Hvordan reise under korona-krisen?

Hvordan reise under korona-krisen?

Korona-epidemien har stilt verden overfor en stor utfordring. Man må venne seg til nye adferdsmønstre ̶ å holde avstand, å passe på hva man berører og å unngå stappfulle steder. Ikke minst står korona-krisen også i veien for

reiseplanene våre. Derfor vil vi komme med noen tips om hva en kan foreta seg for å ha en trygg og fullverdig reise i disse rare tider.

Følg rådene fra Helsedirektoratet

Dagens situasjon krever fra oss litt mer tålmodighet og omtanke enn vanlig. Det kan virke litt krevende, men helsa og det å ta vare på seg selv og andre, har førsteprioritet. Derfor gjelder det å ikke neglisjere rådene fra Helsedirektoratet når man reiser. Å unngå stappfulle steder, kontakt med gamle folk og å ha god hydiene forblir regler som vi må ta hensyn til under reisen.

Informer deg om dine rettigheter og plikter

Før du reiser, er det lurt å sjekke hvordan pandemien har påvirket rettighetene og pliktene dine. Både flyselskap og reisebyråer tar høyde for at man ikke kan planlegge ferien sin på lang sikt. Derfor er de blitt mer fleksible. Hvis flyet eller din organiserte reise har blitt avlyst, byr de fleste selskap enten på refusjon eller på reisekuponger. Det har blitt mindre forpliktende å bestille en reise, så sjekk hva reiseselskapet har å by på før du treffer et valg. Og med tanke på den rare situasjonen som vi befinner oss i, er det også lurt å spørre ekstra om hva som inngår i reiseforsikringen din. Eventuelt, bestill en reise med litt dyrere forsikring.

En reise under pandemien inkluderer desverre flere plikter og. Til og med 20.ende august er det obligatorisk 10-dages karantene ved innreise fra utlandet. Så, planlegg nøye om risikoen er verdt det. Dessverre, forplikter seg Helsedirektoratet ikke til å gi prognoser om hvilke land en kunne reise til fra og med 20.ende. Selvfølgelig reiser dette et annet spørsmål og nemlig:

Hvor kan man reise til?

Nylige forandringer i loven tilsier at det ikke lenger er krav om karantene når man ankommer til Norge fra et annet nordisk land, og nærmere bestemt: Finnland, Danmark, Island, Færøyene, Grønland og Åland. Et unntak utgjør Sverige som anses som land med større smitterisiko enn Norge. Ulike flyselskap sørger for at man ankommer trygt det ønskede reisemål og som regel er det ingen vanskeligheter med å bestille en reise innenfor Norden. Og selvfølgelig kan man reise innenlands og nyte de gunstige værfoholdene og varmegradene som vi er så heldige til å ha for tiden. Mulige reisedistinasjoner forblir skogen eller hytta. Utendørs aktiviteter som skogtur, fottur, tur med båt, telttur og camping er lov så lenge man følger de generelle rådene for smittevern. Det er også lov å bade i fersk- og saltvann siden det ikke innebærer stor smitterisiko.

Hva skal du tenke på?

Ferien i år blir visst litt annerledes enn det vi er vant til, men tenk på at du til og med i disse rare tider kan organisere en gøy og verdifull reise med dine nærmeste. Reis gjerne med familiemedlemmer og venner fra din nærmeste omgangskrets som du omgås til vanlig. Og tenk på at det å være ansvarsfull hjelper oss til å bekjempe smitterisikoen fortere.

Mer