Hva kan du gjøre for å redusere strømregningen din?

Hva kan du gjøre for å redusere strømregningen din?

Så snart det kommer vinteren, får vi alle bite i det samme sure eplet, og nemlig strømregningen stiger og en skal bare finne seg i det. Eller? Fins det noen tips og triks som kan spare oss litt penger og kanskje det viktigste, spare miljøet? Dagens ekologiske forhold tvinger oss til å finne på mer bærekraftige løsninger, og da kommer strømforbruket på en av de første plassene når det gjelder å treffe avgjørende tiltak. Her kommer noen tips som hjelper en å minske strømforbruket.

De råe tallene tilsier at 70% av befolkningen bruker strøm for å varme opp hus eller bolig, samt at 65% av strømforbruket går til oppvarming om vinteren. Når dette er sagt, kan vi gå åver til de faktiske rådene. For det første kan du kontakte fagkonsulent som kan bedømme hvordan strømforbruket kan reduseres i ditt hus. Fordelen med det er de tilpasser rådene bygningen som du bebor, familiemedlemmene som familien består av, forbruket som du har i gjennomsnitt, samt din velvilje hvor mye du vil forandre på huset ditt.

Siden en god del av strømforbruket går til oppvarming av boligen, kan du vurdere å holde innetemperaturen lavere, som f.eks. mellom 19 og 22 grader. En annen god løsning er å ikke varme opp rommene som du ikke bruker til vanlig, eller der du ikke oppholder deg mye som kjøkkenet, badet eller gjesterommet. En annen god ide er å isolere huset bedre og å redusere varmetapet fra dører og vinduer. Dette gjør du blant annet gjennom å bytte vinduslistene eller hele vinduskarmene. Du kan også montere tetningslister rundt trekkfulle dører og vinduer. Og gjennom å instalere et styringssystem kan du kontrollere strømforbruket og sørge for at det ikke sløses med strømmen når du ikke er tilstede.

En liknende løsning skulle vært å instalere sparedusj og å slutte bruke unødig mye varmt vann når du dusjer. Den neste steg er å gjøre gjennomtenkte valg når du velger ut teknikk og lysepærer. Til tross for at de koster mer, skal man alltid satse på LED-lysepærer og A-merkede hvitevarer. Du sparer også mye gjennom å skru av det som du ikke bruker, som f. eks. fryseren hvis den står tom, datamaskinen når du ikke bruker den, tv-en når du ikke ser på den. Den samme regelen gjelder også for lyset, du kan skru det av i rommene som du ikke bruker. En kan gjøre gjennomtenkte valg også på kjøkkenet. Du kan prøve å ikke sløse med vann, når du ikke har strengt behov for det. Er det plass for to kjeler i ovnen, så kan du gjerne lage to målretter samtidig. Og i dag fins det også stort sortiment av dampbaserte matlagingsmidler med lite energiforbruk. Sist, men ikke minst kan du vurdere å gå over til andre oppvarmingskilder, som varmepumpe eller pelletskamin.

En skal ikke glemme at ved å minske energiforbruket sitt, så gjør man også noe godt for miljøet. Det er lite som skal til for å skru av lyset, eller lufte fort og effektivt istedenfor å holde vinduene på gløtt. Men hver liten innsats teller for å gjøre livsstilen vår med bærekraftig og miljøvennlig.

Mer