Ansvarsforsikring - den rimeligste typen bilforsikring

Ansvarsforsikring - den rimeligste typen bilforsikring

I Norge er det lovpålagt at du har bilforsikring når du har en bil som skal ferdes rundt i trafikken. Minimumskravet her er at du har ansvarsforsikring på bilen. Så hva er ansvarsforsikring og hva dekker denne typen bilforsikring? Les videre her, og besøk også våre anmeldelser, for å lære mer om ansvarsforsikring.

De som leter etter et mest rimelige alternativet, bør ta en nærmere titt på ansvarsforsikring. Denne typen bilforsikring er lovpålagt etter bilansvarsloven og dekker ulykker en sjåfør kan bli utsatt for. Med denne forsikringen så vet du at du har valgt det mest budsjettvennlige alternativet, men du kan også være trygg på at du ikke kommer til å ødelegge andres økonomiske liv.

Hva dekker ansvarsforsikring?

Ansvarsforsikring forsikrer deg mot det navnet tilsier: Ansvar overfor en annen person og dennes eiendom. Det er ingen beløpsgrense for hva som skal dekkes av en annen persons skade.

Andres personbiler, bygninger og gjenstander er generelt dekket av svært høye beløp, det er ikke uvanlig med et tall som ligger på opptil 10 millioner. Dette betyr at du er fritatt for økonomisk ansvar for skade du påfører andre. Samtidig er du helt ansvarlig for eventuelle økonomiske skader du kan forårsake på din egen eiendom i en bilkollisjon. Det er heller ikke uvanlig at ansvarsforsikring inkluderer gratis rettshjelp i tilfelle du skulle komme i en tvist.

Hvis du har ansvarsforsikring, er det lite du kan gjøre om bilen er fullstendig ødelagt i en kollisjon der bare du er involvert. Da er du den eneste som må dekke kostnadene ved å kjøpe en ny bil. Det er også uvanlig at veihjelp dekkes av ansvarsforsikring. Hvis motoren går i stykker på veien, må du selv betale for eventuelle reparasjoner, leie av midlertidig bil, eller ny bil.

Generelt gir ansvarsforsikring deg bare minimumsdekning i områder som er lovpålagt. I tillegg må du ta de økonomiske konsekvensene som kan komme etter en bilulykke. Derfor er det opp til deg å bedømme hvilket dekningsnivå du er fornøyd med.

Ansvarsforsikring vs. delkasko- eller kaskoforsikring

Mange vil velge delkasko, eller kasko som et alternativ til ansvarsforsikring. Dette er et resultat av å være villig til å betale litt mer for ekstra trygghet. Hvis du er helt avhengig av kjøretøyet, kan det være veldig vanskelig å håndtere en situasjon der kjøretøyet blir skadet i en ulykke.

Ansvarsforsikring er en bilforsikring som ikke passer for alle sjåfører. Det er noen viktige ting som gjør at denne typen forsikring ikke er gunstig for alle. Når du vurderer ansvarsforsikring, er det mest åpenbart å tenke på verdien av bilen.

Hvis du har kjøpt en dyr bil, bør du ikke velge ansvarsforsikring. Hvis du risikerer å tape et stort beløp i tilfelle en ulykke, er det ikke verdt risikoen. Mange forsikringsselskaper anbefaler å tegne en viss grad av kaskoforsikring hvis verdien på kjøretøyet overstiger 50 000 kroner. Forsikerere har logiske grunner for å anbefale akkurat dette beløpet.

Hvis du har en halv millions-bil, så er det ikke verdt å risikere en så stor pengesum om en ulykke skulle inntreffe. På den annen side kan situasjonen være en annen hvis du kjører en gammel bruktbil. I det tilfellet kan det å betale for dyre forsikringer koste mer enn å bytte ut bilen hvis en ulykke inntreffer. For de som befinner seg i slike scenarioer, så kan ansvarsforsikring være et fint alternativ.

Noen tenåringer kan være tilbøyelige til å velge ansvarsforsikring på grunn av den lave prisen. Hvis de er involvert i en ulykke, tenker de ikke alltid på konsekvensene. Det er alltid lurt å gjøre en grundig vurdering før du tar en beslutning. Da vil du ha bedre forutsetninger for å nå det mest logiske alternativet.

Ansvarsforsikring har fordeler for de som kjører rundt i billige biler, men kan utgjøre en unødvendig risiko for de som eier dyrere biler.

Hvordan finne den beste ansvarsforsikringen?

Hvis du har valgt å velge ansvarsforsikring, bør du finne det beste for dine behov. I tidligere tider måtte du ofte bruke mye tid på å få oversikt over markedet. Folk lette rundt for å få tilbud fra alle forsikringsselskaper og gjorde så en vurdering basert på egen research. Heldigvis er det mye lettere å sammenligne forskjellige alternativer på internett i dag. Dette gjelder også ansvarsforsikring i bil.

Gjennom research gjennom tjenester som Kasko, for eksempel, kan du enkelt sammenligne priser og ansvarsforsikringsbetingelser for bilen din fra mange ulike forsikringsselskaper. Du trenger ikke ta på deg jobben selv, og du kan konsentrere deg om å analysere informasjonen og ta en riktig beslutning. Alt som trengs er litt informasjon om deg selv og bilen du eier.

Konklusjon: Velg riktig forsikring

Med oversikten foran deg er det på tide å finne ut hvilken bilforsikring som passer best for deg. Det første som er naturlig å se på er prisen på ansvarsforsikring.

Den kan umiddelbart se hvilke leverandører som tilbyr de beste prisene. Hvis du er i tvil om hva som er den beste bilforsikringen, kan du se nærmere på vilkårene for avtalen - men når det gjelder ansvarsforsikring, er det ikke mye forskjell fra erfaring blant de forskjellige forsikringsselskapene.

Les imidlertid nøye hvilke rettigheter du har i forskjellige situasjoner

Mer