Slik velger du rett kjøreskole 

Slik velger du rett kjøreskole 
Biltjenester

Når du har planer om å ta lappen, gjelder det å finne en kjøreskole som gjør prosessen så god og trygg som mulig for deg. En god kjøreskole bør ha kjørelærere med god kunnskap om det trafikale og hvordan man håndterer en bil.

I tillegg til dette finnes det mange andre faktorer som bør oppfylles når du velger kjøreskole. Vi skal her se nærmere på hva nøyaktig du bør se etter.

Hvordan velge riktig kjøreskole?

For å kunne få førerkort må du gjennom diverse obligatoriske kjøretimer hos en kjøreskole. Skal du for eksempel ta førerkort klasse B (personbil), er det 19 obligatoriske kjøretimer. Du må også gjennom oppkjøring og en teoretisk prøve.

Det er derfor viktig at du velger en kjøreskole som gir deg en best mulig opplevelse. Dette handler ikke bare om kjøreskolens kompetanse og evne til å lære bort, men også om pris og andre faktorer.

Velg en godkjent kjøreskole

Det første du bør sjekke, er at kjøreskolen du vurderer er godkjent. Hos Statens Vegvesen finner du en oversikt over alle godkjente trafikkskoler. Dette er trafikkskoler som kan vise til tilstrekkelig kvalitet og kompetanse.

Det kan også være nyttig å sjekke at kjøreskolen du vurderer er oppført i Brønnøysundregisteret, men sjekk at skolen også er oppført hos Statens Vegvesen.

Tilbys en god opplæringsplan?

Siden du også skal gjennom en teoriprøve, er det viktig å velge en kjøreskole med kompetente kjørelærere som kan besvare eventuelle spørsmål du har.

En god kjøreskole skal tilrettelegge for gunstig opplæring for elevene sine, og i den forbindelse bør skolen kunne vise til en opplæringsplan. Du bør blant annet få innsikt i fremdriftsplan, opplæringsplanens innhold og målsetninger.

Det kan også være lurt å teste hvordan man ligger an før man tar teoriprøven. Test deg selv med gratistesten til teoriprøven for bil, og sjekk om du har kunnskapen som trengs.

Pris for kjøretimer

Det å ta lappen er en kostbar prosess, og i gjennomsnitt betaler man omkring 30 000 kroner gitt et normert opplæringsløp. Prisen kan imidlertid variere noe fra kjøreskole til kjøreskole, og derfor kan det lønne seg å undersøke prisene hos ulike skoler.

Husk også på at du ofte kan velge mellom å betale for enkelttimer, eller å betale en totalpris for en hel «pakke» med kjøretimer.

Tilbyr kjøreskolen god kundeservice?

Som kjøreskoleelev er du «kunde» hos kjøreskolen, og du bør kunne forvente å få god kundeservice ved behov. Hvis du for eksempel ønsker å komme i kontakt med kjøreskolen for å avbestille eller endre en kjøretime, bør det være enkelt å nå kundeservice.

De fleste seriøse kjøreskoler har en egen resepsjon som håndterer e-poster, telefoner og spørsmål fra kundene. Sjekk for eksempel når kjøreskolen og kundeservice holder åpent, og hvordan du kan komme i kontakt med dem.

Hva slags tjenester tilbyr kjøreskolen?

De fleste kjøreskoler i Norge tilbyr mer eller mindre de samme tjenestene. Du vil som regel finne tilbud om både mørkekjøringskurs, landeveiskjøring, ordinære kjøretimer, trafikalt grunnkurs og diverse sikkerhetskurs.

Hos enkelte kjøreskoler kan du imidlertid også finne spesialtjenester. Dette kan for eksempel inkludere tilbud om bruk av kjøresimulator, der du kan kjøre i en simulert bil for å teste ferdighetene dine før du kjører på bilveien.

Det finnes også kjøreskoler som kan tilby intensivkurs for deg som vil ta lappen på rekordtid, eller egne kurs for dem som vil bli taxisjåfører.

Husk også at det kan variere hva slags sertifikater du kan ta hos de ulike kjøreskolene. De fleste kan tilby førerkort i klasse B, mens andre også kan tilby snøscootersertifikat og andre førerkortklasser.

Når på døgnet kan du få kjøretimer?

Før du velger kjøreskole bør du også tenke over når på døgnet det passer best å øvelseskjøre med læreren. Passer det på dagtid vil du nok kunne benytte deg av kjøreskoler flest. Men dersom du har behov for å kjøre på kveldstid, bør du sjekke at dette tilbys først.

Dersom du for eksempel jobber fulltid på dagtid, kan det være vanskelig å få tid til å øvelseskjøre under ordinære åpningstider. Heldigvis finnes det mange kjøreskoler som kan tilby kjøretimer om kveldene, og da særlig i de største byene.

Hva sier andre elever om kjøreskolen?

Det å lese andre forbrukeres anmeldelser og omtaler av kjøreskoler kan gi deg en god pekepinn på hvorvidt en kjøreskole er bra eller dårlig. Er det mange fornøyde kunder, ja, så er sjansen stor for at kjøreskolen leverer bra på de fleste områder.

Hvis du ser at en kjøreskole får mange negative anmeldelser, kan dette på tilsvarende vis bety at det er lurt å styre unna akkurat den skolen.

Mer Biltjenester