Hvordan fritidsaktiviteter har endret seg gjennom tidene

Hvordan fritidsaktiviteter har endret seg gjennom tidene

Verden er stadig i endring, noe som er en naturlig del av utviklingen et samfunn går igjennom. Her i Norge har det også endret seg svært mye hvis vi ser tilbake på de siste hundre årene.

Besteforeldrene våre strikket og lekte cowboyer

For dagens unge generasjon virker det nok som en helt annen verden når besteforeldrene forteller om hva de brukte å gjøre i sine yngre dager. Dersom man spør bestemor om hva hun drev med, kan hun nok helt sikker fortelle at hun drev mye med strikking med garn. De strikket gensere, bukser, votter, luer og alt annet de hadde bruk for. Mange er nå redde for at strikking blir en bortglemt egenskap i det nye, moderne samfunnet. Flere vil hevde at strikking er en av Norge nasjonalstoltheter. Mang en bestemor i det vidstrakte landet vårt kan nok si seg enig i den uttalelsen.

I mange tilfeller har strikkekunnskapene blitt videreført en generasjon ned. Slik at mange mødre i dag har ivaretatt familiekunnskapen som ble passert ned fra deres mødre. Spørsmålet er om det nå vil stoppe opp, når dagens ungdom ikke viser like mye interesse for å lære seg de tradisjonelle ferdighetene. Strikking var ofte svært viktig i gamle dager, for å unngå at man skulle fryse. Det å strikke varmt tøy, var en livsnødvendig egenskap. Dagens ungdom føler nok ikke på det samme behovet, når de kan dra til en hvilken som helst klesbutikk å finne seg et passende plagg der.

Bestefedrene kan nok fortelle at de brukte å spikke våpen, og sprang rundt i skogen og lekte cowboyer. Spikking er en egen kunstform som er kjekk å kunne. Man kan lage mange fine og fornuftige redskaper dersom man lærer seg spikking.

Andre interesser blant dagens unge

Sport, spill og elektronikk er noe av det som får mest oppmerksomhet blant dagens unge. Enten det er fotballspilling på løkka, spilling på mobiltelefonen mens de henger ute på skolegården, eller dataspilling hjemme i stua. Når ungdom blir voksne tar de ofte med seg interessen for sport og spill. Tipping er blitt en svært populær hobby i dagens samfunn, både i Norge og de fleste andre deler av verden. Mange liker å bruke sportskunnskapene sine på å sette spill hos bookmakere for å vinne. Noen er så gode at de faktisk vinner enorme summer på det de fleste kun har som en hobby. Slik er det derimot i mange deler av livet: Dersom du er veldig flink på noe, har du muligheten til å dra nytte av det.

Det er mange grunner til at ting endrer seg, men samtidig er det en del av samfunnets høyteknologiske utvikling. Det er ikke naturlig å tro at ungdom i dag skal ha akkurat de samme interessene som ungdom hadde for 100 år siden. I dag bor de fleste i storbyer og har ikke like enkel tilgang til natur som det besteforeldrene hadde. Det at dagens ungdom er mye innendørs, og har lett tilgang til klær, gjør at strikking inne er en nødvendighet lenger.

Mer