NorskeAnmeldelser
  Alt om Black Friday-handelen
  16-10-2020

  Alt om Black Friday-handelen

  Black Friday har kommet for å bli i Norge, importert fra USA der det er en tradisjon å droppe prisene på varer dagen etter Thanksgiving som alltid feires på den fjerde torsdagen i november. Black Friday vil derfor alltid falle på en fredag mellom den 23. november og 29. november. I 2020 vil Black Friday falle på den 27. november. Det har derimot blitt vanligere og vanligere for butikker å kjøre en full uke med tilbud, kalt Black Week, samt at selve helgen etter Black Friday kalles Black Weekend. Som om ikke det var nok så finnes nå også Cyber Monday på den påfølgende mandagen. Det er ikke alltid så lett å holde tungen rett i munnen med alle disse begrepene, og utgjør alt dette i hele tatt noen forskjell? La oss se nærmere på fenomenet.

  Historien om Black Friday

  Som handledag har Black Friday eksistert i USA siden 1960-tallet, hvor den uoffisielt markerer starten på julehandelen. Mange tok fri fra jobb på grunn av høytiden Thanksgiving og den inneklemte fredagen ble dermed en unnskyldning til å besøke kjøpesentrene. Salgsbransjen innså potensialet i dette og begynte å kjøre lokkepriser for å skape blest rundt butikken sin. Black Friday som et fenomen ble først stort på 80-tallet da god verdensøkonomi (særlig i USA) gjorde folks kjøpekraft bedre. Siden 2005 har Black Friday vært den desidert mest innbringende shoppingdagen i USA gjennom hele året. I Norge har Black Friday vært vanlig de siste 10 årene, men tilstandene har aldri vært så ekstreme som i USA der man kan oppleve at folk slåss om å komme først inn i butikken ved åpningen på midnatt til Black Friday.

  Hvor kommer navnet Black Friday fra?

  Det finnes flere teorier bak navnet Black Friday. Den mest kjente er fra trafikkkaoset som oppsto på dagen etter Thanksgiving, med henvisning til de svarte dekkmerkene på asfalten. En annen kjent teori er at man i gamle dager brukte sorte penner til å markere salgene man gjorde med profitt, mens tap ble loggført med røde penner. Det var derfor naturlig nok et ønske om å bruke «den sorte pennen» og på engelsk sier man «[sales/profit/days] in the black». Dette er et positivt uttrykk som siden ble overført til å gjelde på denne fredagen da man alltid hadde gode salg på denne dagen. Mange mener derimot at den riktige historien bak navnet kommer fra den samme termen som ble brukt om et børskrakk i 1869 der to forretningsmenn kjørte opp prisen på gull med fatale konsekvenser som 50% verditap på salg av hvete og mais. Det dystre børskrakket har derimot ingen sammenheng med selve Black Friday-shoppingdagen, som opprinnelig het «Big Friday» da den først oppsto i USA. Men navnet gled over til sitt nåværende ganske tidlig av ukjente årsaker, muligens fordi det finnes andre historiske begivenheter med dette navnet.

  Hvor kan du finne de beste Black Week-tilbudene?

  Det er ikke like store prisforskjeller mellom Black Week og resten av året innen alle varekategorier. Du har for eksempel ofte ikke mye å spare på matinnkjøpet på Black Friday. Den sektoren som vanligvis får mest oppmerksomhet under Black Weekend, er elektronikkbransjen. Og det med god grunn, det er stor konkurranse mellom elektronikkbutikkene om å ha de beste prisene for å trekke flest mulig kunder til sine butikker den uken. Kanskje det kan lønne seg å sjekke ut butikker som CDON, HiFi Klubben, Komplett, Elkjøp og Kjell & Company? De fleste nettbutikker kommer til å ha Black Friday-tilbud så det kan fort være en del penger å spare dersom du uansett trenger noe!

  Hvilke fordeler har du ved å handle på Black Friday gjennom en nettbutikk?

  Først og fremst så har du rett på angrefrist 14 dager uansett hva du handler og når. Dette gjelder dermed også under Black Week selv om prisene skulle være lavere enn vanligvis. Det lønner seg å planlegge litt på forhånd og ikke la seg rive med når en ser varer til gibort-pris. Det kan være spesielle grunner til hvorfor den varen er satt ned, kanskje den har solgt dårlig tidligere av en god grunn? Men med angrefristen så sikrer du deg mot å sitte med en haug med billige varer som du ikke har bruk for. Det er dessuten enklere å sammeligne priser mellom ulike nettbutikker når du bruker prissammenligningsider, og du kan lettere finne ut av nøyaktig hvor mye penger du sparer på tilbudene.

  Andre forskjeller på å legge Black Friday-handelen online istedenfor i vanlige butikker

  De fleste nettbutikker har de siste årene operert med tidsfrister på tilbudene sine, de åpner gjerne salget på morgenen og kjører ulike kampanjer på masse forskjellige varer for en time eller to eller til varen er utsolgt. Det kan også være spesifikke kampanjer kun på Cyber Monday. Litt avhengig av hva du ser etter så kan det uansett lønne seg å være tidlig ute for å sikre seg tilbudene. Er noe spesielt viktig så kan det lønne seg å følge med gjennom hele uken og melde seg opp på å motta varsler om Black Friday-tilbud fra nettbutikken rett i innboksen eller sette opp varsler og prisovervåkning fra eksterne prissammenligningssider.

  Tips til Black Friday-netthandelen

  Hvis du uansett har ønsket deg et produkt lenge men ventet på at den skal droppe i pris så kan det være svært gunstig å slå til på Black Friday gjennom netthandel, for å få alle godene dette innebærer. Kanskje er du av typen som ikke handler julegaver i siste liten, men heller planlegger dem? Da kan du bruke Black Week til det fulle og shoppe alle julegavene dine en måned i forveien! Sørg likevel for å sette et forhåndsbestemt budsjett så du ikke går helt av skaftet og sitter igjen med en dårlig magefølelse. Angrefrist eller ikke så er det ikke verdt det å bruke opp alle pengene sine!

  Black Friday-handelen i det turbulente året 2020

  Det er forventet at nettbutikker kommer til å gjøre sitt beste år noensinne på grunn av smitterisikoen som det utgjør å besøke fysiske butikker. Det er også sannsynlig at de fleste fysiske butikkene vil ha færre timetilbud og muligens spre flere av sine tilbud utover Black Week for å unngå store forsamlinger med mennesker. Black Friday blir det uansett, men på grunn av Covid-19 finnes det nå enda en god grunn til å handle online på akkurat denne dagen.

  Relatert