Dagens moderne belysning

Dagens moderne belysning

Lyssetting er en av de viktigste faktorene når det kommer til å dekorere et hjem. Riktig belysning kan hjelpe deg å skape akkurat den stemningen og atmosfæren du ønsker. Belysning endrer per definisjon hvordan spesifikke gjenstander og omgivelser ser ut for oss. Kjøper du for eksempel et dyrt kunstverk, som du ønsker å rette oppmerksomhet mot i hjemmet ditt, er lyssetting den beste måten å oppnå dette på.

Riktig lys til riktig tid

Hvilken belysning vi ønsker og trenger varierer også etter når vi har bruk for den. For eksempel er det stor forskjell på det vi gjerne kaller arbeidslys, generell belysning og stemningsbelysning. Dette er noe av grunnlaget for de forskjellige lampetypene. Taklamper, bordlamper, gulvlamper og vegglamper er alle utviklet for å dekke ulike belysningsbehov.

Behovet vårt endrer seg gjerne også etter årets sesonger. Om høsten og vinteren har vi et mye større behov for generell belysning enn om sommeren. Dette har gjort det svært populært med justerbart lys, eller en dimmefunksjon, slik at man kan justere lysutslippet etter behov.

Lampetrender i utvikling

Lampedesign har lenge vært preget av en blanding av stil og funksjonalitet. I 1928 kom for eksempel designerne Marianne Brandt og Hin Bredendieck med Kandem 1115 skrivebordslampen som var den første med regulerbar arm.

Et annet og mer moderne eksempel er Eclisse lampen som ble designet for Artemide i 1965 av Vico Magistretti. Lampen har en vridbar skjerm som bestemmer hvor mye av styrken fra lyskilden som slippes ut.

Trendene innen belysning er i bevegelse hele tiden og vi ser stadig nye eksempler på kombinasjoner av farger, materialer, former og funksjoner som brukes for å skape nye originale design. Vi ser også at lampene som produseres i dag generelt sett kommer med en rekke flere funksjoner enn tidligere.

Multifunksjon

I dag ser vi noe som kalles for multifunksjon. Dette kan for eksempel være et alt-i-ett design som vi ser i Artemides NH1217 lampe som kan brukes som bordlampe, taklampe eller vegglampe på grunn av sitt fleksible design.

Det kan også bety design som tillater lampen til å fungere ikke bare som en lyskilde, men kan også ha en helt annen funksjon som en krukke, et møbel, eller andre gjenstander.

Høyteknologi

Etter hvert som teknologien utvikles er dette med på å prege alt som produseres av elektronikk. Dette gjelder også i belysning og nå kan vi se eksempler på noe som kalles høyteknologi, eller smartlights. Dette er lyskilder som kan styres ved hjelp av for eksempel en app på din egen smarttelefon og lyskilder som inneholder avanserte sensorer som gjør det mulig å tilpasse lyset etter brukerens behov og ønsker.

Populære design

De fleste designere ønsker å oppnå en ideell kombinasjon av stil og funksjonalitet, noe som er lett å kjenne igjen i de mest populære og kjente produktene.

Listen med kjente designere og produkter vokser stadig, og de fleste med en interesse for interiør og trender har sannsynligvis hørt om den berømte Oslo lampen fra Northern av Ove Rogne, en trendy gulvlampe med et tredelt benstativ av stål og en vinkelbar lampeskjerm.

De eggformede lampene i alle mulige varianter fra Eggy Pop serien av Guglielmo Berchicci, en dekorativ og funksjonell belysningskolleksjon som gir et diffust og blendfritt lys.

Fritz Hansens stilfulle og tidløse lamper, med flere kjente produkter som Night Owl bordlampen, Kaiser serien og Carvaggio pendelen.

Artemides Tolomeo, en funksjonell og dekorativ serie med fokus på miljøvennlig og bærekraftig design.

Alle disse lampene og mange flere kan du finne hos Andlight

Med utviklingen vi ser i dag innen teknologi, miljø og vitenskap er det utrolig spennende å følge med på hvordan dette påvirker design og trender, og vi ser tydelig at flere og flere designere henter inspirasjon fra alle felt.

Mer