Hvordan velge riktig strømleverandør

Hvordan velge riktig strømleverandør

Hvordan velge riktig strømleverandør

I Norge finnes det hundrevis av tilbydere for strøm og energi og det er helt opp til deg hvilket selskap du velger. Det kan være store prisforskjeller mellom selskapene og de opererer med ulike tilbud avhengig av hva du behøver. Det billigste selskapet er heller ikke nødvendigvis det beste, kanskje har de dårligere vilkår eller at du binder deg opp til en avtale som på sikt ikke er lønnsom for deg som forbruker.

Hvilke grunner finnes det for å velge en annen leverandør for strøm enn nettleie?

Vanligvis betaler du en pris for selve strømmen du bruker i tillegg til nettleien som er en kostnad for firmaet som transporterer strømmen til deg. Flere og flere selskaper tilbyr begge i en og samme regning. Dette kan virke forvirrende og du kan ende opp med å betale mer enn du behøver, så sett deg inn i forskjellene mellom selskapene her.

Fastpris, spotpris eller variabel pris?

Norges strømforsyning kommer nesten utelukkende fra vannkraft og er svært avhengig av været. Dersom vannlagrene er lave over en lengre periode vil strømprisen bli tilsvarende høyere. Velger du fastpris så vil du sikre deg mot slike ustabile perioder. Det kan være lurt dersom du er dårlig rustet for plutselige prisstigninger, men på sikt er det sannsynlig at du ender opp med å betale mer som forbruker. Det kan også innebære at du har bindingstid som kan være en fordel eller en ulempe. Både spotpris og variabel pris følger markedsprisen. Forskjellen mellom dem er at spotpris svinger stadig og følger kraftprisen fullt og helt mens variabel pris endres sjeldnere av selskapene og prisene annonseres 14 dager før i tid. Dette innebærer en 14 dagers trygghet, men på sikt vil spotpris også her være billigere, slik utviklingen har vært historisk i Norge. Dette er grunnen til at to av tre strømbrukere i dag har valgt spotpris.

Velg en strømleverandør med konkurransedyktige priser og kundefordeler

Det finnes mange nettportaler som sammenligner alle strømselskapenes ulike priser og fordeler samt eventuelle gebyrer som ikke alltid kommer fram når du først sjekker ut selskapet. Men: Vær obs på såkalte lokkepriser. Mange av de billigste selskapene tilbyr lokkepriser som lokkemiddel for at du skal signere en avtale med dem, før de setter opp prisen etter en måned dersom de ikke har hørt fra deg. Dette er også grunnen til at de aller billigste kontraktene ofte kun varer en kort stund og at du dermed må bytte strømleverandør svært ofte for at dette skal lønne seg.

Les det som står i liten skrift

Har du valgt en avtale med bindingstid er det enkelte selskaper som opererer med såkalt bruddgebyr, noe som innebærer at du betaler ekstra dersom du bytter leverandør før kontrakten er over. Det kan være en lei overraskelse dersom du plutselig bestemmer deg for å bytte. Selskaper har dessuten rett til å endre strømavtalen din underveis dersom de har skrevet forbehold om det i kontrakten din. Regelen er: Sørg for å sette deg inn i alle vilkårene før du signerer en ny kontrakt.

Velg en strømleverandør med gode anmeldelser

Til syvende og sist er det viktigste du kan gjøre å lese andres anmeldelser av de ulike kraftselskapene. Det er gjennom andres tidligere erfaringer du finner ut av om et firma er til å stole på eller ei. Det nytter ikke med lovord og kampanjer dersom kundeservicen er dårlig. Eller at du ikke får det du betaler for, noe som dessverre har skjedd før og kan skje igjen.

Mer