Bonus på bilforsikring

Bonus på bilforsikring

Sjåfører som kjører trygt i trafikken skal belønnes for skadefri kjøring. Belønningen får sjåføren i form av en bonus.

Les anmeldelser på bilforsikringer hos oss får å lære om forsikringskunders erfaringer om bonuser på bilforsikring. For å gjøre det lettere å forstå hva det er du leter i en god bonus, fortsett å lese. Her hos oss finner du svarene på hvor høy bonus du kan få, hvordan bonus egentlig fungerer, og hva du, som sjåfør, kan være uheldig med å tape ved skade.

Hvordan fungerer bilforsikringsbonusen?

Bonusen på bilforsikring er en type rabatt du får for skadefri kjøring i løpet av et forsikringsår. Den høyeste bonusen du vanligvis finner i det norske markedet er på hele 75 prosent, og noen selskaper lar deg velge mellom 75 prosent og 80 prosent. Hvis full pris på bilforsikring er 20 000 kroner, betaler du cirka 5 000 kroner med 75 prosent bonus. Dette er deler av premien som du ikke vil motta en bonus for (og heller ikke motta et bonustap).

I løpet av året har de fleste forsikringsselskaper byttet til et bonussystem som resulterer i lavere tap av bonuser. Dette gjelder i spennet fra 0 til 70 prosent bonus. Tidligere var en reduksjon på 30 prosent på neste hovedfrist vanlig. Nå er det vanlig å redusere bonusen med 10 prosent.

Hvor mye bonus har jeg med min bilforsikring?

Du mottar 10 nye bonusprosentpoeng for hvert år du passerer uten skade. Du får nye poeng helt til du når 70 prosent på bonusen din. Du holder deg da på 70 prosent i tre eller fem år (varierer med kunde og selskap) og deretter går du opp til 75 prosent. Etter tre til fem nye år med 75 prosent bonus kan du velge om du vil bli, eller fortsette opptil 80 prosent (i noen, men ikke alle, selskaper). Når du har 75 prosent det sjette året, blir du redusert til 75 prosent det første året i tilfelle skade, det vil si uten å redusere bonusen. For de svært sjeldne kundene med 80 prosent-bonus, reduseres du med 10 prosent til 70 prosent skadebonus.

Hvor mye bonus mister du ved skade?

Ved skade får du 10 prosent rabatt første gang etter skaden. Dette betyr at bonusen er 20 prosent lavere enn den hadde vært. For eksempel, hvis du har en 60 prosent bonus, vil du motta en 70 prosent bonus neste periode. I stedet, i tilfelle skade, vil du få en 50 prosent bonus.

Hvis du blir funnet skyldig for en skade, taper du bonus på bilforsikringen din. Det vanlige er at du året etter at skaden inntraff skulle hatt 10 prosent økning i bonusen, i stedet blir din bonus kuttet ned med 10 eller 30 prosent. Forskjellen her blir da 20 eller 40 prosentpoeng.

Men det er ikke bare det første året etter at du har krasjet premien blir dyrere. Du tar da med deg et tap over et langt stykke inn i fremtiden. Se for deg at du står på 50 prosent bonus. Du krasjer, og dermed rykker du nedover på skalaen. Hos mange av de norske forsikringsselskaper så rykker du året etter en selvforåsaket skademelding ned med 30 prosent til 20 prosent bonus. Men, saken er at dette året skulle du egentlig ha sittet med 60 prosent (fordi du rykker opp 10 prosent i året).

Bonustapet første år blir som et resultat på 40 prosent. Påfølgende år rykker du opp fra 20 til 30, men egentlig skulle du hatt 70 prosent, dermed blir bonustapet nå to ganger 40 prosent. Det er når du legger i sammen alle dine bonustapen over de påvirkede tidsperiode at du ser ditt egentlige fremtidige bonustapet. Med det "nye" systemet som nå stort sett blir brukt, vil det fremtidige sviende tapet være mindre.

Hva skjer med bonusen om jeg ikke har forsikring i en periode?

Bonusen er gyldig i tre år om du ikke hadde hatt bilforsikring i denne perioden. Etter dette tidsvinduet, uten forsikring, blir bonusnivået ditt i utgangspunktet nullstilt. Det er noen unntak her, om du for eksempel hadde en firmabil du disponerte i denne perioden, så kan du få bekreftelse på at du ikke har blitt skadet gjennom denne perioden med kjøring. Du vil også kunne forhandle om om å få den bonusen som din kjørehistorie gir deg rett til.

Kan jeg føre min bonus til min andre bil?

Når du får deg enda en bil, må du absolutt sjekke hvor mye startbonus du får på bil nummer to. Dette gjelder vanligvis en familie der de begge kjører bil nummer én, men bare den som forsikringen er registrert for vil få premie. Da familien kjøpte nummer to, måtte en begynne å tjene under denne bilen tidligere. Du får nå en høyere bonus for bil nr. 2 fra starten. Hvor høy bonusen de gir varierer fra selskap til selskap. Noen gir samme bonus som i bil nr. 1.

Noen selskaper lar deg velge selv hvor du ønsker å ha den høyeste bonusen. I de tilfellene svarer det seg selvsagt å bruke bonusen på den dyreste bilen.

Konklusjon

Bonusen er et ganske svart-hvitt system, som det bygger mye på hvor lenge du har vært kunde, og hvor mye du har kostet selskapet. For hvert år du bruker bilen din uten å bruke forsikringen, stiger bonusen din stadig. En høy bonus gir deg totalt lavere pris på bilforsikringen. Det eneste unntaket her er om du har hatt litt uvanlig kjørehistorikk. Har du bodd i utlandet, eller har du ikke kjørt bil over en lengre periode, husk på å ta direkte kontakt med kundeservice i selskapene for å se hva de kan gjøre for deg.

Mer