen.

I resten av denne artikkelen skal vi se nærmere på noen spesifikke områder om hvorfor det er så viktig for småbedrifter og nye foretak å åpne en bedriftskonto.

Skatt og moms

Betaling og håndtering av skatt er kanskje den viktigste grunnen til å åpne en bedriftskonto. Selv om det ikke er spesifikke lover om dette så anbefaler myndighetene at du ikke blander økonomien fra bedriften med din privatøkonomi, det er både vanskelig og ikke minst dyrt å rydde opp.

Om bedriften din har en omsetning på over 50 000 kroner i løpet av en periode på tolv måneder må du registrere den i Merverdiavgiftsregisteret. Derfor anbefaler vi at du når inntektene begynner å komme inn, så trekker du av 25% MVA umiddelbart og setter beløpene inn på en egen konto som du setter til sides of merker spesifikt for «MVA-innbetalinger». Da slipper du å få en støkk den dagen du skal betale momsen til staten (disse innbetalingene innkreves hver andre måned).

Organisering og regnskap

Tenk deg hvordan kontoen din ser ut når du logger deg inn på nettbank. Forestill deg nå hvor mye mer det er å holde kontroll på om du valgte å blande forretnings- og personlige transaksjoner; forestill deg nå antall oppføringer du vil opprette i løpet av ditt første forretningsår. Hvis virksomheten din vokser i årene som følger, kan kompleksiteten og volumet av transaksjonene dine ikke annet enn å vokse med den. Du må være forberedt på å dokumentere og forklare alle disse transaksjonene i detalj for skatteformål hvert år, og om du blander personlig økonomi og forretningsøkonomi, vil denne prosessen være mye mer tidkrevende.

Hvis du har en egen konto for bedriftstransaksjonene dine, har du en klar oversikt å gi regnskapsføreren din på slutten av året. Husk å beholde alle fakturaene og kvitteringene slik at de samsvarer med oppføringene i sjekkhefte og kontoutskrifter, så vil du være godt organisert når det er på tide å betale skatt.

Ytre profesjonalitet

Bevis at virksomheten din ikke er en hobby Hvis du driver en bedrift hjemmefra, er det viktig å holde forretnings- og personlige utgifter atskilt.Du vil alltid at virksomheten skal opprettholde et profesjonelt ytre. Hvis du holder forretningsøkonomien atskilt fra din personlige økonomi, antyder det din underliggende dedikasjon til profesjonalitet og organisering. Dette betyr at når du skriver sjekker til leverandører, ser de at sjekkene kommer fra en bedrift - og skattemyndighetene ser dette også.

Sikkerhet og økonomi

Om du ikke skiller bedrifts- og personlige utgifte, kommer du til en stor grad å være personlig ansvarlig for virksomhetens handlinger. Får bedriften din store økonomiske bøter eller straffer, for eksempel, så blir dette tapet potensielt ditt personlige underskudd. Og, på den andre siden av den samme mynten: Problemer med din personlige bank kan søle over i bedriftsøkonomien. Som eksempel kan vi bruke ID-tyveri. Om dine personlige bankdetaljer blir hacket eller stjålet, så er dette et stort personlig problem. Men, om din personlige bank er også din bedriftsbank, så er det samme problemet også et angrep på din bedrifts finanser.

Uansett om du er juridisk pålagt å ha en bedriftskonto, er det lurt å åpne en tidlig. Å gjøre det vil spare deg for mye tid i fremtiden, og det kan også spare deg for penger.

Mer